image

Minister: nieuwe Defensie-drone kan worden bewapend

vrijdag 6 maart 2015, 12:41 door Redactie, 10 reacties

De vier nieuwe MQ-9 Reaper-drones die Defensie wil aanschaffen kunnen worden bewapend, maar dat is momenteel niet aan de orde, zo heeft Defensieminister Hennis-Plasschaert op vragen van SP-Kamerlid Van Raak laten weten. Van Raak wilde weten of Defensie een onderdeel wil aanschaffen (Multi-Spectral Targeting Systems (MST)-B), waardoor de vier Amerikaanse Reapers kunnen worden bewapend.

Eerder had de minister nog gezegd dat ze niet voorziet dat Nederlandse drones de komende 15 jaar bewapend zullen worden. Volgens Hennis-Plasschaert voldoet de MQ-9 Reaper als enige drone aan de eisen van Defensie. Daarbij heeft Defensie de intentie om een dergelijk systeem van "de plank" te kopen. In de standaardconfiguratie beschikt de Reaper over een Multi-Spectral Targeting System (MTS-B) dat voorziet in de vereiste daglicht- en infraroodcamera functionaliteit.

De minister stelt dat het MTS-B-systeem daarnaast andere functies kent, zoals afstandsmeting met behulp van laser of laseraanwijzing van objecten. "Het feit dat de Reaper in een standaardconfiguratie beschikt over een MTS-B met alle daarin opgenomen functionaliteiten doet niet af aan het feit dat de Nederlandse behoefte geen betrekking heeft op een MALE-UAV als wapendrager. Mocht daaraan in de toekomst alsnog behoefte zijn, informeer ik u daarover."

Opleiding

Van Raak wilde ook weten of Nederlandse militairen in de VS met de nieuwe drones gaan trainen en of de minister kan uitsluiten dat de militairen niet bij Amerikaanse "targeted killings" betrokken raken. "Met oog op de tijdige beschikbaarheid van de capaciteit, heeft Defensie bij de Amerikaanse overheid vier MQ-9 opleidingsplaatsen aangevraagd om kennis en expertise ten aanzien van het opereren met deze klasse onbemande vliegtuigen op te bouwen", aldus de minister.

Mochten de plaatsen worden toegewezen is het volgens de minister uitgesloten dat de militairen tijdens hun opleiding betrokken raken bij wapeninzet. Wat betreft de aanschafkosten die mogelijk 50 miljoen euro hoger zullen liggen liet Hennis-Plasschaert weten dat Defensie nog op Amerikaanse informatie wacht.

Reacties (10)
06-03-2015, 13:29 door Anoniem
minister, u heeft over de afgelopen 6 vragen uit uw nek geluld, nu geeft u aan dat uw antwoorden van nog geen 3 maanden geleden grove leugens waren.. waarom zou ik de antwoorden nu wel geloven?
06-03-2015, 14:26 door Anoniem
Eerder had de minister nog gezegd dat ze niet voorziet dat Nederlandse drones de komende 15 jaar bewapend zullen worden.

Ministers kunnen nog niet eens een half jaar vooruit zien. Laat staan dat ze een idee hebben over wat er over meer dan een jaar gaat gebeuren.

Peter
06-03-2015, 14:54 door Anoniem
Als je omgeveing Delft. Den Haag of Rijswijk woont eens wat meer om hoog kijken zo nu en dan vliegen er militiare drones voor de lucht. Je herkend ze aan de lange sigaarvorm en de rustige manier van zweven, tijdens de Obama top toen het luchtruim dicht was stikte het van die dingen in de lucht sinds dien op blijven letten.
06-03-2015, 15:02 door Anoniem
Heb je wel eens een minister meegemaakt die niet liegt, draait en volkomen uit zijn/haar nek lult? Ik snap alleen niet dat dit allemaal maar gepikt wordt door het Nederlandse volk. Zolang wij ze kiezen, kunnen ze hun gang blijven gaan. Wel leuk om die drones als doelwit voor kleiduivenschieten te gebruiken.
06-03-2015, 15:10 door Anoniem
Gelukkig gaan deze drones Nederland stukken veiliger maken! Ik weet zeker dat de aanschafkosten (die slechts 50 miljoen hoger liggen dan verwacht) snel terug verdiend zullen zijn! En het aantal aanslagen zal natuurlijk flink worden verminderd! Hoop dat ze er toch wel snel wapens op bouwen want alleen surveillance is natuurlijk niet echt indrukwekkend. Dat kan je ook met een veel goedkopere drone, dus dat zou anders wel echt zonde van het geld zijn...

p.s. dit is enigszins sarcastisch bedoeld.
07-03-2015, 09:00 door Anoniem
Van Raak wilde ook weten of Nederlandse militairen in de VS met de nieuwe drones gaan trainen en of de minister kan uitsluiten dat de militairen niet bij Amerikaanse "targeted killings" betrokken raken.
Waarom zou de minister en de 2e kamer zich daar druk over maken? Nu gooien de F16's de bommen, straks lanceert een drone een raket. De kans dat een ongeleide bom 100% raak is, is aanmerkelijk kleiner dan dat een geleide raket 100% raak is. Wat dat betreft is het dus een goede zaak om drones als lanceerplatform gaan dienen: Minder kans op onschuldige doden.

Of wil de maoïstische SP ook hier weer duidelijk maken dat zij terroristische organisaties zoals IS steunen?
08-03-2015, 19:47 door Anoniem
Of wil de maoïstische SP ook hier weer duidelijk maken dat zij terroristische organisaties zoals IS steunen?[/quote]
Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je hebt weinig verstand zo te zien want de SP is helemaal niet maoïsties. Even nadenken voordat je wat zegt!!!
09-03-2015, 09:26 door Anoniem
Is dit zo'n systeem waarvoor Nederland niet de hele communicatie-weg tussen drone en de verantwoordelijken in NL in de hand krijgt? Is het niet zo, dat de versleutelde informatiestroom uitsluitend via Amerikaanse kanalen ter beschikking wordt gesteld en dat de koper (in dit geval NL) niet eens de mogelijkheid krijgt de informatiestroom die de drone levert zelf te ontsleutelen?

concerned,

AviationNut...
10-03-2015, 08:32 door Anoniem
De minister heeft zeer zeker niet gelogen. Behalve de UK heeft tot nu toe geen enkel land toestemming van de US gekregen om bewapende Reapers aan te mogen schaffen. De Italianen zijn vanaf 2011 bezig geweest om hun Reapers te mogen bewapen, zonder resultaat. Ook de Franse Reapers zijn niet bewapend.
In de derde week van febr 2015 zijn de Amerikanen zover geraakt dat ze toestemming zullen gaan geven aan sommige landen, onder zeer strikte voorwaarden. Of Nederland toestemming zal krijgen, als het dat zou willen, is niet op voorhand zeker.
07-10-2015, 08:43 door Anoniem
meneer de minister wij willen meer weten over deze aankoop AUB.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.