image

Microsoft prijst internationale cybertop in Den Haag

zaterdag 2 mei 2015, 07:26 door Redactie, 4 reacties

De Global Conference on Cyberspace die onlangs in Den Haag werd gehouden was een groot succes en laat zien dat internationale samenwerking om internet veiliger te maken mogelijk is. Dat stelt Microsoft-topman Paul Nicholas. De senior directeur Trustworthy Computing was bij de conferentie aanwezig.

"Hoewel dit soort evenementen vaak makkelijk worden weggewuifd, ben ik met nog meer overtuiging teruggekomen dat zinvolle internationale samenwerking mogelijk is. Samenwerking tussen de publiek-private sector is essentieel om het vrije, open en veilige internet te beschermen dat we allemaal gebruiken en waar onze economieën steeds meer van afhankelijk zijn." Door samen te werken en te bepalen wat acceptabel en onacceptabel online gedrag is kunnen onbedoelde escalaties worden voorkomen, merkt Nicholas op. Met name overheden moeten volgens hem duidelijk maken wat geaccepteerd overheidsgedrag op internet is.

Zo ziet Nicholas graag dat het Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT) wordt herzien. Via dit verdrag kunnen landen informatie in andere landen opvragen. "De bureaucratische hobbels die het opwerpt waren misschien geschikt voor de problemen van de 19de eeuw, maar zijn geen partij voor de snelheid van de 21ste eeuw", aldus de Microsoft-topman. Ook het panel waar hij tijdens de cybertop deel van uitmaakte vond dat het verdrag moet worden herzien en er een nieuw internationaal juridisch raamwerk moet komen. Microsoft is nog steeds in een rechtszaak met de Amerikaanse overheid verwikkeld over het afstaan van e-mails die in een Iers datacentrum zijn opgeslagen.

De softwaregigant heeft dan ook al meerdere keren om hervormingen geroepen. Een geluid dat tijdens de GCCS weerklank vond. "Wat ik met name positief vond was het groeiende besef dat de private sector een belangrijke rol heeft te spelen bij internationale cybersecurity-normen", aldus Nicholas. Hij wijst naar eerdere internationale cyberconferenties waar het belang van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven werd besproken. "Maar met het evenement van dit jaar heeft de Nederlandse overheid het naar een volgend niveau gebracht. We moeten het momentum van Den Haag gebruiken en concrete verbeteringen realiseren tussen nu en de volgende GCCS in 2017 in Mexico."

Reacties (4)
02-05-2015, 14:43 door Anoniem
"Den Haag" is een interessante Nederlandse klant voor MS. Even er vuistdiep in moet Nicholas gedacht hebben...
03-05-2015, 00:58 door Anoniem
Altijd leuk zo'n woordvoermeneer die even veren in hotemetotige achtersten komt steken. Helaas pindakaas spreekt hij voor de fabrikant die aan de grondslag van de ellende heeft gestaan door moedwillig met de pet te gooien naar beveiliging toen het nog relatief goedkoop en eenvoudig was een goede fundering te leggen. "Dat was geen prioriteit" volgens precies die fabrikant. Maar nu wel zeker. Gemiste kans, en het maakt deze uitspraken er niet geloofwaardiger op. Context en perspectief, auw.
03-05-2015, 01:20 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 03-05-2015, 01:32
Door Anoniem:... Even er vuistdiep in moet Nicholas ...
Bedoelde je zoiets als dit http://www.npowetenschap.nl/programmas/labyrint/nieuws/2010/slimme-pillen/kabouter-Prikkeprak-.html
04-05-2015, 01:11 door Anoniem
Ja, geweldig! :,)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.