image

Forensische tool kan alle data uit iCloud Drive halen

donderdag 12 maart 2015, 15:59 door Redactie, 6 reacties

Een forensische tool van het Russische Elcomsoft die vorig jaar in het nieuws kwam omdat die zou zijn gebruikt voor het stelen van naaktfoto's van beroemdheden, is nu in staat om alle soorten data uit zowel Apple iCloud als iCloud Drive te halen. Het gaat om alle Apple-data, alsmede data van derde applicaties.

Daarnaast kan de nieuwe versie van de Elcomsoft Phone Breaker nu ook de keychain in iCloud-back-ups ontsleutelen. Hiervoor is wel vereist dat de "securityd-sleutel" fysiek van het toestel is gehaald. Het Russische softwarebedrijf zou bijna een half jaar bezig zijn geweest om de nieuwe communicatieprotocollen van iCloud Drive te reverse-engineeren en de software te schrijven om met de iCloud Drive-servers te communiceren.

ICloud Drive

ICloud Drive is een upgrade van Apple iCloud en laat gebruikers allerlei soorten gegevens in de cloud opslaan. Gegevens die via een Windows- of Mac-computer zijn te benaderen. Sommige gegevens zoals iOS-back-ups en opgeslagen iOS-appdata worden echter gescheiden opgeslagen. Deze data zijn alleen benaderbaar door een back-up op een nieuw iOS-toestel terug te plaatsen. De software van Elcomsoft is nu in staat om applicatiedata van gebruikersaccounts te benaderen die naar iCloud Drive zijn geüpgraded. Daarnaast biedt de software ook toegang tot iOS-back-ups.

Keychain

Een andere grote aanpassing is de mogelijkheid om de keychain uit iCloudback-ups te ontsleutelen. De keychain bevat allerlei gevoelige informatie, zoals accountwachtwoorden en certificaten. Op het toestel zelf is de keychain versleuteld door een combinatie van hardware en software. Zodra de keychain in een back-up wordt opgeslagen verandert het beveiligingsniveau, afhankelijk van het soort back-up. Als de gebruiker een lokale met wachtwoord beveiligde back-up via iTunes maakt, is de keychain versleuteld met een sleutel die van het back-upwachtwoord afhankelijk is.

Via het back-upwachtwoord kunnen de meeste zaken in de keychain worden ontsleuteld. Als de lokale back-up zonder wachtwoord wordt gemaakt zal de keychain worden versleuteld met een hardware-afhankelijke sleutel, die voor elk toestel uniek is. Deze toestel zal waarschijnlijk gedurende de levensduur van het toestel niet veranderen. Zodra de sleutel is achterhaald kan die ook voor toekomstige back-ups worden gebruikt.

Deze keychains zijn echter alleen op het zelfde fysieke toestel terug te plaatsen en met dezelfde hardware-afhankelijk decryptiesleutel te ontsleutelen. Als deze sleutel van het fysieke toestel is gehaald, is het vervolgens wel mogelijk om alle data uit de keychain te ontsleutelen buiten het toestel om. Als laatste is er nog de mogelijkheid om een iCloudback-up te hebben waarbij de keychain met het apparaatwachtwoord is beveiligd. Dit is vergelijkbaar met de iTunes-back-ups zonder wachtwoord. Alle drie de soorten keychains zijn volgens Elcomsoft nu te ontsleutelen, mits de hardware-afhankelijke sleutel aanwezig is.

Reacties (6)
12-03-2015, 19:21 door Anoniem
Degene die iCloud gebruiken zijn al zo dom als het achtereind van een zelf te bepalen dier. Helemaal als je aan sexting doet.
12-03-2015, 20:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-03-2015, 20:54
[Verwijderd]
12-03-2015, 21:31 door Anoniem
Intelligenter dan de meesten in ieder geval door niet klakkeloos elk gratis US service maar te gebruiken.
13-03-2015, 09:19 door Anoniem
De hardware sleutel is blijkbaar nodig, Hoe zou die van mijn iphone gevist kunnen worden als het hardware is?
13-03-2015, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem: Degene die iCloud gebruiken zijn al zo dom als het achtereind van een zelf te bepalen dier. Helemaal als je aan sexting doet.

dit zegt meer over jou dan over de andere personen.
En dat het gratis is, tja daar ben ik het niet mee eens. Je schaft tenslotte best een prijzige telefoon of tablet aan. Als de fabrikant de service bied om gebruik te maken van een aantal extra diensten, mag je er vanuit gaan dat jed it 'veilig' kan gebruiken. Dit kan dus niet altijd en toch wel handig dat de fabrikant dit oplost.

En of je het nu in Amerika, china, nederland, engeleand duitsland etc neerzet of waar de service ook draait, je weet nooit of de overheid hier bij kan ja of nee.

Zelf maak ik ook gebruik van een vergelijkbare dienst. Het is makkelijk voor somige doeleinden. fotos etc plaats ik er niet. het gaat puur voor het opslaan van contact gegevens. En ben er over te spreken, geen problemen.

Ik zou sowiso wel gebruik maken van two way authentication als deze mogelijkheid er is. (Dit zal met deze tool weinig uitmaken).
14-03-2015, 17:56 door Eric-Jan H te D
Dit lijkt meer op een "undocumented feature" dan op een bug.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.