image

KPMG doelwit van wereldwijde e-mailscam

zaterdag 16 mei 2015, 08:17 door Redactie, 3 reacties

Accountantskantoor KPMG is het doelwit van een wereldwijde e-mailscam geworden waarbij wordt geprobeerd om de financiële administratie een groot geldbedrag naar een buitenlandse rekening over te laten maken. De e-mail is zogenaamd afkomstig van de CEO en bevat een betalingsverzoek van honderdduizenden euro's. Niet alleen probeerden de oplichters KPMG te bestelen, ook bij andere organisaties wordt de naam van het kantoor gebruikt.

Bij deze organisaties wordt de ontvanger van de e-mail ook gevraagd om een betaling te doen en wordt er verwezen naar de advocaat van KPMG. Als erop de e-mail van de CEO wordt gereageerd volgt er een e-mail van "KPMG" met de bankgegevens. In het geval de financieel medewerker de betaling niet snel genoeg uitvoert wordt hij of zij door iemand gebeld die zich als de advocaat van KPMG voordoet. Volgens de Fraudehelpdesk gaat het hier om iemand die perfect Nederlands spreekt en betrouwbaar overkomt.

Onlangs werd een Amerikaans bedrijf nog de dupe van deze wereldwijde e-mailscam en maakte een werknemer 17,2 miljoen dollar over naar een Chinese rekening. Volgens de FBI hebben de oplichters via de scam in iets meer dan een jaar tijd meer dan 2100 slachtoffers gemaakt, waarbij 214 miljoen dollar werd gestolen. Eind april wist Europol nog een bende te arresteren die het geld dat via de scam werd buitgemaakt witwaste.

Reacties (3)
16-05-2015, 16:23 door Anoniem
Het stelen via factuurfraude is een voor ingewijden een bekend fenomeen. Deze targeted attacks worden uitgevoerd op allerlei bedrijven en instellingen die financien beheren, ook banken en advocatenkantoren. Het komt weinig naar buiten, want dat wordt als slechte reclame gezien. Het gaat vaak wel om enorme sommen geld, een paar honderdduizend euro is niet veel.
17-05-2015, 00:38 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 17-05-2015, 00:39
Ach ze bestelen hun opdrachtgevers en de samenleving ook. Maar je moet maat lef hebben om dit bij een gerenommeerde organisatie als KPMG te proberen.

Ik zit nu zelf al een weekje te wachten op een erfenis uit Nigeria. De kosten voor de notaris daar heb ik toch al lang overgemaakt.
17-05-2015, 01:15 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Ach ze bestelen hun opdrachtgevers en de samenleving ook. Maar je moet maat lef hebben om dit bij een gerenommeerde organisatie als KPMG te proberen.

Ik zit nu zelf al een weekje te wachten op een erfenis uit Nigeria. De kosten voor de notaris daar heb ik toch al lang overgemaakt.

Dit is van een iets andere orde dan een simpele 419, het socail engineering niveau ligt veel hoger (dat kan doordat de dieven zich vooraf goed informeren). Lef hebben de dieven inderdaad, maar de pakkans is klein.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.