image

Pacemaker-hacker Barnaby Jack overleden

vrijdag 26 juli 2013, 15:13 door Redactie, 1 reacties

Een bekende beveiligingsonderzoeker die pacemakers en geldautomaten wist te hacken is vandaag overleden. Barnaby Jack werd in 2009 wereldnieuws toen hij tijdens een hackerconferentie wilde laten zien hoe het mogelijk was om een geldautomaat gratis geld uit te laten geven, maar werd vervolgens door zijn toenmalige werkgever Juniper Networks de mond gesnoerd.

Jack zou tijdens zijn "Jackpotting Automated Teller Machines" presentatie live op het podium demonstreren hoe hij bij een geldautomaat de "jackpot" kon winnen. In een verklaring liet Juniper weten dat de fabrikant van de kwetsbare geldautomaten zich zorgen maakte over het onthullen van het onderzoek, voordat alle machines beschermd waren.

Een jaar kon Jack zijn presentatie tijdens de Black Hat hackerconferentie toch geven en demonstreerde hoe geldautomaten zowel lokaal als via het netwerk zijn te compromitteren. In 2011 maakte de beveiligingsonderzoeker de overstap naar McAfee en werd daar onderdeel van een speciaal hackerteam.

Insulinepomp en pacemaker
Eind 2011 werd Jack weer wereldnieuws toen hij erin slaagde om insulinepompjes te hacken om zo een fatale dosis aan patiënten te geven. Het laatste grote wapenfeit van de onderzoeker, wat hem weer wereldwijde aandacht opleverde, was het hacken van pacemakers. Via de draadloze interface van de apparaten wist hij tijdens een demonstratie 830 volt door een virtueel hart te laten gaan.

Na McAfee besloot hij voor beveiligingsbedrijf IOActive te gaan werken, waar hij directeur Embedded Device Security werd. Op 1 augustus zou hij nog een presentatie over het 'hacken van mensen' geven. Details over het overlijden van Jack zijn nog niet bekend, maar zijn dood is inmiddels door zijn zus en werkgever IOActive bevestigd. Woensdag verstuurde hij zijn laatste tweet nog via Twitter.

Reacties (1)
26-07-2013, 16:10 door spatieman
/alu hoed mode.
opgeruimd door de NSA....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.