image

Staat niet in hoger beroep tegen uitspraak bewaarplicht

donderdag 9 april 2015, 16:56 door Redactie, 4 reacties

De Staat gaat niet in hoger beroep tegen de recente buitenwerkingstelling van de Wet bewaarplicht telecomgegevens. De beroepstermijn verstreek gisteren. Daarmee krijgt het recente vonnis de zogeheten "kracht van gewijsde". Het vonnis kan nu niet meer worden aangevochten en wordt daarmee definitief.

Volgens de rechter maakte de wet inbreuk op het recht op "eerbiediging van privéleven" en het recht op bescherming van persoonsgegevens. De rechter was van oordeel dat deze inbreuk niet was beperkt tot het strikt noodzakelijke en stelde daarop de wet buitenwerking. Door het besluit worden er geen verkeersgegevens meer voor de opsporing door providers opgeslagen.

Het Openbaar Ministerie liet deze week weten dat het de gevolgen van de buitenwerkingstelling vreest. Volgens OM-topman Herman Bolhaar wordt het nu lastiger om criminelen op te sporen en te vervolgen. Inmiddels wordt er aan een voorstel voor een nieuwe bewaarplicht gewerkt, dat justitieminister Van der Steur snel hoopt te presenteren. Privacywaakhond Privacy First, één van de organisaties die de Staat wegens de bewaarplicht had aangeklaagd, laat weten dat als er een nieuwe bewaarplicht komt er een nieuwe rechtszaak zal worden aangespannen.

Reacties (4)
09-04-2015, 17:32 door Anoniem
Ze verwachten gewoon dat de nieuwe wet sneller aangenomen en ingevoerd is dan dat er een uitspraak in hoger beroep komt. Daarnaast zijn ze bang dat de rechter in hoger beroep een uitspraak doet, die een nieuwe wet onmogelijk maakt. Nu maken ze de nieuwe wet en leggen ze last weer bij Privacy First.

Peter
09-04-2015, 17:44 door Anoniem
Mooi zo. Geen verdere verspilling van tijd en geld aan een verloren zaak.
09-04-2015, 20:14 door Anoniem
Ze hebben allang iets anders op de plank liggen die op een vernufte wijze nog meer inbreuk gaat maken...

Wedden?
12-04-2015, 16:58 door Anoniem
En als een nieuwe wetgeving de sluizen niet opent voor ze, dan komt er wel een of ander verdrag dat die sluizen opent.
Want verdragen wegen zwaarder dan wetgeving. Om een of andere gare reden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.