image

AVG: maak wachtwoordenlijst voor digitale erfenis

donderdag 22 januari 2015, 13:18 door Redactie, 10 reacties

Nu mensen steeds meer online doen moeten ze ook rekening met hun "digitale erfenis" houden, zoals online opgeslagen video's en foto's, sociale media-accounts, e-mails, persoonlijke blogs, iTunes- en Android-accounts, tweets en nog veel meer, zo stelt anti-virusbedrijf AVG.

Met name babyboomers doen er volgens de virusbestrijder verstandig aan om een wachtwoordenlijst te maken zodat anderen na hun overlijden toegang tot accounts en media kunnen krijgen, bijvoorbeeld om de accounts op te heffen. Ook wordt geadviseerd om een codicil te maken waarin staat wat er met de digitale erfenis moet gebeuren. AVG ondervroeg bijna 5.000 babyboomers in negen landen, waarvan de meesten (83%) niet over hun online nalatenschap hadden nagedacht.

"Er is duidelijk meer onderwijs nodig om mensen te helpen bij het plannen van hun online leven als ze niet langer meer bij ons zijn", zegt Judith Bitterly. Naast een codicil en het maken van wachtwoordlijsten en overzichten van accounts wordt ook opgeroepen om het onderwerp met familie en vrienden te bespreken. "Zelfs als al het papierwerk geregeld is kan het afhandelen van de digitale boedel van een overleden familielid een lastige en emotionele taak zijn", besluit Bitterly.

Reacties (10)
22-01-2015, 14:02 door Anoniem
En we mochten onze wachtwoorden niet opslaan! Tenzij in de cloud natuurlijk, want dat is hip en gaaf en gegarandeerd veilig. Maar nu moeten ze toch eens vertellen, hoe dachten ze dat te gaan doen nu biometrie zo heel groot gaat worden en al onze wereldproblemen oplossen, zoals verschillende conglomeraten grootbedrijven ons maar voor blijven houden?
22-01-2015, 14:37 door Flashback956
Door Anoniem: En we mochten onze wachtwoorden niet opslaan! Tenzij in de cloud natuurlijk, want dat is hip en gaaf en gegarandeerd veilig. Maar nu moeten ze toch eens vertellen, hoe dachten ze dat te gaan doen nu biometrie zo heel groot gaat worden en al onze wereldproblemen oplossen, zoals verschillende conglomeraten grootbedrijven ons maar voor blijven houden?

Ik heb gewoon een blaadje waar mijn wachtwoorden opstaan. Deze kun je gewoon verstoppen of in een kluis leggen. Verder zal er, hopelijk, altijd een mogelijkheid blijven om een account te benaderen met een wachtwoord oid.
22-01-2015, 15:04 door Preddie
En nu graag concrete tips.... ik heb geleerd dat ik wachtwoorden niet moet opschrijven en wijzig deze om de 30 tot 40 dagen... Is het dan aan te raden mijn wachtwoord in hiëroglieve te omschrijven en om de 40 dagen mijn codicil te wijzigen ?
22-01-2015, 15:26 door Anoniem
Hoe bescherm je je codicil en digitale erfenis tegen een overheid die niet kan wachten tot je dood bent?

Het voortijdig verplicht afstaan van je digitale boedel kan een lastige en emotionele taak zijn.
22-01-2015, 15:59 door Anoniem
Door Predjuh: En nu graag concrete tips....
Creëer een publieke sleutel en bewaar het geheime deel in een kluis*, bij je testament bijvoorbeeld. Alles wat bewaard moet blijven versleutel je "naar" die sleutel, daar heb je dus alleen het publieke deel voor nodig, en het versleutelde resultaat zet je op een backup voor lange termijn. Nu nog documenteren hoe dat te gebruiken, wellicht je familie een keer laten oefenen met een dummy.

Dat documenteren is sowieso een goed idee, ook voor fysieke zaken. En niet alleen voor als je doodgaat, maar ook als er gejat wordt. Altijd handig om dan een document met beschrijving, serienummers, fotos, een taxatie, en dergelijke achter de hand te hebben. Je begint met zo'n ding aanleggen en je werkt het gaandeweg bij.

Als dat met versleutelen te ingewikkeld is (zo moeilijk is het niet, maar even werk om het uit te vogelen is het wel) dan kun je je beperken tot een map met beschrijvingen van je bezittingen en dan schuif je daar je wachtwoorden gewoon tussen, in een verzegelde envelop. Is alleen niet heel handig in geval van huiszoeking of diefstal.

* Liefst op meerdere locaties en in meerdere formaten, zoals op een (SLC) USB stick, op een cdrom, op een openpgp chipkaart, op papier (paperkey en/of QR code), en zo verder. Zou er een (lang) wachtwoord op zetten en dat wachtwoord (alleen) op papier erbij bewaren zodat als er een datadrager verdwijnt niet gelijk de hele sleutel gecompromitteerd raakt.

1GYYopciYLMZB1mUTgZta7WpgMa78Smwt3
22-01-2015, 18:42 door Anoniem
Door Predjuh: En nu graag concrete tips....
Er bestaat zoiets als Digitale Nazorg. Werkt samen met uitvaartondernemers en kunnen een helpende hand bieden in voorkomende gevallen.
23-01-2015, 00:20 door Briolet
Ik heb dit zelf bij de hand gehad na het veel te jong overlijden van een naast familielid. Zelfs de partner kon toen niet meer bij diverse zaken komen. b.v. het uitnodigen van enkele persoonlijke kennissen ging niet omdat recente contactadressen alleen op een versleutelde telefoon stonden.

Dit heeft mij wel een het denken gezet en ik heb het hoofdwachtwoord van mijn PC en de hoofdwachtwoorden van mijn sleutelhangers in een fysieke kluis opgeborgen zodat anderen later toch nog bij (een groot deel van) mijn data kunnen komen. Eventueel doe je het briefje in een verzegelde enveloppe zodat je merkt dat anderen er bij hebben proberen te komen.

NB De sleutelhanger is een wachtwoordkluis van Apple, maar dat kan natuurlijk ook een van ander fabrikaat zijn. Ik sorteer de diverse wachtwoorden in verschillende sleutelhangers. Op die manier is het ook mogelijk een wachtwoordkluis bij te houden waarvan je geen hoofdwachtwoord achterlaat, want sommige dingen wil je gewoon meenemen in het graf.
25-01-2015, 21:00 door Anoniem
Dit heeft mij vandaag aan het denken gezet. Ik heb een pgp document opgezet met alle nodige informatie betrefd mijn wachtwoorden, mijn vrouw kent het wachtwoord al dus zolang wij niet tegelijk overlijden kan iemand nog bij mijn accounts.
26-01-2015, 15:44 door Anoniem
Alles in KeePass en het KeePass wachtwoord (alsmede een kopie van het KeePass bestand) in een safeloket bij de bank. Partner wel toegang geven tot het safelocket en regelmatig het bestand updaten in de kluis natuurlijk.
27-01-2015, 08:49 door De Haan Webdiensten
Menig gebruiker van online diensten staat niet stil bij het beschikbaar laten zijn van inloggegevens in geval van overlijden. Voorkomen is beter dan genezen, maar mocht het toch onverhoopt voorkomen dat nabestaanden met hun handen in het haar zitten, dan kan Digitale Nazorg mogelijk een hulpende hand bieden. Ter voorkoming van het idee dat dit een spambericht is plaatsen we hier geen directe link, maar even Googelen kan iedereen ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.