image

Maker Tox-ransomware stopt ermee en zoekt koper

donderdag 4 juni 2015, 08:54 door Redactie, 1 reacties

De maker van de recent verschenen Tox-ransomware, naar eigen zeggen een tiener die studeert, heeft besloten ermee te stoppen en biedt zijn platform nu te koop aan. Volgens de ontwikkelaar had hij niet op alle aandacht gerekend die zijn creatie kreeg. Tox is een gratis bouwdoos om ransomware mee te maken.

Net als andere ransomware versleutelt Tox bestanden en vraagt vervolgens losgeld voor het ontsleutelen ervan. De website waarop Tox wordt aangeboden bevindt zich op het Tor-netwerk en het genereren van de ransomware is gratis. Een aantal dagen nadat de website live ging werd die door McAfee opgemerkt en volgde er een blogposting, waardoor de bekendheid groeide. Dit zorgde voor meer gebruikers, alsmede meer infecties met de Tox-ransomware.

Volgens de ontwikkelaar is het echter genoeg geweest en is hij geen crimineel. Daarnaast zou de situatie ook uit de hand lopen, waarop hij nu besloten heeft te stoppen. Daarbij biedt hij de database met encryptiesleutels te koop aan. Als niemand de database koopt zal hij die over een maand vrijgeven en zullen de bestanden van slachtoffers automatisch worden ontsleuteld. Onlangs besloot ook de maker van de Locker-ransomware ermee te stoppen en ontsleutelde daarbij automatisch alle besmette computers.

Reacties (1)
05-06-2015, 00:49 door Eric-Jan H te D
Handige drommel. Iets verkopen waarvan de waarde absoluut niet te bepalen is. Voor hem hoop ik dat er zich geen echte criminelen melden, die zich achteraf misschien toch bekocht voelen.

Maar aan de andere kant hoeft hij dan waarschijnlijk nooit meer zijn studielening af te betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.