image

België doet noodverzoek bij Snapchat om gebruikersdata

vrijdag 3 april 2015, 12:17 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-04-2015, 10:14

De Belgische autoriteiten hebben de afgelopen vier maanden één keer een noodverzoek bij Snapchat neergelegd voor data van gebruikers, waarbij de gegevens ook werden overhandigd. Snapchat is met name onder jongeren een populaire app voor het uitwisselen van foto's. Voor de eerste keer heeft Snapchat een transparantierapport gepubliceerd waarin staat hoe vaak het overheidsverzoeken voor gebruikersdata kreeg.

Het gaat om verzoeken die tussen 1 november 2014 en 28 februari 2015 plaatsvonden. De meeste verzoeken, 375 in totaal, waren afkomstig van de Amerikaanse autoriteiten en hadden op 666 accounts betrekking. De overige 28 verzoeken werden door België, Canada, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Noorwegen en Groot-Brittannië gedaan. Nederland vroeg Snapchat niet om gebruikersgegevens. In het geval van België betrof het één noodverzoek dat op twee gebruikersaccounts betrekking had.

Snapchat kan ervoor kiezen om "in goed vertrouwen" informatie vrijwillig af te staan als er een noodsituatie is waarbij iemand risico op overlijden of serieus lichamelijk letsel loopt als de informatie over het account of accounts niet wordt overhandigd. De verzoeken moeten wel door een politieagent zijn ondertekend en afkomstig van een geldig politie-e-mailadres zijn, zo blijkt uit de regels (pdf) van Snapchat. Onlangs publiceerde ook Yahoo een transparantierapport waarin noodverzoeken apart werden vermeld.

Reacties (1)
03-04-2015, 14:22 door Anoniem
politie agent = onderzoeksrechter?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.