image

Windows XP kan pc-verkoop niet meer redden

vrijdag 10 april 2015, 08:58 door Redactie, 3 reacties

De verkoop van pc's is in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,2% gedaald ten opzichte van 2014, waarmee het "XP-effect" lijkt te zijn uitgewerkt, zo laat marktvorser Gartner weten. Vorig jaar kende de pc-verkoop nog een opleving doordat veel bedrijven besloten hun XP-computers te vervangen.

In april van dat jaar stopte Microsoft de ondersteuning van Windows XP en heel 2014 profiteerden pc-leveranciers hiervan. "Maar de vervangingscyclus is in het eerste kwartaal uitgewerkt", zegt Gartner-analist Mikako Kitagawa. Zo zag Dell voor de eerste keer in zes kwartalen een daling van de pc-verkopen. De leverancier was één van de bedrijven die profiteerde van de XP-vervangingscyclus, maar nu XP bij de meeste organisaties is vervangen nemen de verkopen af.

Kitagawa ziet echter ook lichtpuntjes. Zo steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar het aantal verkochte mobiele pc's, waaronder notebooks, hybrides en tablets. De algehele pc-verkoop zal de komende vijf jaar volgens Gartner licht blijven dalen, waarbij het de leveranciers van "bureau-gebaseerde pc's" zijn die de komende tijd de zwaarste klappen te verduren zullen krijgen.

Reacties (3)
10-04-2015, 09:23 door Anoniem
De verkoop zakt en de prijzen daardoor ook, kan de gewone burger ook zij oude pc vervangen tegen een normale prijs , en niet tegen opgefokte top prijs .....
10-04-2015, 11:39 door Spiff has left the building
Door Redactie:
De verkoop van pc's is in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,2% gedaald ten opzichte van 2014, waarmee het "XP-effect" lijkt te zijn uitgewerkt, zo laat marktvorser Gartner weten.
Misschien is daarnaast nu tevens een Windows 10 effect gaande?
Het wachten met aankoop van een nieuwe Windows computer tot Windows 10 beschikbaar is?
Bedrijven zullen wellicht niet gelijk een piepjonge nieuwe Windows-versie willen, maar voor consumenten die gevoelig zijn voor 'nieuw is beter' en 'alles beter dan Windows 8' zou dit effect wellicht wel kunnen gelden.
14-04-2015, 14:11 door Anoniem
Ja precies. Het Windows 10 effect is nu in de loop..
Minder knopjes, meer NSA achterdeurtjes en steeds erger "Foolproof" / "Monkey proof" maken.

Top allemaal van Microsoft! Heel goed! ..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.