image

Man saboteert gemeenteservers na ontslag

woensdag 28 januari 2015, 12:55 door Redactie, 4 reacties

Een 36-jarige man uit Antwerpen heeft uit wraak over zijn ontslag de gemeenteservers van de gemeentediensten van Putte gesaboteerd. De man werd begin 2013 door zijn voormalige werkgever ontslagen. Door "technische kneepjes" wist hij het e-mailverkeer van zijn collega's te bekijken en zag dat hij als "prutser" werd bestempeld, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

Daarop saboteerde hij het gehele netwerk van de gemeente Putte, dat destijds door zijn voormalige werkgever werd beheerd. Door de actie kwamen alle servers plat te liggen. De man is nu aangeklaagd. De openbare aanklager eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden en een boete van 600 euro. Na afloop van de pleidooien kon de magistraat zich vinden in een werkstraf van 75 uur.

Tegenover de rechter betuigde de man spijt en verklaarde dat hij de gevolgen van zijn handelen niet zo had ingeschat. Het IT-bedrijf waar de man werkte heeft een schadeclaim wegens gederfde winsten van meer dan 500.000 euro ingediend. De rechter wijst binnen een maand vonnis.

Reacties (4)
28-01-2015, 14:59 door Anoniem
500.000? dat is een hoop gederfde winst.

Wellicht als dat bedrijf de security beter op orde had, dan was het niet zo eenvoudig voor een ex-werknemer om dit allemaal uit te halen.

Het IT bedrijf heeft helemaal geen schade opgelopen hierdoor, wellicht wel de klant verloren, maar dat is het risico van slechte security toestaan, geen schade.
28-01-2015, 16:18 door Anoniem
Inderdaad, 500.000 winst voor gemeente Putte? Das een gouden put..

Catch me if you can gezien? Bel deze man op en in ruil voor strafvermindering,
leer van hoe hij dit heeft gedaan...
28-01-2015, 16:33 door Anoniem
"Prutser" was dus wel correct, maar niet tactvol. Maar om daar nou gelijk een half miljoen euro voor te eisen? Lijken wel Amerikaanse toestanden. Daarbij, ze hebben hem zelf aangenomen en ook weer ontslagen en ondertussen dus niet netjes zijn toegang weer teruggetrokken. Wat dat betreft zijn ze zelf ook nalatig geweest. Dat hoeft nou ook weer niet beloond te worden.
28-01-2015, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: Inderdaad, 500.000 winst voor gemeente Putte? Das een gouden put..

Catch me if you can gezien? Bel deze man op en in ruil voor strafvermindering,
leer van hoe hij dit heeft gedaan...

In tegenstelling tot de film, waarin de persoon door naar geld al te kijken weet wie het heeft vervalst, is het uitvoeren van een format c niet zo moeilijk. Het zou me niks verbazen als er wachtwoorden werden gedeeld of servers standaard root accounts hadden met wachtwoord admin. Of nog simpeler: zijn eigen account niet locken.

Gederfde winsten van een half miljoen vind ik absurd hoog, ik vraag me dan ook af waar ze dit op baseren. Een verloren 5-jaren contract + servers + schade + security audit + ?? die ze 'vast en zeker' anders van de gemeente hadden gekregen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.