image

Microsoft: Windows 10-upgrade icoon is geen malware

zaterdag 6 juni 2015, 15:35 door Redactie, 30 reacties

Windowsgebruikers die rechtsonder in de taakbalk een icoon zien dat ze gratis naar Windows 10 kunnen upgraden hoeven niet bang te zijn dat ze met malware besmet zijn, zo stelt Microsoft gebruikers gerust. Deze week maakte de softwaregigant bekend dat Windows 10 op 29 juli van dit jaar zal verschijnen.

Via een icoon in de taakbalk laat Microsoft aan gebruikers weten dat ze gratis naar het nieuwe besturingssysteem kunnen upgraden. Aardig wat gebruikers dachten echter dat de melding van een virus afkomstig was. Microsoft Nederland heeft een overzicht van de 10 meest gestelde vragen over de gratis Windows 10-upgrade online gezet, waarin ook dit onderwerp aan bod komt. "Hoe weet ik dat de melding van Microsoft geen malware is?", aldus de vraag. Als antwoord stelt Microsoft dat de "Download Windows 10" app wordt kenbaar gemaakt met een pop-up of een Windows 10-icoontje rechtsonder in het scherm.

Niet alle gebruikers krijgen echter een pop-up. Bij sommige mensen verschijnt er alleen een Windows 10-pictogram rechtsonder in de taakbalk. Gebruikers die de notificatie willen verwijderen hebben hiervoor twee opties. De eerste is door zich aan te melden voor de gratis upgrade. Wie niet naar Windows 10 wil upgraden kan de notificatie verwijderen door op "Aanpassen” in het systeemvak te klikken, daar "GWX" of het "Get Windows 10" icoon in de lijst te zoeken en vervolgens "verberg icoon en notificaties" te selecteren.

Schone installatie

Microsoft gaat ook in op de mogelijkheid voor een schone installatie of een herinstallatie. "Indien je jouw gratis upgrade naar Windows 10 via de "Download Windows 10" app reserveert en als download ter beschikking krijgt, is het niet de bedoeling om een clean install te doen. Echter, als je de upgrade naar Windows 10 succesvol hebt afgerond als gevolg van het gratis upgrade aanbod, heb je de mogelijkheid om Windows 10 schoon te herinstalleren op hetzelfde systeem."

Gebruikers kunnen dit zowel tijdens als na de gratis upgradeperiode van een jaar doen, waarbij Windows niet opnieuw hoeft te worden aangeschaft en ook het onderliggend besturingssysteem van waaruit de upgrade is uitgevoerd niet opnieuw hoeft te worden geïnstalleerd. "Indien je bijwerkt naar Windows 10 via een media-installatie zoals een USB of een dvd, dan heb je tijdens de installatie de mogelijkheid om te kiezen voor een schone installatie", aldus het antwoord.

Reacties (30)
06-06-2015, 16:21 door Anoniem
"Wie niet naar Windows 10 wil upgraden kan de notificatie verwijderen door op "Aanpassen” in het systeemvak te klikken, daar "GWX" of het "Get Windows 10" icoon in de lijst te zoeken en vervolgens "verberg icoon en notificaties" te selecteren."

Dit is volgens mij al enkele keren gelogenstraft, want na een herstart komt de icoon weer keurig in de taakbalk.
Microsoft laat geen enkele mogelijkheid ongebruikt, om Windows 10 te promoten.
06-06-2015, 16:35 door Anoniem
Je moet je voor ieder systeem dus aanmelden. op zich begrijpelijk.

Vraag is: als je een DVD-image hebt gedownload voor installatie daarvanaf, (schoon of upgrade) moet je dan voor ieder PC die je wilt upgraden een aparte DVD hebben? Maw waar komt er nu eigenlijk te staan dat je het recht hebt die upgrade/installatie (opnieuw) te doen:
- Op de DVD/USB zelf (dan dus per PC een DVD met kenmerken van de PC?)
- Op de huidige installatie van Win7 of 8 (die is weg zodra je moet formateren of een andere HD moet plaatsen vanwege een defect)
- Ergens in de Bios (als dat bij oudere PC's al kan).

Of worden de gegevens van de PC op een of andere manier bij Microsoft bewaard?

Ik vind het allemaal erg onduidelijk wat nu de bedoeling is. Misschien heeft iemand anders het beter begrepen en kan het me uitleggen?
06-06-2015, 18:27 door cyberpunk
Er is nog een derde optie (en wellicht nog enkele andere) en dat is om KB3035583 te verwijderen.
06-06-2015, 18:34 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 06-06-2015, 22:00
Door Redactie, 15:35 uur:
Wie niet naar Windows 10 wil upgraden kan de notificatie verwijderen door op "Aanpassen” in het systeemvak te klikken, daar "GWX" of het "Get Windows 10" icoon in de lijst te zoeken en vervolgens "verberg icoon en notificaties" te selecteren.
Door Anoniem, 16:21 uur:
Dit is volgens mij al enkele keren gelogenstraft, want na een herstart komt de icoon weer keurig in de taakbalk.

Inderdaad, zoals Anoniem 16:21 zegt.

Heeft de redactie niet zo goed opgelet de laatste dagen?
Ze is daarmee in goed gezelschap, want die melding over het verbergen van het icoontje werd en wordt overal vermeld.
Dat na uit- en weer inloggen of een reboot het GWX icoontje doodleuk terugkomt, dat ziet menige redactie over het hoofd.
N.B.
Belangrijke aanpassing/ aanvulling:

Doordat de Security.NL redactie die informatie niet vermeldt als geciteerd uit de Microsoft informatie, nam ik in eerste instantie (18:34 uur) aan dat het informatie van de Security.NL redactie was.
Dit ten onrechte, denk ik nu. Ik neem nu aan dat nu dat de Security.NL redactie slechts citeerde uit de Microsoft informatie.
In dat geval is het nog erger, want dan weet Microsoft mogelijk zelf niet dat verbergen niet (blijvend) werkt voor dat GWX icon,
of, nóg erger, Microsoft weet dat wel, maar liegt door te zeggen dat dat GWX icon simpel te verbergen is via de genoemde methode.
Microsoft zou het fatsoen moeten hebben om aan te geven hoe dat GWX icon wél succesvol te verbergen is.

Wat wél helpt om het GWX icon uit te schakelen, dat is het uitschakelen via Taakplanner,
zie "Option Two: To Hide or Show 'Get Windows 10' Notification Area Icon using Task Scheduler", op
http://www.tenforums.com/tutorials/6596-get-windows-10-icon-remove-taskbar-windows-7-8-1-a.html

Het bovenstaande is ook uitgebreid besproken in de thread https://www.security.nl/posting/430638/
06-06-2015, 18:43 door Spiff has left the building
Door cyberpunk, 18:27 uur:
Er is nog een derde optie (en wellicht nog enkele andere) en dat is om KB3035583 te verwijderen.
Ja.
Die optie wordt hier genoemd als "Option Four: To Remove 'Get Windows 10' by Uninstalling KB3035583 Update":
http://www.tenforums.com/tutorials/6596-get-windows-10-icon-remove-taskbar-windows-7-8-1-a.html,
en op diverse(!) andere webpagina's wordt die optie eveneens besproken.
Ikzelf prefereer voorlopig het enkel uitschakelen van het GWX icon via Taakplanner, maar verwijderen van KB3035583 is uiteraard ook een mogelijkheid.
06-06-2015, 21:34 door Anoniem
"by Uninstalling KB3035583 Update"

Gisteravond nog even gekeken, nadat ik een screenshot zag van iemand die deze "update" onder belangrijke updates had staan. Bij mij staat 'ie onder optioneel. En daar blijft 'ie voorlopig ook wel staan.

Iemand anders hetzelfde opgevallen? Of kan iemand mij uitleggen waarom die "update" bij sommigen onder belangrijk staat, terwijl die bij mij optioneel is?
06-06-2015, 22:33 door Anoniem
Option 5 : je blanco of beschreven post-it-je wat strategisch verplaatsen.
07-06-2015, 07:00 door spatieman
windows eigen mallware dus.
want w10 is maar een jaar gratis, en dan ben je de sjaak als je niet betaald.
07-06-2015, 09:58 door Anoniem
Door spatieman: windows eigen mallware dus.
want w10 is maar een jaar gratis, en dan ben je de sjaak als je niet betaald.
Dat heb je dan echt niet goed begrepen. Want je kunt overal vinden (ook op dit forum), dat bij (gratis) upgrade tijdens het eerste jaar je windows 10 gratis kunt gebruiken en gratis updates kunt krijgen tot het verstrijken van de oorspronkelijke ondersteuningstermijn. Voor bijv. Windows 7 zou dat dan 2020 zijn. Wat dat betreft niks 'de sjaak' dus.

Dat er andere redenen zijn waarom je niet naar Windows 10 wilt is een andere kwestie. Ik erger me bijv. aan de spyware die erin gebakken zit en aan het gegeven dat ik niet zelf mag bepalen welke updates er wel of niet geïnstalleerd worden.
07-06-2015, 10:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, za.06-06, 21:34 uur:
Gisteravond nog even gekeken, nadat ik een screenshot zag van iemand die deze "update" onder belangrijke updates had staan. Bij mij staat 'ie onder optioneel. En daar blijft 'ie voorlopig ook wel staan.
Ik weet niet waardoor KB3035583 bij jou nog steeds als Optioneel gemarkeerd is.
Sluit zekerheidshalve maar niet uit dat dat een volgende dag ineens anders kan zijn.
Verder, de upgrade naar Windows 10 is niet voor elk Windows 7 of 8 systeem geschikt. De Enterprise en RT versies worden niet ondersteund voor upgrade, en nog niet alle hardware wordt ondersteund. Misschien wordt op die systemen met (nog) niet ondersteunde hardware KB3035583 enkel als Optioneel aangeboden?
07-06-2015, 11:12 door Spiff has left the building
Door spatieman, 07:00 uur:
windows eigen mallware dus.
Uit de Windows Mall?

Door spatieman, 07:00 uur:
want w10 is maar een jaar gratis, en dan ben je de sjaak als je niet betaald.
Microsoft vermeldt:
To take advantage of this free offer, you must upgrade to Windows 10 within one year of availability.
Once you upgrade, you have Windows 10 for free on that device.
Hoe lang Windows 10 vervolgens gratis is, daar is nog steeds geen duidelijkheid over gegeven.
07-06-2015, 13:22 door Anoniem
@Spiff

Net nog even gekeken; stond nog onder optioneel.

https://i.imgur.com/qVEHuVI.jpg

Net dat ding 'verborgen', dus maar eens zien wat 'ie de komende tijd al dan niet gaat doen.

Blijft evengoed vreemd dat 'ie nij mij onder optioneel staat/ stond. Mijn systeem laat de upgrade in principe wel toe, als ik het zou toestaan. Als...(in: nee dus)
07-06-2015, 14:45 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 07-06-2015, 14:51
Door Anoniem, 09:58 uur:
je kunt overal vinden (ook op dit forum), dat bij (gratis) upgrade tijdens het eerste jaar je windows 10 gratis kunt gebruiken en gratis updates kunt krijgen tot het verstrijken van de oorspronkelijke ondersteuningstermijn. Voor bijv. Windows 7 zou dat dan 2020 zijn.
Hee, dat is interessant.
Kun je aangeven waar je dat overal gevonden hebt?
Ikzelf heb nog steeds nergens informatie gevonden die duidelijkheid geeft over de ondersteuningstermijn van Windows 10.
Wel heb ik er zelf wat over gezegd, maar dat betrof slechts mijn interpretatie, en was volstrekt hypothetisch, zie:
https://www.security.nl/posting/430237#posting430247
https://www.security.nl/posting/430423#posting430447
https://www.security.nl/posting/430642#posting430727 -->
Door Spiff, 02-06-2015, 17:47 uur:
Microsoft's formulering is "Free Upgrade to Windows 10"..."for the supported lifetime of the device".
Maar wat betekent "for the supported lifetime of the device"?
Dat is nog steeds ronduit onduidelijk.
"Supported lifetime" kan mijns inziens enkel betrekking hebben op de ondersteunde looptijd van een geldige licentie, en niet op de levensduur van (de hardware van) een apparaat, want die wordt niet door Microsoft ondersteund (behalve in het geval van een Microsoft-merk apparaat).
Daarom interpreteer ik Microsoft's formulering "for the supported lifetime of the device" als tot de datum dat de oorspronkelijke Windows 7 of Windows 8 licentie geldig is(!), dat is dus tot 14-1-2020 voor Windows 7, en tot 10-1-2023 voor Windows 8.
Als mijn interpretatie juist is, dan verandert Microsoft's aanbod voor een gratis upgrade naar Windows 10 dus niks aan de netto looptijd van de Windows licentie, en het verandert dan niks aan de noodzaak voor een nieuwe licentie tegen het einde van de oorspronkelijke licentie-periode.
Dit nogmaals ter overweging, om te voorkomen dat valse verwachtingen worden gewekt.
Ik ben benieuwd wanneer ook over het bovenstaande duidelijkheid zal ontstaan.
Maar nogmaals, dat betrof en betreft slechts mijn interpretatie, en was en is volstrekt hypothetisch.
Voor zover ik weet, bestaat er nog steeds geen informatie die duidelijkheid geeft over de ondersteuningstermijn van Windows 10.
07-06-2015, 16:49 door Eric-Jan H te D
Ik heb op de computers die ik beheer alle automatische updates uitstaan omdat ik de gebruikers ervan niet voor onverwachte situaties op dat vlak wil laten trakteren. En dan installeert zo'n MS leuk in het geniep een "belangrijke" update die dat doorbreekt.

Gelukkig werd ik op mijn eigen systeem gewaarschuwd door het feit dat er ineens een onbekend programma GWX ging draaien. Dat zoek je dan uit. En gelukkig hadden anderen dat ook al gedaan. Daardoor kon ik de installatie van deze "belangrijke" updates op de andere systemen voorkomen.
07-06-2015, 19:20 door spatieman
geinig, ik krijg de w10 download icon dus NIET uitgeschakelt, mja, dan maar de KB een enkeltje walhala geven.
07-06-2015, 19:35 door Spiff has left the building
Door spatieman, 19:20 uur:
geinig, ik krijg de w10 download icon dus NIET uitgeschakeld

Dit al wel geprobeerd?
"Option Two: To Hide or Show 'Get Windows 10' Notification Area Icon using Task Scheduler", op
http://www.tenforums.com/tutorials/6596-get-windows-10-icon-remove-taskbar-windows-7-8-1-a.html
of als je dat correct hebt uitgevoerd, inclusief reboot, maar het zou (werkelijk?) niet werken, dan
"Option Three: To Disable 'Get Windows 10' using a REG file", eveneens op
http://www.tenforums.com/tutorials/6596-get-windows-10-icon-remove-taskbar-windows-7-8-1-a.html

(Beide opties eerder uitgebreid besproken in de thread https://www.security.nl/posting/430638/)
07-06-2015, 23:32 door Anoniem
Weet iemand of er voor Windows 7 SP1 al de icoon verzonden wordt door Microsoft?

Ik heb 3 apparaten met Windows 7, maar op geen van de 3 zie ik het GWX icoon.


Groet,
Ruud.
08-06-2015, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er voor Windows 7 SP1 al de icoon verzonden wordt door Microsoft?

Ik heb 3 apparaten met Windows 7, maar op geen van de 3 zie ik het GWX icoon.

Ik heb op 2 PC's met Windows 7 SP1 al meerdere pogingen gehad KB3035583 te installeren. Dat betekent dat, indien ik daarmee accoord was gegaan, ik daarna inderdaad de meldingen had gehad. Heb ik echter geen enkele behoefte aan.

Wanneer ik wil upgraden (als ik het al ga doen) , dan doe ik dat graag op een door mij te bepalen tijdstip. Tot die tijd heb ik geen enkele behoefte aan zo'n nutteloze, niet weg te krijgen popup / icoon.

Indien je dat dus wél wilt, zoek dan even bij Windows updates of KB3035583 al aangeboden is en installeer die. dan zou het daarna moeten werken. En anders nog even wachten, 29 juli duurt nog een poosje. ;-)

Ik wacht liever eerst wat de definitieve versie gaat inhouden en dus weet wat me te wachten staat als ik van Windows 7 over zou gaan naar Windows 10. Het niet zelf kunnen bepalen wat ik wel en niet update bevalt me al helemaal niets. De ingebouwde spyware waarmee van alles naar MS gestuurd wordt nog minder. Alhoewel dat laatste wel uit te zetten is heb ik begrepen.

Vandaar: ik wacht liever even, dat zou dus eventueel zelfs 5 jaar kunnen zijn (tot aan einde ondersteuning Windwos 7). Ondersteuning maakt toch geen verschil als je een upgrade doet..
08-06-2015, 14:03 door Buteo - Bijgewerkt: 08-06-2015, 14:04
KB3035583 is een "aanbevolen update" en die hoef je niet te installeren. In tegenstelling tot de "belangrijke updates" die je beter wel kunt installeren. Standaard worden aanbevolen updates behandeld als belangrijke. Maar dat kun je veranderen door in Windows Update de vink bij "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates" te verwijderen.

Nu worden aanbevolen updates niet meer automatisch geïnstalleerd, maar cursief in de lijst met optionele updates getoond. Mijn virusscanner blijft dan toch zeuren dat ik de update moet installeren, daarom heb ik hem ook nog verborgen. Dat kan door rechts te klikken op KB3035583 en "Update verbergen" te kiezen. De update wordt eerst grijs en na de volgende start is hij uit de lijst verdwenen. Hij kan worden hersteld en geïnstalleerd door op "Verborgen updates herstellen" te klikken.
08-06-2015, 14:09 door SimonS
Misschien niet helemaal on topic: Controleer alsjeblieft VOOR je de upgrade gaat doen (voor diegenen dit dit willen) of je virusscanner (en alle andere applicaties) compatibel zijn met Windows 10. Ik weet dat op dit moment in ieder geval Norton en Kaspersky dit nog NIET zijn. Overigens geeft dit GWX appje dat netjes aan in het laatste tabblad. QiHoo total security installeert wel goed btw.
08-06-2015, 16:51 door Whimpysinger
Door redactie: Via een icoon in de taakbalk laat Microsoft aan gebruikers weten dat ze gratis naar het nieuwe besturingssysteem kunnen upgraden. Aardig wat gebruikers dachten echter dat de melding van een virus afkomstig was.

Belachelijk! Malware die een icoon in de tray plempt... Om herkenning te bemoeilijken of zo?
08-06-2015, 17:00 door John1313
Ik vraag me af of er een DVD aangeschaft kan worden voor een kostprijs.
Een licentie hoef je niet meer te kopen namelijk, die heb je al met de upgrade in huis gehaald (gratis).
09-06-2015, 15:40 door Anoniem
Ik heb op het icoontje geklikt met de rechter muis knop en kreeg drie mogelijkheden waarvan ik gekozen heb datik windows 10 wil reserveren.
Daarna een flits ( popup ) in scherm die amper zichtbaar was en weet niet wat er stond.?
Nu geen mogelijkheid meer om te reserveren:
alleen nog: windows 10 leren kennen
ga naar windows update
upgrade status controleren
windows 10 downloaden
Icoontje blijft ook gewoon staan in taakbalk
klopt dit allemaal???
09-06-2015, 20:11 door Anoniem
Heel het windows 10 icoon is bij mij nooit verschenen. Gezien het feit dat ik best wel een update wil, vindt ik dit erg jammer. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik wel de optie krijg?
15-06-2015, 09:40 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er voor Windows 7 SP1 al de icoon verzonden wordt door Microsoft?

Ik heb 3 apparaten met Windows 7, maar op geen van de 3 zie ik het GWX icoon.


Groet,
Ruud.
ook ik krijg geen icoon en heb W7 home premium SP1 die verder wel voldoet aan alle eisen én de update KB3035583 is wél geïnstalleerd bij mij.
12-08-2015, 17:57 door Anoniem
Microsoft, doet niets voor niks. Dus windo's 10 ook niet. Daar zit voor zeker een aap op zolder, Ik doe niets en ga gewoon door met Windo's 7. En dat icoontje laat dat maar lekker zitten.
04-09-2015, 16:38 door Anoniem
mijn pc geeft weer dat alle updates zijn geinstaleerd ook ik krijg geen icoon voor windows 10 en heb W7 home premium SP1 die verder wel voldoet aan alle eisen én de update KB3035583 handmatig gedownload en geinstaleerd, maar nog steeds geen windows 10 icoontje, wat te doen?
21-09-2015, 22:37 door Anoniem
Ik heb windows 10 geinstalleerd gehad. Terug naar windows 7 liep vast. Windows 7 met een backup geinstalleerd. Krijg nu de melding dat de windows 10 download klaarstaat om geinstalleerd te worden met daarbij een datum en tijd. Kan de windows 10 download worden verwijderd? Ik wil voorlopig niet upgraden. Windows 10 geeft ad random blauwe schermen met een video tdr faillure melding en start dan opnieuw op.
13-10-2015, 10:39 door Anoniem
goede info over om windows 10 update weg te krijgen


http://www.consumentenbond.nl/laptop/extra/windows-10-faq/#item0

cancel your reservation at any time prior to installing Windows 10. Here’s how:

Right click on the Get Windows 10 App or Windows icon located in right end of the taskbar.
Select “Check your upgrade status”
Select “Cancel reservation”
15-12-2015, 20:14 door Anoniem
Ik heb tune up shredder gebruikt om de hele GWX map te verwijderen. HUP weg er mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.