image

Ransomware dwingt Windows-gebruiker tot enquête

dinsdag 9 juli 2013, 12:36 door Redactie, 1 reacties

De makers van ransomware, de malware die computers voor losgeld vergrendelt, hebben een nieuwe manier gevonden om aan besmette Windows-machines te verdienen. De meeste ransomware laat aan slachtoffers uit naam van een opsporingsdienst een melding zien, dat ze zich aan een misdrijf hebben schuldig gemaakt en een bepaald bedrag als boete moeten betalen.

Een nieuwe variant pakt het echter anders aan. Deze ransomware wordt op fora voor cybercriminelen aangeboden. De malware werkt op alle Windows-versies en schakelt Windows-applicaties zoals Taakbeheer, CMD, Regedit en het Start Menu uit.

Code
Daarnaast worden Media Player, VLC Player, MSN, Mirc, Calculator, Skype, PowerPoint, Word, Outlook, Excel, Access, WinRar, Minecraft, Steam, Photoshop en andere programma's geblokkeerd. De grootste nieuwigheid is echter de mogelijkheid om slachtoffers twee enquêtes in te laten vullen.

In plaats van het betalen van een bepaald bedrag, waarna het slachtoffer een code krijgt waarmee de computer ontgrendeld kan worden, moeten slachtoffers nu de enquêtes invullen om deze code te bemachtigen, zo ontdekte onderzoeker Dancho Danchev.

Reacties (1)
15-11-2013, 19:24 door Anoniem
Ik heb ook een dergelijk virus. Mijn computer is vergrendeld en om te ontgrendelen moet ik een enquete doen. Hierbij moet ik lid worden van een sms dienst. Geen idee hoe ik deze moet verwijderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.