image

App Nederlandsche Bank controleert op valse bankbiljetten

dinsdag 19 mei 2015, 09:59 door Redactie, 4 reacties

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een app gelanceerd waarmee kan worden gecontroleerd of bankbiljetten echt of vals zijn. In Nederland werden vorig jaar 48.700 valse biljetten onderschept bij controles bij banken en DNB. Volgens DNB is de kans dat iemand een vals biljet in handen krijgt klein.

Toch is het volgens de organisatie verstandig om biljetten op de echtheidskenmerken te controleren, zoals de voelbare inkt, het watermerk en het hologram. De nu gelanceerde app met de naam "Echt of Vals" moet hierbij helpen. Via de camera van de telefoon kan het eurobiljet worden gescand en is de app in staat om de echtheidskenmerken te herkennen, zoals ook in deze video wordt uitgelegd. De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor de Apple iPhone 5 en nieuwere versies en is gratis te downloaden. Een app voor Android volgt binnenkort.

Image

Reacties (4)
19-05-2015, 12:50 door Anoniem
Als dit voor reisdocumenten al ingewikkeld is ben ik benieuwd wie de DNB dit heeft laten ontwikkelen of laten geloven dat dit kan.

De appstore recenties zijn niet echt goed te noemen, en eerlijk gezegd geloof ik er ook niet in dat dit gaat werken.

Denk aan belichting, witbalans, camera afwijkingen etc en wat de chips in je telefoon allemaal voor bewerkingen uithalen met plaatjes.
19-05-2015, 12:50 door Anoniem
Uitgaande van het filmpje, als de app het biljet niet herkent zal je het zelf moeten beoordelen ( wat veel sneller en minder awkward is. Mist het hierdoor niet zijn nut?
19-05-2015, 23:03 door ben987
wil helemaal niet weten of die vals is want dan ben ik hem kwijt.
20-05-2015, 01:51 door Eric-Jan H te D
Volgens mij moet het tamelijk eenvoudig zijn om een vervalsing te maken welke een dermate eenvoudige beeldopnemer als er in een smartphone zit te misleiden.

Maar in ieder geval heb je dan een instituut dat je kunt aanspreken wanneer je door de app geaccepteerde eurootjes bij de supermarktkassa alsnog uit de roulatie worden genomen en je je boodschappen, in afwachting van de komst van de hermandad, zelf in de schappen mag gaan terugleggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.