image

Overheid overweegt eID voor online leeftijdsverificatie

dinsdag 16 juli 2013, 09:33 door Redactie, 15 reacties

Om de online verkoop van films, games en alcohol aan minderjarigen tegen te gaan, overweegt de overheid om een elektronische identiteitskaart in te zetten, de eID. Dat blijkt uit antwoorden van Van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op vragen van Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Bruins Slot (CDA) dat het online kopen van alcohol kinderspel is.

De twee Kamerleden wilden weten aan wat voor soort digitale controlesystemen het Kabinet denkt om de leeftijdscontrole op de online verkoop van alcohol te verbeteren. Van Rijn stelt dat er op dit moment overleg plaatsvindt tussen verschillende ministeries.

Er wordt dan gekeken welke mogelijkheden er zijn om de verkoop van leeftijdsgebonden producten en diensten, zoals alcohol, wapens, films en games, via internet zodanig in te richten, dat daarmee de naleving van de leeftijdsgrenzen kan worden verbeterd.

Identiteitskaart
"Daarbij wordt gezocht naar een brede oplossing, waarmee het probleem over de gehele linie kan worden aangepakt. Een van de richtingen waarin wordt gedacht is de introductie van de zogenaamde eID, een elektronische identiteitskaart. Het is de bedoeling dat deze eID zal worden aangewezen als een document, waarmee in bij de wet aangewezen gevallen de identiteit van personen elektronisch kan worden vastgesteld."

Volgens Van Rijn is in dat geval online leeftijdsverificatie mogelijk met de eID. "Het is de verwachting dat hiermee een bijdrage zal worden geleverd aan het verbeteren van de leeftijdscontrole bij de online verkoop van alcoholhoudende dranken. "De introductie van de eID zal echter nog enkele jaren duren", merkt de minister op.

DigiD
In april van dit jaar liet minister Plasterk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken al weten dat het eID uiteindelijk DigiD moet vervangen, omdat DigiD niet veilig genoeg is. In mei verklaarde Plasterk nog dat het toekomstige eID minder kwetsbaar voor aanvallen zou zijn.

Reacties (15)
16-07-2013, 10:25 door spatieman
lowl..
de digid faalt al, dit zal dus ook een puinhoop worden,.
16-07-2013, 10:48 door sevestra
Voor het geval dat je nog niet afgeluisterd werd door de aivd/nsa/... is dit de perfect oplossing om de anonimiteit op het internet helemaal weg te halen, aangezien dit zoals spatieman al zegt een grote puinzooi wordt.
16-07-2013, 10:59 door quikfit
De "Big Brother samenleving" begint meer en meer vorm te krijgen...de voormalige Stasi zou z'n vingers erbij afgelikt hebben.....
16-07-2013, 11:00 door Fugu
Leuk... daar gaan nederlandse sites aan moeten voldoen.... wat als zij buitenlandse bezoekers/klanten hebben?
Of stel.... dat iemand, minderjarig, in het buitenland gaat bestellen of z'n spelletje/film gewoon download via usenet/torrent? gaan die ook het eID implementeren?
16-07-2013, 11:10 door Anoniem
"De kaart is al jaren geleden aangekondigd. In oktober 2001 schreef het kabinet in een notitie over zijn ambitie ‘om in 2006 vijf miljoen Nederlanders te hebben voorzien van een eNIK met biometrisch kenmerk’."
http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/voorzichtige-start-enik.241510.lynkx

De eerste miljoenen zijn jaren geleden al weggegooid door verkeerd aan te besteden:
http://webwereld.nl/beveiliging/35503-mogelijk-beroep-over-elektronische-id-kaart

Dat geld verbranden loopt dus blijkbaar zal meer dan 10 jaar. Dat gaat weer een mega-faal worden met onze kneuzen-ambtenaartjes die geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn, mark my words...
16-07-2013, 11:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-07-2013, 11:27 door Anoniem
Door Redactie: Om de online verkoop van films, games en alcohol aan minderjarigen tegen te gaan, overweegt de overheid om een elektronische identiteitskaart in te zetten, de eID. Dat blijkt uit antwoorden van Van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op vragen van Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Bruins Slot (CDA) dat het online kopen van alcohol kinderspel is.
Zit hem daar niet gelijk het probleem? Zijn er wellicht geen productgroepen te bedenken die niet via internet besteld en via de post geleverd zouden mogen worden aan particulieren??? Zeker voor alcohol, medicijnen en andere verdovende (verslavende) middelen.
16-07-2013, 11:34 door Anoniem
Dit is blijkbaar (in ierder geval voor CDA en SGP) een groot "maatschappelijk probleem", als je kijkt naar de politieke oplossing van een eID-kaart.

Die vervolgens alleen voor Nederlanders kan gelden, en dan alleen nog in Nederland.
[Hmm, ik voorzie hier een serieus probleem voor de politici; maar misschien dan Amerika mee wil doen.]


Is de controle wat kinderen wel/niet doen (op het internet en daarbuiten) niet de verantwoordelijkheid van de ouders, met zonodig Jeudgszorg als de kinderen of ouders zwaar de fout in gaan?

Als deze politici zich zo'n zorgen maken om de uitwassen van het internet, laat ze dan persoonlijk de kinderen in de klaslokalen (en kerken) gaan voorlichten.
Misschien steken deze politici daar dan ook iets van op. :-)
16-07-2013, 12:08 door KwukDuck
Met elk bericht over onze roverheid ben ik met stomheidd geslagen hoe dit bij elkaar geraapt stelletje incapabele idioten aan de macht kan blijven zonder enige weerstand van het volk.
Laat ze eens echte problemen aanpakken of in ieder geval met werkbare en effectieve oplossingen komen als ze dan toch doen alsof ze non-issues gaan oplosssen.
16-07-2013, 12:40 door Anoniem
22-05-2013, 14:34 door Anoniem: Eh, we zullen zien. Hoe snel je voor al je handelingen op het internet dat pasje nodig hebt.
Gewoon aan al je handelingen op internet maar vast je BSN hangen. Dat is waar het hier heengaat. Welk excuus ze nou weer verzinnen maakt echt niets uit. Combineer met dataretentie, die ook nog steeds bestaat, en... hee Snowden, jij hier?

Waarom kiezen wij nog voor dit soort volksvertegenwoordigers?
16-07-2013, 13:07 door schele
Gewoon een proefballonnetje, komt er de eerstkomende 10 jaar echt niet. Technisch en praktisch niet haalbaar.

Technisch moet iedere particulier/zzper/MKBer die een online shop heeft voor games, drank, en wie weet wat ze nog verzinnen dan gaan aansluiten op digid http://www.logius.nl/producten/toegang/digid/. Of je draait de hele online bedrijventak de nek om (is voor de meeste kleinere ebshops onbetaalbaar), of ze gaan dat vanuit de overheid faciliteren.

Praktisch: om die wet ook controleerbaar te houden moet de overheid dan een heel legertje in het leven gaan roepen om ook effectief te controleren, los van alle mogelijkheden die er zijn om daaraan te ontsnappen (zelfs ouders gaan dan zeggen hier is mn eID koop maar want dit vind ik onzin).

Zie ik niet gebeuren.
16-07-2013, 15:50 door Anoniem
"Kabinet gaat anoniem internetten slopen"
http://www.powned.tv/nieuws/tech/2013/07/kabinet_gaat_anoniem_internett.html
16-07-2013, 16:53 door Anoniem
Nou daar ben je helemaal klaar mee,nog meer privacy weg als dit er komt.
Zo weet iedere site wie je bent aan de hand om een persoon te achterhalen.
18-07-2013, 17:13 door Anoniem
De zoveelste interessante gewaarwording. Persoonlijk zou ik graag sterkere identificatie willen hebben bij het internetbankieren (tussen mij en mijn bank), bij het aanvragen van paspoorten, uitkeringen of dergelijke (tussen mij en de betreffende dienst) en dergelijke belangrijke zaken, waar ik voor tonnen of meer de boot in zou kunnen gaan als iemand anders zich voor mij uit kan geven. Maar ik heb er absoluut geen behoefte aan als er identificatie is voor sites als 'alcoholists anonymous', 'bdsmzaken.nl', 'burojansen.nl' (houdt zich bezig met misstanden bij de politie), nationale ombudsman, vakbonden, oppositiepartijen, 'geenstijl.nl' (vaak ongezouten commentaar op doen en laten van overheid), datingsites etc. etc. etc. Het lijkt echter wel alsof de ambtenarij het spiegelbeeld van mijn idee aanhoudt...
19-07-2013, 10:41 door Anoniem
Dit kun je oplossen zonder nieuwe fiasco.
Als het parlement wil dat bepaalde producten alleen door meerderjarigen besteld kunnen worden dan koppel je dat aan het betaalmiddel dat alleen voor meerderjarigen beschikbaar is.
Ik weet het niet 100% zeker maar volgens mij kan een minderjarige geen credit card krijgen, althans niet zonder medeweten van een voogd.
Dan blijft de verantwoording ook daar waar het hoort bij de ouders. Verkoopt iemand dergelijke producten wel via andere betaalmiddelen dan kan dat eenvoudig gerapporteerd worden en kan een kleine landelijke team handhaven.

Maar wat mij betreft heeft de overheid zich niet te bemoeien met wat mijn kinderen online uitspoken, dat is mijn verantwoordelijkheid. Op de dag dat de overheid iets dergelijks invoert zal ik mijn kinderen leren hoe ze het moeten omzeilen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.