image

Lenovo levert gratis herstelmedia zonder Superfish

dinsdag 28 april 2015, 16:43 door Redactie, 6 reacties

Eigenaren van een Lenovo-laptop kunnen nu herstelmedia aanvragen om Windows en aanvullende software te installeren zonder dat ook de Superfish-adware wordt meegeïnstalleerd, zo heeft de computerfabrikant op het eigen forum laten weten. Superfish is een programma dat SSL-verbindingen onderschepte om advertenties te injecteren. De adware gebruikte hiervoor een eigen rootcertificaat. Onderzoekers slaagden erin om het wachtwoord te kraken dat de privésleutel van het Superfish-certificaat gebruikt.

Daardoor is het in bepaalde gevallen mogelijk om Man-in-the-Middle-aanvallen tegen systemen uit te voeren waarop Superfish en het certificaat geïnstalleerd zijn. In totaal bleek Superfish op meer dan 40 verschillende type laptops te zijn geïnstalleerd. Vanwege het Superfish-debacle kondigde Lenovo verschillende maatregelen aan. Zo werd er een verwijdertool gepubliceerd en deed de fabrikant de belofte dat het in de toekomst schonere computers met minder vooraf geïnstalleerde software gaat leveren. Ook volgde een gratis abonnement van zes maanden op de virusscanner van McAfee.

Huidige eigenaren van een laptop zitten met het probleem dat op hun herstelmedia, zoals een speciale herstelpartitie, Superfish nog steeds aanwezig is. Als de computer opnieuw via de herstelmedia wordt geïnstalleerd wordt ook Superfish teruggeplaatst. Vorige maand liet Lenovo op het eigen forum weten dat er aan schone herstelmedia zonder Superfish werd gewerkt die via de supportafdeling kan worden aangevraagd. Een werknemer van Lenovo stelt dat de herstelmedia niet in bulk zal worden verstuurd. "Maar als je vanwege specifieke omstandigheden herstelmedia nodig hebt, neem dan contact op met de servicedesk." Of de media via cd of USB-stick zal worden aangeboden laat de medewerker niet weten. We hebben Lenovo hierover om opheldering gevraagd.

Reacties (6)
29-04-2015, 00:34 door Anoniem
Ik zou gewoon het aankoopbedrag terug willen.
29-04-2015, 09:58 door Anoniem
Gewoon geld terug! En nooit geen Lenovo meer kopen...
29-04-2015, 10:01 door mailman
Ik was een Dell gebruiker, en heb in de beruchte periode een Thinkpad gekocht. Zou het liefst gewoon mijn geld terug willen. Ik koop in ieder geval nooit meer iets van die chinese club Lenovo. Gratis spyware waar men op verdient is een doodzonde IMHO
29-04-2015, 10:12 door Anoniem
Door mailman: Ik was een Dell gebruiker, en heb in de beruchte periode een Thinkpad gekocht. Zou het liefst gewoon mijn geld terug willen. Ik koop in ieder geval nooit meer iets van die chinese club Lenovo. Gratis spyware waar men op verdient is een doodzonde IMHO

Deze software was nooit geinstalleerd op ThinkPads, enkel op sommige consumenten modellen notebooks.
Met je ThinkPad is dus niets mis. :)
29-04-2015, 11:01 door mailman
hier extra info... wel smeuige verhalen! http://theadlerfirm.mindgrid.com/Lenovo-Lawsuit.pdf
29-04-2015, 12:20 door Webxorcist - Bijgewerkt: 29-04-2015, 12:21
Snap het punt niet. Het eerste dat je verwijderd van nieuwe machines is de restore meuk en voor geïnstalleerde ellende. Ik heb vooraf geïnstalleerde zooi nog nooit vertrouwd. Mensen die dat wel doen verdienen hun lot.

Als sinds de jaren 90 staan die vooraf geïnstalleerde windows partities vol met troep en abbo software en al sinds die tijd hebben mensen er last van en verziekt het de ervaring van een nieuw systeem.

En mensen die de kennis niet hebben zal het een rot zorg zijn verder. Wel of geen superfish, aflopende gratis Norton, McAfee of wat dan ook boeit ze weinig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.