image

Expert wil einde aan vooraf geïnstalleerde 'crapware'

vrijdag 20 februari 2015, 13:57 door Redactie, 25 reacties

Computerfabrikanten moeten stoppen met het vooraf installeren van allerlei software op nieuwe pc's, ook wel 'crapware' genoemd. "Bedrijven zoals Apple, die hun producten op hun eigen merites verkopen, zadelen hun klanten niet met deze adware-rotzooi op", zegt security-analist Ken Westin tegen Computerworld. Aanleiding is het Superfish-schandaal bij de Chinese computerfabrikant Lenovo.

De praktijk om vooraf software te installeren, zoals testversies en andere programma's waarvoor de fabrikanten door de softwareontwikkelaar betaald krijgen, vindt al jaren plaats. In 2011 kwam Microsoft zelfs met een initiatief om computers van crapware te verlossen. Computers waarop geen trialware (testversies) aanwezig was en er geen programma's tijdens het opstarten werden geladen werden als "Signature PCs" aangeduid. Ook was het voor deze pc's verplicht om een schone desktop zonder gadgets, iconen en onnodige taakbalkiconen aan te bieden.

Volgens Westin is het belangrijk dat consumenten fabrikanten kunnen vertrouwen. De analist laat op het blog van zijn werkgever Tripwire weten dat fabrikanten van mobiele telefoons en laptops zichzelf geen dienst bewijzen door dit soort gedateerde advertentiestrategieën te gebruiken. Inmiddels beschouwen verschillende virusscanners Superfish als een Trojaans paard. Zes van de 57 virusscanners op VirusTotal slaan bij het detecteren van de adware alarm.

Reacties (25)
20-02-2015, 14:23 door Anoniem
Inderdaad, gewoon regelgeving introduceren. Ben echt ziek van al dat getrack, gewoon verbieden. Blijkbaar werkt vrije marktwerking niet. Als per direct een import verbod zou gelden op lenevo producten (totdat nader onderzoek is afgerond ;)) leren ze het wel snel af.

Wordt tijd voor de politici met ballen, slappe troep hier en in brussel
20-02-2015, 14:25 door Anoniem
Standaard na aanschaf van een laptop een "schone" versie van Windows is ook niet verkeerd.
20-02-2015, 14:32 door dutchfish
Ja, graag.
20-02-2015, 14:52 door Anoniem
Koppelverkoop van hardware met preinstalled software in het geheel verbieden zou nog beter zijn ;)
20-02-2015, 16:16 door Anoniem

"Bedrijven zoals Apple, die hun producten op hun eigen merites verkopen, zadelen hun klanten niet met deze adware-rotzooi op", zegt security-analist Ken Westin tegen Computerworld. Aanleiding is het Superfish-schandaal bij de Chinese computerfabrikant Lenovo.
[/]

Prima, maar accepteren we dan ook dat de laptops een stuk duurder worden? Want Apple is daar wel een prachtig voorbeeld van en met die winstmarges kan je je wel veroorloven om geen 3rd party software mee te leveren. Ze moeten toch ergens geld aan verdienen, aangezien de consument de goedkoopste van de goedkoopste laptop wilt hebben.
20-02-2015, 16:19 door Anoniem
maar dan wel wat van de prijs af, mijn uurtjes moeten ook betaald worden.....
20-02-2015, 16:27 door Anoniem
Altijd een schone installatie hier bij mensen in mijn omgeving met een nieuwe laptop. Lijkt me niet meer dan normaal dat de hele crapware verboden gaat worden. Ook met bloatware op telefoon die niet te verwijderen zijn, en je het toestel voor moet rooten voor het uberhaubt er af gegooid kan worden. Echt van de zotten om het zo maar te zeggen, dat dit gewoon getolereerd wordt. EU zou daar eens achteraan moeten zitten ipv te zeuren over cookies en browserkeuzes.
20-02-2015, 16:29 door Anoniem
Whoehaha, apple doet het niet zo?

Nee, die hebben andere verdiensten... Ze installeren software voor je, vervolgens gaat die software andere software aanbevelen of diezelfde software gaat zichzelf 'gratis' updaten, en na 1 of 2 maanden moet je ineens 700 dollar betalen om alle functionaliteit te kunnen blijven gebruiken zoals je die had met de software die je gratis 'erbij' kreeg of voor heel weinig...

Nee, apple heeft geen crapware nodig, het IS crapware.
20-02-2015, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem: Expert wil einde aan vooraf geïnstalleerde 'crapware'

Geldt dat ook voor voorgeinstalleerde windows ?
20-02-2015, 16:59 door Reinder
Door Anoniem: Inderdaad, gewoon regelgeving introduceren. Ben echt ziek van al dat getrack, gewoon verbieden. Blijkbaar werkt vrije marktwerking niet. Als per direct een import verbod zou gelden op lenevo producten (totdat nader onderzoek is afgerond ;)) leren ze het wel snel af.

Wordt tijd voor de politici met ballen, slappe troep hier en in brussel

Ik vind niet dat dit een falen van vrije marktwerking is. Het verschijnsel is inderdaad ongewenst (tenminste voor ons, zie hieronder), dat ben ik helemaal met je eens, maar voor slechts een te kleine groep mensen. Het gros van de consumenten die kant-en-klare PC's koopt weet niet wat het is, weet niet dat er andere keuzes zijn, denkt dat het zo hoort e.d. De bezoekers van security.nl zijn natuurlijk niet een representatieve groep PC-kopende consumenten. Ik vermoed dat die voorgeinstalleerde troep de aanschafprijs van de PC drukt, en dat teveel consumenten vallen voor die lagere prijs en de crapware-pc bij de aldi kopen. In die zin is het dus geen falen van de vrije markt, maar eerder de triomf ervan: als je het betere product wilt (een op maat gemaakte pc zonder crapware, in elkaar gezet door een kundige medewerker bij een PC winkel) dan kan dat, maar daar betaal je meer voor. Het door advertenties c.q. crapware gesponsorde massa-product is goedkoper.

Ook voor tracking e.d. is het een kwestie van het handelen van de grote groep "domme" (Ik bedoel niet dom an sich, maar geen ervaren gebruikers die hun systeem zelf fatsoenlijk kunnen beheren) gebruikers die het niet weten, niet snappen, er geen kwaad in zien, of domweg denken dat het is zoals het hoort of moet zijn. Ik ken zelfs enkele individuen die specifiek aangeven bij google e.d. wat hun interesses zijn en die heel fanatiek op advertenties klikken om een grijpstuiver uit te sparen. Wij, waarmee ik de bezoekers van security.nl bezoek, zijn nu eenmaal voor een groot deel een ander soort consument, wij wensen geen advertenties, trackers, crapware e.d. We zijn ook een marginaal kleine groep consumenten en alleen voor heel specifieke bedrijven een interessante doelgroep. Het is misschien niet leuk, maar het is wel hoe "de vrije markt" werkt, niet altijd per definitie in jouw voordeel, wel - over het algemeen of tenminste vaak- in het "voordeel" van de grootste groep gemiddelde consumenten.
20-02-2015, 19:24 door Vicktor
Ik koop nooit iets met voorgeinstalleerd OS. Ik beslis zelf wel wat ik erop wil hebben en wat niet.
20-02-2015, 20:15 door Pandit - Bijgewerkt: 20-02-2015, 20:15
Door Anoniem: Standaard na aanschaf van een laptop een "schone" versie van Windows is ook niet verkeerd.
Inderdaad mijn idee, OS-loze laptops zijn helaas schaars. Ik ken alleen BTO waarbij dat kan. Wat ik doe bij de aanschaf van een systeem de drivers extraheren en het OS van scratch opnieuw installeren en daarna de drivers weer inporteren. Is wel even wat werk, maar dan heb je een stabiel en snel systeem.
20-02-2015, 20:22 door Anoniem
Lenovo verkoopt ook laptops zonder OS.
20-02-2015, 21:01 door ph-cofi - Bijgewerkt: 20-02-2015, 21:04
OS-loze hardware nieuw kopen in Nederland, lukt dat?
Een PC met stock Windows dvd-rom bijgeleverd kopen in Nederland, lukt dat?
Ah, gelukkig, het wordt in een ander artikel beantwoord, thanks.

https://www.security.nl/posting/419248/Lenovo+waarschuwt+klanten+voor+Superfish-adware
20-02-2015, 21:10 door yobi
Consumenten gaan toch vaak voor een goedkoop product. Producenten investeren meer in functionaliteit en niet in veiligheid. WPS, QSS, UPNP e.d. zijn nog steeds verkoop argumenten.
20-02-2015, 21:44 door cyberpunk - Bijgewerkt: 20-02-2015, 21:45
20-02-2015, 22:43 door Anoniem
Whoehaha, apple doet het niet zo?

Nee, die hebben andere verdiensten... Ze installeren software voor je, vervolgens gaat die software andere software aanbevelen of diezelfde software gaat zichzelf 'gratis' updaten, en na 1 of 2 maanden moet je ineens 700 dollar betalen om alle functionaliteit te kunnen blijven gebruiken zoals je die had met de software die je gratis 'erbij' kreeg of voor heel weinig...

Nee, apple heeft geen crapware nodig, het IS crapware.
Hoe lang heb jij al een apple, heb je überhaupt wel een apple, dit is n.l. niet mijn ervaring.
20-02-2015, 23:13 door Anoniem
Op telefoons vind ik het veel lastiger om er vanaf te komen. Al die bloatware die je vooral in android phones tegenkomt. Wat een ellende. Windows installeer je opnieuw . En als je geen gezeik wilt als leek koop je een Mac en dan wil je ook alles van mac en dan is het prima. En ieder zichzelf respecterende nerd moet gewoon Linux draaien. Daarbij wel gezegd dat de Centossen, Ubuntus en Suse desktop installs ook al aardig aan de bloatware gaan.
20-02-2015, 23:17 door Anoniem
Door Anoniem: Whoehaha, apple doet het niet zo?

Nee, die hebben andere verdiensten... Ze installeren software voor je, vervolgens gaat die software andere software aanbevelen of diezelfde software gaat zichzelf 'gratis' updaten, en na 1 of 2 maanden moet je ineens 700 dollar betalen om alle functionaliteit te kunnen blijven gebruiken zoals je die had met de software die je gratis 'erbij' kreeg of voor heel weinig...

700 dollar betalen? Waar heb je het over? Kan je wat meer details geven over je rant?
20-02-2015, 23:22 door superglitched - Bijgewerkt: 20-02-2015, 23:36
[Verwijderd]
21-02-2015, 04:02 door Anoniem
Door Anoniem: Op telefoons vind ik het veel lastiger om er vanaf te komen. Al die bloatware die je vooral in android phones tegenkomt. Wat een ellende. Windows installeer je opnieuw . En als je geen gezeik wilt als leek koop je een Mac en dan wil je ook alles van mac en dan is het prima. En ieder zichzelf respecterende nerd moet gewoon Linux draaien. Daarbij wel gezegd dat de Centossen, Ubuntus en Suse desktop installs ook al aardig aan de bloatware gaan.
Ja dit merkte ik ook op toen ik laatst Ubuntu installeerde, normaal ben ik een arch gebruiker dus was wel verbaasd met de hoeveelheid troep dat er opzat..
21-02-2015, 11:28 door johanw
Door Anoniem:700 dollar betalen? Waar heb je het over? Kan je wat meer details geven over je rant?
Hij bedoelt natuurlijk dat na een tijd de laatste iOS versie te traag wordt op de hardware, of er helemaaal niet meer op draait en je een nieuwe iPhone moet kopen. Ook al omdat bij iOS de apps vaak de laatste versie van iOS vereisen. Over het (niet) updaten van Android wordt veel geklaagd maar de meeste apps ondersteunen tenminste gewoonlijk nog vrij oude versies.
21-02-2015, 14:34 door Anoniem
Interessante off topic vraag : hier klagen over Apple of je consumentenrecht vraag voorleggen en uitzoeken ?

Voorzetje op een Juridische vraag : Mag Apple een iOS upgrade onomkeerbaar maken?

Mag Apple iOS upgrades definitief onomkeerbaar maken (zoals van iOS 6 naar 7 of van iOs 7 naar 8) door het blokkeren van de mogelijkheid een eerder geïnstalleerd iOS op een device te blokkeren als die achteraf ongewenste upgrade leidt tot een minder goed werkend apparaat en daarmee een sterke aantasting van de gebruikerservaring?

De consequentie van het onomkeerbaar maken van een iOS upgrade is dat sommige gebruikers zich gedwongen voelen een nieuwer duur device te kopen of zelfs daarbij nog een nieuwere Mac omdat voor het syncen en backuppen van dat iOS device een hogere OS X versie en een hoger iTunes versie is vereist.

Apple mag voor zichzelf natuurlijk een grens trekken hoe lang het support geeft op devices en software, maar mag het consumenten definitief het recht ontnemen een ouder werkend device met een gewenste oudere softwareversie te gebruiken?

(je weet vast wel een plek te vinden om deze juridische vraag per mail voor te leggen)
22-02-2015, 15:05 door Anoniem
Hoe lang heb jij al een apple, heb je überhaupt wel een apple, dit is n.l. niet mijn ervaring.[/quote]
Mijn eerste Apple was een Macintosh 512k, ja zo oud ben ik... ik werkte waarschijnlijk al met Macs voordat jij uit de puddingbuks kwam.

Hij bedoelt natuurlijk dat na een tijd de laatste iOS versie te traag wordt op de hardware, of er helemaaal niet meer op draait en je een nieuwe iPhone moet kopen. Ook al omdat bij iOS de apps vaak de laatste versie van iOS vereisen. Over het (niet) updaten van Android wordt veel geklaagd maar de meeste apps ondersteunen tenminste gewoonlijk nog vrij oude versies..[/quote]
Nou, nee, ik heb geen iPhone. Waarom zou ik Samsungs Galaxy S2 hardware kopen voor 700 euro als ik al een 4 jaar oude S2 heb liggen?

Ik doelde op software welke ik moest upgraden om te kunnen blijven werken met Yosi om na een maand erachter te komen dat om de volledige functionaliteit te kunnen blijven gebruiken ik een inapp update moest kopen van 800 dollar.
Oplossing was om gewoon weer Snow Leopard te installeren met de software die ik op DVD erbij gekregen heb om weer de volledige functionaliteit terug te krijgen. Dan maar geen Yosi draaien... (en geen updates meer).
22-02-2015, 18:39 door Anoniem
@ anoniem 15:05

Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Whoehaha, apple doet het niet zo?

Nee, die hebben andere verdiensten... Ze installeren software voor je, vervolgens gaat die software andere software aanbevelen of diezelfde software gaat zichzelf 'gratis' updaten, en na 1 of 2 maanden moet je ineens 700 dollar betalen om alle functionaliteit te kunnen blijven gebruiken zoals je die had met de software die je gratis 'erbij' kreeg of voor heel weinig...

Nee, apple heeft geen crapware nodig, het IS crapware.

Hoe lang heb jij al een apple, heb je überhaupt wel een apple, dit is n.l. niet mijn ervaring.

Mijn eerste Apple was een Macintosh 512k, ja zo oud ben ik... ik werkte waarschijnlijk al met Macs voordat jij uit de puddingbuks kwam.

Dat 'kijk mij eens sinds '1984' met Mac's werken'-argument hebben we hier vaker gehoord.
Aangetoond is echter ook dat het op zich niets hoeft te zeggen over de daadwerkelijke kennis en inzichten in Mac's (reageer ik hier toevallig op de persoon in kwestie die niet is ingelogd onder het eigen account? Zoveel oude Mac gebruikers lijken hier op dit forum ook niet rond te zwerven).

Door Anoniem:
Door johanw:
Door Anoniem:
700 dollar betalen? Waar heb je het over? Kan je wat meer details geven over je rant?

Hij bedoelt natuurlijk dat na een tijd de laatste iOS versie te traag wordt op de hardware, of er helemaal niet meer op draait en je een nieuwe iPhone moet kopen. Ook al omdat bij iOS de apps vaak de laatste versie van iOS vereisen. Over het (niet) updaten van Android wordt veel geklaagd maar de meeste apps ondersteunen tenminste gewoonlijk nog vrij oude versies.

Nou, nee, ik heb geen iPhone. Waarom zou ik Samsungs Galaxy S2 hardware kopen voor 700 euro als ik al een 4 jaar oude S2 heb liggen?

Dat kunnen wij (lezers) niet weten, JW probeerde voor je te steunen met deze veronderstelling bij gebrek aan voldoende informatie en terecht grote vraagtekens van anderen bij je niet te plaatsen opmerkingen.

Door Anoniem:

Ik doelde op software welke ik moest upgraden om te kunnen blijven werken met Yosi om na een maand erachter te komen dat om de volledige functionaliteit te kunnen blijven gebruiken ik een inapp update moest kopen van 800 dollar.

Waar doel je nou toch op?
Wordt nou eens concreet!
Omschrijving van naam en toenaam van de software, leverancier (Apple?) en de software versie waar het over ging.

(Ja, ik weet dat dit aardig off topic dreigt te worden, maar 'we willen het nou ook weten ook! Concreet maken die beweringen!)

Door Anoniem:

Oplossing was om gewoon weer Snow Leopard te installeren met de software die ik op DVD erbij gekregen heb om weer de volledige functionaliteit terug te krijgen. Dan maar geen Yosi draaien... (en geen updates meer).

Aha! ...(??)
Nog steeds geen idee maar een licht vermoeden, in navolging van JW dan maar een vermoeden geuit.

Was je dure '??'-software niet compatibel met Yosemite 10.10 ?
Was de upgrade stap vanaf OS X 10.6 met maar liefst 4 OS X versies hoger naar 10.10 misschien een iets te enthousiaste verlate ingezette upgrade inhaalslag ?

Belangrijke tip : Voordat je een upgrade naar een hoger OS X uitvoert is het raadzaam om te kijken of je dure software die stap aankan.

In dat gat zijn nogal wat mensen gevallen, gelukkig is er iemand die op enig moment heeft bedacht dat het handig zou zijn als je de OS X compatibiliteit voor allerlei programma's zou kunnen opzoeken.

http://roaringapps.com/apps?index=a

En omdat je het over Snow Leopard hebt zou het nog wel eens ietsje ernstiger kunnen zijn dan alleen dat.
Betrof het toevallig dure non-Universal software die bedoeld was voor een PowerPC Mac maar die met behulp van de Snow Leopard Rosetta.app ook nog kon draaien op een Intel Mac met OS X 10.6 Snow Leopard?
Info : https://support.apple.com/en-us/HT1730

Jaja, sinds reeds Lion 10.7 heeft Apple de Rosetta.app al uit OS X gegooid.
Dat was het eerste moment dat na een OS X upgrade nogal wat gebruikers nogal beteuterd stonden te kijken omdat allerlei non-universal apps niet meer konden draaien.
'Exit' oudere software.


Dit compatibiliteits-issue is tot op heden op zeker twee manieren nog steeds actueel :

1) Gebruikers die nog met Snow Leopard werken en gewoonweg nooit een upgrade hebben overwogen omdat het allemaal werkt en zich überhaupt niet realiseren dat upgraden een mogelijkheid is.

2) Gebruikers die wel weten dat upgraden een mogelijkheid is maar dat bewust niet doen omdat dat een hele dure upgrade wordt!

Wil je weten welke app's op je oude Mac nou voor welke Mac geschikt zijn?
Open je "system profiler.app" te vinden in je Utilities folder of benaderbaar via het "Apple menu" "About this Mac" "More info".
Ga naar het kopje "Software" in het linker paneel, kies "Applications" en kijk onder de kolom "Kind" (= soort) wat voor soort programma het betreft.
Sorteer met dubbelklik op de kolomtitel en je hebt alles per soort bijelkaar.
"Classic" en "PowerPC" gaan na OS X 10.6 niet meer werken want die hebben Rosetta.app nodig.
Voor de overige apps 'kan je het net op'.Het lichte vermoeden bestaat dus, bij nogmaals gebrek aan concrete informatie, dat jij dat 'stukkie compatability info net' effe gemist had.
Dat kan gebeuren,..
het heeft alleen weinig te maken met een Macintosh 512k en al helemaal niet met het fenomeen Crapware, want over crapware ging dit topic.
(Of je moet de meeleverde reclamezuil appstore.app of zelfs home-calling-analytics-Yosemite als zodanig willen betitelen.
En iets Crap vinden, of bedrijfsbeleid Crap vinden staat niet gelijk aan het fenomeen Crapware.)


Afsluitend,
wat is nou je probleem in concreto en exact, wees eens tot the point in je omschrijving met naam en toenaam.
Had je dat probleem met wat opletten zelf wellicht kunnen voorkomen?

We wachten af,
Groet van een andere Maccer


Tip nog : Dual boot installatie Yosemite / Snow Leopard overwogen?
Ander uitzoekertje, Yosemite vreet Ram, sla alvast maar flink / maximaal in. Let goed op waar je het koopt, dat kan nogal schelen in (Kuch) prijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.