Er moet een onderzoek naar de redenen voor het grote aantal tapverzoeken in Nederland komen, zo stelt College voor de Rechten van de Mens. Dat presenteerde gisteren het rapport Mensenrechten in Nederland 2012 met een apart hoofdstuk over 'Privacy en persoonsgegevens'. Volgens het College is het zorgelijk dat er in Nederland zoveel telefoontaps zijn.
"Deze zijn immers een ernstige inbreuk op het privéleven. Die inbreuk kan niet alleen een verdachte van een misdrijf treffen, maar ook andere betrokken, zoals vrienden en familie. Ook van hen kunnen namelijk telefoongesprekken worden afgeluisterd in het kader van de opsporing."
Omdat er in andere landen veel minder telefoontaps zijn dan in Nederland, zet het College vraagtekens bij de proportionaliteit en noodzakelijkheid van dit middel. "In Nederland lijken opsporingsdiensten welhaast automatisch te kiezen voor de telefoontap als opsporingsmethode."
Proportioneel
Het is dan ook de vraag volgens het College of opsporingsdiensten voldoende onderzoeken of de inzet van dit middel proportioneel is en of er andere middelen voorhanden zijn die een minder grote inbreuk op het privéleven van de betrokkene maken. "De grootschalige toepassing van telefoontaps kan daarnaast vragen doen rijzen over de indringendheid van de toetsing door de rechter-commissaris bij het verlenen van een machtiging."
Vanwege de centrale plaats die deze rechterlijke toestemming inneemt in het Nederlandse systeem van bescherming van het telefoongeheim, is een goed inzicht in de manier waarop in de praktijk de afweging door de rechter plaatsvindt van groot belang.
"Een onderzoek daarnaar acht het College op zijn plaats, vooral omdat de schijn van een mogelijk niet-indringende toetsing door de rechter moet worden vermeden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Juridische vraag: Ik las dat in de VS een meneer aangeklaagd wordt voor handel in voorkennis, omdat hij op het dark web ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.