image

Chinees anti-virusbedrijf ontkent fraude met anti-virustests

maandag 4 mei 2015, 07:11 door Redactie, 13 reacties

Het Chinese anti-virusbedrijf Qihoo 360 werd onlangs door drie grote testlabs beticht van fraude met anti-virustests, maar de Chinese virusbestrijder kan zich niet in de beschuldigingen herkennen. Volgens testlabs AV-Comparatives, AV-Test en Virus Bulletin had Qihoo 360 voor de virusscanners die het liet testen een andere "engine" ingeschakeld dan het geval is in de versie waar gebruikers mee werken.

Deze engine is verantwoordelijk voor het detecteren van malware. In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt. Bij de virusscanners die Qihoo 360 aan het publiek levert staat deze engine niet standaard ingeschakeld, maar de engine van het Chinese anti-virusbedrijf zelf. Hierdoor zou de virusscanner beter hebben gepresteerd tijdens de tests en zouden gebruikers risico hebben gelopen, omdat de geteste versie meer bescherming biedt dan de versie waar gebruikers standaard mee werken.

In een verklaring stelt Qih00 360 dat het inderdaad de configuratie van de virusscanner had aangepast, maar dat dit aan de testlabs was medegedeeld en dat de testlabs dit ook zouden hebben bevestigd. Daarnaast zouden gebruikers geen risico hebben gelopen, omdat het gehaalde beschermingsniveau tijdens de tests niet lager zou liggen dan het niveau van de standaard geleverde versie. Volgens de Chinese virusbestrijder is de engine van Bitdefender uitgeschakeld omdat de meest gebruikers van de virusscanner met een trage computer werken.

Reacties (13)
04-05-2015, 09:44 door Anoniem
Chinese (staats) publicitiet
04-05-2015, 11:16 door FB
"In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt."

Ik mis de naam van betreffend Roemeense a-vbedrijf ;)
04-05-2015, 14:20 door Anoniem
Qihoo 360 to withdraw from int'l body's tests http://www.ecns.cn/business/2015/05-04/163933.shtml
04-05-2015, 14:46 door choi
Door FB: "In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt."

Ik mis de naam van betreffend Roemeense a-vbedrijf ;)

Het artikel verondersteld kennis van het eerdere bericht waarnaar wordt gelinkt in de eerste alinea. Een beetje onhandig dat wel, maar in de laatste alinea wordt duidelijk dat het om Bitdefender gaat.
04-05-2015, 17:33 door Anoniem
Ze schakelen hun eigen engine uit en activiren de Bitdefender engine om minder FP's te hebben enzoooo, dat is dan wel betere bescherming.....
04-05-2015, 18:16 door Anoniem
Het gaat inderdaad om de Bitdefender engine daarnaast heeft de Qihoo 360 Total Security gebruiker de mogelijkheid om naast de Bitdefender egine ook die van Avira in te schakelen, de engines van Avira en Bitdefender staan standaard uitgeschakeld,als je als gebruiker deze 2 inschakelt heb je in totaal 5 engines: 3 van Qihoo zelf en dus 1 van Avira en 1 van Bitdefender.Ik heb Qihoo 360 Total Secuity op de oude desktop pc van mn ouders geinstalleerd (windows vista pc) en daar valt het wel mee met de traagheid.De pc was door malware en oude bestanden,cookies enz . zo traag als een slak en na opruiming via de opruimtool van Qihoo 360 Total Security en daarna ook nog maar even met Ccleaner eroverheen was de pc weer lekker fris,licht en snel.Voor de dagelijkse reiniging is de opruimtool in 360 Total Security voldoende,deze werkt volgens mij niet automatisch dus moet je zelf handmatig uitvoeren maar dan is de pc weer zeer werkbaar.Hoewel de eigen virusscan-engines van 360 Total Security niet slecht zijn,maar ook niet heel goed,raadt ik alle gebruikers aan om ook de Avira en de Bitdefender scan-engines in te schakelen,als die echt traagheid vd pc veroorzaken zou ik beginnen om eerst 1 van deze 2 uit te schakelen en dan te kijken hoe het gaat,alvorens ook de andere scan-engine uit te schakelen.
04-05-2015, 19:08 door Anoniem
Door FB: "In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt."

Ik mis de naam van betreffend Roemeense a-vbedrijf ;)

ze gebruiken Avira en bitdefender
04-05-2015, 22:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ze schakelen hun eigen engine uit en activiren de Bitdefender engine om minder FP's te hebben enzoooo, dat is dan wel betere bescherming.....[/quote

Ja, maar dat is dan niet zoals de standaard eindgebruiker het krijgt, en zeker in China niet.
Dus je kan niet eea vergelijken als andere produkten wel getest worden zoals het standaard door eindgebruikers wordt gebruikt.
04-05-2015, 23:53 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat inderdaad om de Bitdefender engine daarnaast heeft de Qihoo 360 Total Security gebruiker de mogelijkheid om naast de Bitdefender egine ook die van Avira in te schakelen, de engines van Avira en Bitdefender staan standaard uitgeschakeld,als je als gebruiker deze 2 inschakelt heb je in totaal 5 engines: 3 van Qihoo zelf en dus 1 van Avira en 1 van Bitdefender.Ik heb Qihoo 360 Total Secuity op de oude desktop pc van mn ouders geinstalleerd (windows vista pc) en daar valt het wel mee met de traagheid.De pc was door malware en oude bestanden,cookies enz . zo traag als een slak en na opruiming via de opruimtool van Qihoo 360 Total Security en daarna ook nog maar even met Ccleaner eroverheen was de pc weer lekker fris,licht en snel.Voor de dagelijkse reiniging is de opruimtool in 360 Total Security voldoende,deze werkt volgens mij niet automatisch dus moet je zelf handmatig uitvoeren maar dan is de pc weer zeer werkbaar.Hoewel de eigen virusscan-engines van 360 Total Security niet slecht zijn,maar ook niet heel goed,raadt ik alle gebruikers aan om ook de Avira en de Bitdefender scan-engines in te schakelen,als die echt traagheid vd pc veroorzaken zou ik beginnen om eerst 1 van deze 2 uit te schakelen en dan te kijken hoe het gaat,alvorens ook de andere scan-engine uit te schakelen.
Na al de heisa van vorige week heb ik Qihoo verwijderd van al mijn computers, wie weet wat ze nog allemaal achter onze rug met onze privacy ..... genoeg alternatieven !
05-05-2015, 05:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door FB: "In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt."

Ik mis de naam van betreffend Roemeense a-vbedrijf ;)

ze gebruiken Avira en bitdefender

Ook Avira beinvloed de testlabs in Duitsland met persoonlijk contact met de testlabs van AV
05-05-2015, 09:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door FB: "In het geval van Qihoo 360 zou het de engine van het Roemeense anti-virusbedrijf hebben gebruikt."

Ik mis de naam van betreffend Roemeense a-vbedrijf ;)

ze gebruiken Avira en bitdefender

Ook Avira beinvloed de testlabs in Duitsland met persoonlijk contact met de testlabs van AV
Wel graag een bron van uw statement ?!!
05-05-2015, 11:55 door Righard J. Zwienenberg - Bijgewerkt: 05-05-2015, 12:20
Door Anoniem:
Ook Avira beinvloed de testlabs in Duitsland met persoonlijk contact met de testlabs van AV

Schande... Foei Avira... Oeps... ESET heeft ook persoonlijk contact met de test-labs...

Als persoonlijk contact met testers reeds gelijk staat voor het beinvloeden van test-resultaten, dan kunnen de testers volgens anoniem (wel stoer, zo anoniem zo'n statement te maken) wel gelijk stoppen.

Testers, netzo als vendors, gaan naar conferenties en workshops toe. Buiten presentaties die beide geven, spreken beide groepen elkaar daar.

Een kleine greep uit de ontmoeting: de groepen ontmoeten elkaar aanstaande maandag en dinsdag op de CARO Workshop in Hamburg (http://2015.caro.org), in Juni op de AMTSO (Anti-Malware Standards Testing Orhganization) Members Meeting, in Septemer op de Virus Bulletin Conferentie in Praag, in Oktober op de AMTSO meeting in Innsbruck (***), in December op de AVAR Conferentie in Vietnam, Oja, ik vergeet dat ik de meeste testers en vendors elkaar in Januari al gezien hebben op de CSA Inaugural Meeting in Las Vegas en op de AMTSO Meeting in Las Vegas, ah en bij RSA in San Francisco in April. Ben er vast nog een paar vergeten.Want dit zijn alleen de grote evenementen,

En de meeste vendors komen ook bij de test-labs over de vloer en omgekeerd... Dat heeft niets met beinvloeden te maken!

In het voetbal, bij match-fixing zijn niet alle voetballers en scheidsrechters schuldig, een klein aantal rotte appels is genoeg.Nick Leeson veroorzaakte in zijn eentje de ondergang van de Baringsbank, etc. Ik ga dan ook niet het verhaal ontkennen dat er niet indviduen in de AV/AM industrie zijn die test-resultaten (proberen te) beinvloeden of zelfs aan AV/AM bedrijf (dat is eerder gebeurd), maar de AV/AM industrie heeft in het algemeen het moraal en de ethiek hoog in het vandaal staan.

Righard Zwienenberg
ESET
Senior Research Fellow

(***) Oeps dat is dan super gevaarlijk, dat is waar AV-Comparatives haar kantoor heeft!!! Oh wacht even, AV-Comparatives heeft aangeboden deze meeting te co-hosten mbt de logistiek, dat is waarschijnlijk nog verdachter, een open invitatie van AV-Comparatibes om ze te beinvloeden. Ik zal een paar pizza's meenemen... Daar is Andreas Clementi gek op :-)
05-05-2015, 12:29 door EddyWillems
Ben het met Righard Zwienenberg volledig eens en kan dit inderdaad confirmeren.

Eddy Willems
Security Evangelist
G DATA Sofware AG
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.