image

'Oplichters verruilen Marktplaats voor malafide webshops'

maandag 24 juni 2013, 13:30 door Redactie, 6 reacties

Internetoplichters zullen online handelsplaatsen zoals Marktplaats steeds vaker links laten liggen, waardoor oplichting via malafide webshops zal stijgen. Dat verwacht Jesse van der Putte, officier van justitie. Hij zegt dat in het juninummer van OM-magazine Opportuun. "De aanpak van oplichting via online handelsplaatsen als Marktplaats is de laatste twee jaar sterk verbeterd", zo laat hij weten.

Voorheen kwamen alle aangiftes van internetoplichting terecht op wijkbureaus bij afzonderlijke rechercheurs. Landelijke verbanden werden niet zichtbaar. Veelplegers kwamen nauwelijks in beeld.

Meldpunt
Dat veranderde met de komst van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), een politieteam dat werkt onder het gezag van officier van justitie Van der Putte. Het Meldpunt is ondergebracht bij de politie-eenheid Noord-Holland. Daar komen alle aangiftes nu terecht. Het Meldpunt clustert aangiftes die een relatie met elkaar hebben.

In 2012, het eerste jaar dat het Meldpunt operationeel voluit draaide, kwamen er veertigduizend aangiftes binnen. Die aangiftes zijn binnen het Meldpunt geanalyseerd, veredeld en omgezet in 120 'voorbereide onderzoeken'. Deze voorbereide onderzoeken zijn vervolgens gestuurd naar de politie en het OM in het arrondissement waar de verdachte vervolgd zou kunnen worden.

"De zaken zijn over het algemeen goed bewijsbaar" zegt Van der Putte "want er zijn veel sporen. Er is een advertentie geplaatst, er zijn betalingen naar een bankrekeningnummer gedaan en aan dat nummer is een rekeninghouder gekoppeld."

Webshops
Door het succes in de opsporing en vervolging en door gezamenlijke preventieve maatregelen van politie, Marktplaats en OM, zal de oplichting op platforms als Marktplaats flink gaan afnemen, voorspelt Van der Putte. "Ik verwacht echter wel een toename van oplichting via malafide webshops.

De online handelsplaatsen worden door oplichters namelijk steeds vaker gebruikt als advertentieplatform, waarna een koper wordt weggelokt naar de site van een malafide webwinkel." Consumenten krijgen dan ook het advies om te controleren of zo'n webwinkel het logo 'waarborg webwinkelen' voert. Criminelen kunnen dat logo kopiëren, maar de hyperlink achter het logo kunnen ze niet kopiëren.

Reacties (6)
24-06-2013, 14:39 door Anoniem
De oplichting via de diverse verkoopsites en met name marktplaats zal m.i. niet afnemen zoals hier gesuggereerd wordt. Het is namelijk zo dat die malafide shops ook gevonden moeten worden en dat gaat meestal door te adverteren op marktplaats met een verwijzing naar de malafide webshop. (Die trend zien wij al een paar jaar op www.opgeletopinternet.nl)

Dan nog een aanvulling c.q. kanttekening bij de keurmerken. Dit is zeker niet zaligmakend! Hier twee voorbeelden van een webshop wat het keurmerk ook daadwerkelijk had en achteraf toch malafide bleek.

http://www.opgeletopinternet.nl/index.php?topic=11123.0

http://www.opgeletopinternet.nl/index.php/topic,4618.0.html

Daarnaast is het goed om te weten dat als een webshop het keurmerk draagt en het aanklikbaar is je goed moet kijken naar de URL. Oplichters maken vaak een klikbaar keurmerk alleen kom je niet uit op de site van het keurmerk, maar op de site die de oplichter zelf heeft gemaakt.


Wil je weten of een webshop of verkoper malafide is, kan je uiteraard de checkfunctie gebruiken, maar je kan ook eens je vraag stellen aan de moderators van www.opgeletopinternet.nl Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van internetoplichting.
24-06-2013, 15:44 door Above
Ik controleer altijd via Tweakers.net naar de reviews van een webshop. Weet je gelijk waar je aan toe bent.
24-06-2013, 16:03 door Anoniem
Door Above: Ik controleer altijd via Tweakers.net naar de reviews van een webshop. Weet je gelijk waar je aan toe bent.

Ik moet de eerste webwinkel, waar je eten kan bestellen zoal albert, nog tegenkomen op tweakers ;-)
24-06-2013, 16:41 door golem
Door Above: Ik controleer altijd via Tweakers.net naar de reviews van een webshop. Weet je gelijk waar je aan toe bent.
Ja, dat is leuk voor computer/smartphones e.d.
Maar voor een boormachine of een servies zal tweakers niet helpen.

Natuurlijk de webshop door google halen om ervaringen met deze shop te zien.
Website checken op een telefoonnummer, adresgegevens en bellen , adres bekijken met streetview ?
24-06-2013, 20:50 door Mira
Als de zaken “ over het algemeen goed bewijsbaar zijn want er zijn veel sporen“ , hoe is het dan mogelijk dat uit de 40.000 aangiftes van 2012 slechts 120 ‘voorbereide' onderzoeken zijn gerold ?

Van welke planeet komt Officier van Justitie van der Putten dat hij verwacht dat door dit ' succes ' en preventieve maatregelen de oplichting op internet flink zal gaan afnemen?! Dit soort misdadige OM- propaganda toont aan hoezeer Nederland tot op het hoogste niveau van rechtshandhaving verloedert waar het handelt en spreekt met als enig doel de burger te misleiden ( lees: oplichten) over de regelrechte incompetenties binnen het eigen politie-en justitie apparaat.

Met over 2012 een gemiddelde van 3333 aangiftes van internetoplichting per maand die leidden tot gem. 10 ‘voorbereide’ onderzoeken, en tot op heden geen enkele veroordeling, vraag je je af hoe hard en onvoorstelbaar sullig dat voluit opererende team LMIO mag werken, tegen welke kosten, en hoe zacht en voorstelbaar sullig de burger daarbij wordt ingeschat !
25-06-2013, 10:32 door Anoniem
'Overheid' is in zichzelf al een volstrekt misplaatste benaming. Maar goed, zo noemen we dat fenomeen nu eenmaal. De Overheid is verworden tot een PR-machine die er alleen op uit is, om zichzelf vrij te pleiten voor welke misstand dan ook, in 't nu en ook misstanden die nog ontdekt moeten worden :-)

Elke klokkeluider kan dat beamen: luid een klok, en je kan er vergif op innemen, dat je maatschappelijke carriere tot een einde komt.

Met een minister die voortdurend praat over aanpakken, maar die uiteindelijk niets aanpakt behalve dan grondrechten van burgers, valt van onze overheid niet veel te verwachten. Zoals gewoonlijk valt er van de politiek niets te verwachten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.