image

Juridische vraag: mag werkgever mijn 06-nummer opzoeken?

woensdag 8 april 2015, 12:20 door Arnoud Engelfriet, 23 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Binnenkort is mijn beoordelingsgesprek. Ik heb me ziek gemeld omdat ik de spanning echt niet meer trek: ze hebben zó zitten zoeken en vitten de laatste tijd dat ik weet dat ze me negatief gaan beoordelen en dat kan ik niet aan, dat is niet eerlijk. Nu heeft mijn werkgever op internet mijn 06-nummer gevonden en me daarop gebeld om door te geven dat de datum is verzet tot na mijn beoordeling. Mag hij dit zomaar doen? Dat is toch een schending van mijn privacy!

Antwoord: Het hangt er een beetje vanaf waar het 06-nummer stond. Als dit in de telefoongids vermeld was, dan zie ik niet welke wet overtreden wordt. Staat het op het besloten deel van bijvoorbeeld een verenigingswebsite en heeft de werkgever zich met een slinkse truc daar toegang tot verschaft, dan lijkt me dat juridisch niet in de haak.

Echter, het is niet zo dat een juridische fout van de werkgever automatisch al zijn vervolgacties diskwalificeert. Dat gebeurt alleen in slechte Amerikaanse rechtbankseries.

Zelfs als het opzoeken van dat nummer onterecht is, dan nog betekent dat dus niet dat hij er niet mee mag bellen. Het zou hooguit betekenen dat hij de hierdoor veroorzaakte schade moet vergoeden, maar wat die schade is, kan ik niet bedenken.

Een brief sturen had ook gekund, en dat is legaal want de werkgever weet per definitie al waar je woont. En een brief kan een stuk harder overkomen dan een telefoongesprek, dus je kunt zelfs zeggen dat de werkgever hier vriendelijker bezig is dan had gehoeven.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (23)
08-04-2015, 12:31 door Anoniem
Lijkt me dat je hier grotere problemen hebt. Tijd om met personeelszaken te gaan praten over spanningen op de werkvloer, en als daar niets uitkomt wellicht verder te escaleren.
08-04-2015, 13:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2015, 13:18 door Anoniem
Het lijkt me dat hier al geen sprake meer is van een gezonde arbeidsrelatie. Tijd voor deze werknemer om psychologische hulp te zoeken en de bedrijfsarts in te schakelen.
08-04-2015, 13:32 door Anoniem
De vakbond kan je ook goed verder helpen met problemen op de werkvloer en weten vaak wat juridisch juist is.
08-04-2015, 16:42 door Anoniem
Het is net zo goed niet eerlijk je ziek te melden omdat je geen zin hebt in een slechte(re) beoordeling, daarnaast, omdat ze zoeken en vitten wil dat zeker niet zeggen dat de beoordeling slecht is, integendeel kan die zelfs hoog uitvallen. Daarnaast mogen ze zoeken en vitten je bent tenslote in loondienst, bovendien, als ze iets vinden en je er niet mee helpen (coachen, trainen, begeleiden) heeft dat (feitelijk gezien) geen invloed op je beoordeling. Je beoordeling van half jaar geleden (iets korter) heeft punten en een uitkomst, ben je beter/slechter/hetzelfde blijven werken heeft invloed op de scores, niet of je iets goed / fout doet wat ze nu opens ondekken omdat ze "tijd" in je stoppen = vitten en zoeken.

Ik zou dus lekker gaan werken!
08-04-2015, 16:43 door Anoniem
Door Anak Krakatau: die meneer of mevrouw moet wel alle rapporten over vroegere functioneringsgesprekken goed bewaren.

komt de werkgever met aantijgingen, dan kun je later voor de rechtbank bewijzen altijd goed gefunctioneerd te hebben.
word je toch ontslagen, dan krijg je een behoorlijke ontslagvergoeding.

En toen was er een nieuwe wet sinds 1 maart, welke behoorlijke vergoeding?!
08-04-2015, 17:16 door Anoniem
Sorry hoor maar als iets je niet bevalt trek je toch gewoon je bek open? open communicatie is voorwaarde voor een goede werkvloer.
08-04-2015, 23:39 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry hoor maar als iets je niet bevalt trek je toch gewoon je bek open? open communicatie is voorwaarde voor een goede werkvloer.

En dat... Maar nee we melden ons ziek want m'n werkgever controleert wat ik doe? #zucht
09-04-2015, 07:16 door Anoniem
Je onterecht ziek melden lijkt me reden voor ontslag op staande voet. Al zal dat in bananenrepubliek Nederland wel weer niet mogen.
Als het je niet bevalt, dan ga je wat anders doen. Ingewikkelder is het niet (en ik heb dat nu 3x gedaan... Werkgever met een iets te grote bek... Joh, zoek een ander... Elke keer weer spijt van dat ik te lang gewacht heb). Zelf het initiatief houden is ook voor jou veel effectiever dan hier zitten janken over een telefoontje,
09-04-2015, 09:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-04-2015, 09:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-04-2015, 11:43 door Anoniem
Bel even met het Juridisch Loket: 0900-8020. Je kunt daar terecht met je vraag over het telefoonnummer, maar ook, m.i. veel belangrijker, over het beoordelingsgesprek, je ziekmelding en de spanning op je werk.
09-04-2015, 15:21 door WhizzMan
Eeh, welke datum is er verzet? Hoe kunnen ze je beoordelen als je ziek bent? Ik vind het nogal een warrig verhaal, arbeidsrechtelijk gezien. De relatie tot je vraag is me ook niet helemaal duidelijk.

Ik vind het vrij normaal dat je werkgever een telefoonnummer heeft waar je op te bereiken bent. Het is 2015, iedereen heeft een (mobiele) telefoon en zoals al gezegd, het is een stuk menselijker om iemand te bellen als die zich ziek heeft gemeld dan om brieven te sturen. Als jij een nummer hebt wat je werkgever niet heeft vind ik het normaal dat ze dat even opzoeken. Als jij je nummer ergens voor iedereen vindbaar op het internet hebt staan, ga ik er ook van uit dat je geen geheim nummer hebt en dan heeft je werkgever dus niets gedaan wat niet mag.

Ik wil je ook adviseren om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Zoals je de situatie omschrijft ga je in deze baan nooit meer gelukkig worden en je poot stijf houden voor een ontslagvergoeding kost je meer energie en tijd dan dat geld goed kan maken.
09-04-2015, 15:28 door Anoniem
Is me duidelijk dat de meeste die hier reageren geen baan hebben en thuis een beetje de keyboardridder uit lopen te hangen met hun opmerkingen.

Opmerkingen als: 'zoek je toch een andere werkgever' onder welke steen komen jullie vandaan? Waarom zitten er thuis zoveel mensen met een WW en een koophuis? Omdat er zoveel werk te vinden is?

Dan rare opmerkingen over spanningen op de werkvloer...duidelijk opmerkingen die mensen maken die niet weten hoe een werkvloer eruit ziet. Ooit wel eens goed je best gedaan op je werk, maar al wetende dat de baas er een zooi mensen uit wilt hebben en zodoende alles en iedereen, tot aan illegaliteit aan toe, lopen te scannen om maar iets te vinden? Ik word vaak zat ingehuurd door werkgevers (prive detective) die de meest bizarre eisen hebben om achter het geheime leven van hun werknemers willen komen om ze hiermee tijdens een functioneringsgesprek om de oren te slaan. Zaken die er totaal niet toe doen, maar waarmee toch geschermd wordt om zodoende de werknemer in een beschamende positie te zetten zodat ze zelf wel gaan.

Oordeel niet over deze persoon en hou je opmerkingen voor je of sterker nog, bespaar ze voor je eigen moment in je leven waarbij je achter komt dat je best doen op je werk er niet meer toe doet, maar wel de 3 keer per jaar op vakantie kunnen door de baas. Dan ooit zul je nog aan dit topic terug denken waarbij het schaamrood op je kaken loopt. De vraag die de persoon stelde is legitiem en de oorzaak van de ziektemelding kan van opgelopen stress en onzekerheid op de werkvloer zijn en dat is een goede legitieme reden om je eigen ziek te melden. Want er is meer dan alleen je werk. Stress is een dooddoener.
10-04-2015, 07:25 door Anoniem
Tipje voor de vraagsteller: Google zelf eens op jouw naam en op jouw eigen telefoonnummer en kijk of en waar dit te vinden is.
Afhankelijk van de uitkomst kan je zelf wel beoordelen of jouw werkgever veel moeite heeft moeten doen om dit te achterhalen.

Los nog van het feit dat ik dit een non-discussie vind omdat je bereikbaar moet zijn voor jouw werkgever in geval van ziekte.
Als jouw werkgever geen telefoonnummer van je heeft (vind ik vreemd), zie ik het probleem niet dat hij daar even naar zoekt om je te bellen.
10-04-2015, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Tipje voor de vraagsteller: Google zelf eens op jouw naam en op jouw eigen telefoonnummer en kijk of en waar dit te vinden is.
Afhankelijk van de uitkomst kan je zelf wel beoordelen of jouw werkgever veel moeite heeft moeten doen om dit te achterhalen.

Los nog van het feit dat ik dit een non-discussie vind omdat je bereikbaar moet zijn voor jouw werkgever in geval van ziekte.
Als jouw werkgever geen telefoonnummer van je heeft (vind ik vreemd), zie ik het probleem niet dat hij daar even naar zoekt om je te bellen.
Idd, je werkgever had je nummer al gewoon moeten hebben, want dit dient deze ook door te geven aan de arbo in geval van ziekte.
Het nummer had dus gewoon al bekend moeten zijn (tenzij je een vast nummer opgegeven had).
10-04-2015, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Is me duidelijk dat de meeste die hier reageren geen baan hebben en thuis een beetje de keyboardridder uit lopen te hangen met hun opmerkingen.

Opmerkingen als: 'zoek je toch een andere werkgever' onder welke steen komen jullie vandaan? Waarom zitten er thuis zoveel mensen met een WW en een koophuis? Omdat er zoveel werk te vinden is?

Dan rare opmerkingen over spanningen op de werkvloer...duidelijk opmerkingen die mensen maken die niet weten hoe een werkvloer eruit ziet. Ooit wel eens goed je best gedaan op je werk, maar al wetende dat de baas er een zooi mensen uit wilt hebben en zodoende alles en iedereen, tot aan illegaliteit aan toe, lopen te scannen om maar iets te vinden? Ik word vaak zat ingehuurd door werkgevers (prive detective) die de meest bizarre eisen hebben om achter het geheime leven van hun werknemers willen komen om ze hiermee tijdens een functioneringsgesprek om de oren te slaan. Zaken die er totaal niet toe doen, maar waarmee toch geschermd wordt om zodoende de werknemer in een beschamende positie te zetten zodat ze zelf wel gaan.

Oordeel niet over deze persoon en hou je opmerkingen voor je of sterker nog, bespaar ze voor je eigen moment in je leven waarbij je achter komt dat je best doen op je werk er niet meer toe doet, maar wel de 3 keer per jaar op vakantie kunnen door de baas. Dan ooit zul je nog aan dit topic terug denken waarbij het schaamrood op je kaken loopt. De vraag die de persoon stelde is legitiem en de oorzaak van de ziektemelding kan van opgelopen stress en onzekerheid op de werkvloer zijn en dat is een goede legitieme reden om je eigen ziek te melden. Want er is meer dan alleen je werk. Stress is een dooddoener.

Is mij ook overkomen, prive is prive en zakelijk is zakelijk.

Einde discussie lijkt mij.
Al ga je naar bongo feestjes na je werk, zolang het je werk niet beinvloedt of onder werktijd gebeurt is er geen reden dat de werkgever hier ook maar iets mee te maken heeft.
10-04-2015, 12:19 door Anoniem
Door Anak Krakatau:
Door Anoniem:
Door Anak Krakatau: die meneer of mevrouw moet wel alle rapporten over vroegere functioneringsgesprekken goed bewaren.

komt de werkgever met aantijgingen, dan kun je later voor de rechtbank bewijzen altijd goed gefunctioneerd te hebben.
word je toch ontslagen, dan krijg je een behoorlijke ontslagvergoeding.

En toen was er een nieuwe wet sinds 1 maart, welke behoorlijke vergoeding?!
je kunt ook niks doen, maar dan krijg je ook niks.

U zei, behoorlijke vergoeding... dat is dus een fabeltje sinds maart 2015.
10-04-2015, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: Tipje voor de vraagsteller: Google zelf eens op jouw naam en op jouw eigen telefoonnummer en kijk of en waar dit te vinden is.
Afhankelijk van de uitkomst kan je zelf wel beoordelen of jouw werkgever veel moeite heeft moeten doen om dit te achterhalen.

Los nog van het feit dat ik dit een non-discussie vind omdat je bereikbaar moet zijn voor jouw werkgever in geval van ziekte.
Als jouw werkgever geen telefoonnummer van je heeft (vind ik vreemd), zie ik het probleem niet dat hij daar even naar zoekt om je te bellen.

En je moet er alles aan doen om spoedig te herstellen, ik denk dat je dus beter naar een arts kan dan hier iets te vragen over je 06 nummer... Daarbij moet ook de medewerker de werkgever updaten, het is dus al vreemd dat de werkgever moet bellen ipv de werknemer maar dat is mijn persoonlijk visie.
11-04-2015, 15:19 door Wazigepik
Ik vind dat je op werkdagen tussen laten we zeggen 8 uur s'morgens en 5 uur s'avonds gewoon bereikbaar moet zijn voor je werkgever.
14-04-2015, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry hoor maar als iets je niet bevalt trek je toch gewoon je bek open? open communicatie is voorwaarde voor een goede werkvloer.
Er zijn zat bedrijven die geen open communicatie hebben. Vooral bij de grotere bedrijve,n waar sprake is van een formele werkcultuur, is het lastiger om problemen aan te kaarten.

Door Wazigepik: Ik vind dat je op werkdagen tussen laten we zeggen 8 uur s'morgens en 5 uur s'avonds gewoon bereikbaar moet zijn voor je werkgever.
Dat moet zelfs ook. Werkgever is wettelijk verplicht zich proactief in te zetten voor het herstel van werknemer. Dat betekend dat werkgever verplicht is regelmatig contact te hebben met werknemer. Zorgt werknemer ervoor dat werkgever geen contact kan onderhouden, dan is werknemer in gebreke.
16-04-2015, 15:24 door Anoniem
Je ziekmelden houdt niet in dat je onvindbaar mag zijn. Jij MOET aan je werkgever duidelijk maken waar je te bereiken bent. Zo niet kan je werkgever je een loonsanctie opleggen of zelfs over gaan tot een ontslag procedure.

Dus jouw actie gaat niet om het feit dat jouw 06 nummer gevonden is, maar of je uberhaupt je baan wilt behouden.

Simpel stukje arbeidsrecht in deze.
16-04-2015, 18:27 door Anoniem
Door Anak Krakatau:
Door Anoniem: Sorry hoor maar als iets je niet bevalt trek je toch gewoon je bek open? open communicatie is voorwaarde voor een goede werkvloer.
dat kan. maar als je je weg willen hebben heeft het opentrkken van je bek ook weinig zin.

En zo is het maar net.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.