image

Duitsland verbreekt surveillancepact met VS en VK

vrijdag 2 augustus 2013, 14:32 door Redactie, 5 reacties

De Duitse overheid heeft een surveillance-pact met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat uit de Koude Oorlog stamt opgezegd. De beslissing is het gevolg vanwege zorgen over het vermeend afluisteren van Duitsland door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Uit documenten van Edward Snowden bleek dat de NSA EU-diplomaten afluistert.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken was het beëindigen van het akkoord een 'noodzakelijk en gepaste consequentie vanwege het recente debat over het beschermen van persoonlijke privacy.'

Gevolgen
De beslissing van Duitsland is vooral symbolisch en zal geen praktische gevolgen voor de samenwerking tussen de verschillende inlichtingendiensten hebben, aldus een overheidsfunctionaris.

Het pact dat eind jaren 1960 werd gesloten liet de Britten en Amerikanen surveillance-operaties in Duitsland uitvoeren om buitenlandse troepen daar te beschermen.

Reacties (5)
02-08-2013, 14:54 door Mysterio
Leuke politiek: Vanwege de onrust die is ontstaan zeggen we een symbolische overeenkomst op, maar verandert er in de praktijk niets.

Zouden er echt mensen intrappen?
02-08-2013, 15:02 door _Peterr
Niets zeggend..... Alhoewel. O.a. de NSA gebruikt ook hele oude wetten om hun ideeen door te drukken.
02-08-2013, 15:30 door Anoniem
Wat zich steeds meer aftekent is dat de Amerikanen zich alleen zorgen maken over de rechten van hun eigen burgers. Buitenlanders hebben voor hen geen rechten. Wat de NSA in het buitenland doet leidt alleen tot zorgen wanneer er diplomatieke problemen ontstaan. Zolang er geen herrie komt, kunnen ze hun gang gaan. Ze hebben trouwens het grootste deel feitelijk uitbesteed aan Google en Facebook. Daar wordt gedroomd van algoritmen die toekomstig gedrag kunnen voorspellen. Maar het zijn bedrijven, waar mensen vrijwillig gebruik van maken. Dus.
02-08-2013, 16:36 door Internet-junkie
Symbolisch maakt het verbreken van het pact dus geen ene reet uit..... Symbolisch.....
02-08-2013, 17:25 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zich steeds meer aftekent is dat de Amerikanen zich alleen zorgen maken over de rechten van hun eigen burgers.
Een goed verstaander had dat al jaren geleden op z'n vingers kunnen natellen. Het staat ook alleen maar expliciet zo in hun wet ofzo. Waar het nu over gaat is dat ze ook compleet lak hebben aan hun eigen wetten en alles en iedereen afluisteren, inclusief dus de eigen burgers, en over dat ze toch wel heel erg veel en compleet zonder reden afluisteren. En oh ja, dat ze er glashard over liegen, óók tegen eigen congres en senaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.