image

Twee jaar sinds eerste onthulling van Snowden

zaterdag 6 juni 2015, 16:43 door Redactie, 3 reacties

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de eerste onthulling van klokkenluider Edward Snowden online verscheen. De Guardian publiceerde op 6 juni 2013 een artikel dat de NSA de telefoongegevens van miljoenen Amerikanen verzamelde. Sindsdien volgden nog vele andere onthullingen en ontstond er wereldwijd een debat over privacy, inlichtingendiensten, surveillance en burgerrechten.

De onthullingen van Snowden hadden ook hun uitwerking op de Amerikaanse wetgeving. Deze week nam het Amerikaanse congres namelijk een aangepaste spionagewet aan, waardoor de NSA en andere inlichtingendiensten niet meer op grote schaal de telefoongegevens van Amerikaanse burgers zelf mogen verzamelen. Toch is de strijd tegen omvangrijke overheidssurveillance nog niet voorbij, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Zo heeft de EFF nog verschillende wetten op de korrel die grootschalige surveillance mogelijk maken of inlichtingendiensten hier de wettelijke bevoegdheid toe geven. Daarnaast wil de EFF zich ook richten op het uitgebreide gebruik van geheimzinnigheid door de overheid om zo essentiële zaken voor de Amerikaanse bevolking te verbergen. "En hoewel dit een grote taak met tal van facetten is, moet het gedaan worden om onze democratie in balans te brengen", aldus Richard Esguerra van de EFF.

Reacties (3)
06-06-2015, 17:06 door Anoniem
Maar in Nederland heeft de Tweede Kamer tegen 'meer privacy' (lees: minder SCHENDING) gestemd en willen al die corrupte politici met stasi-trekjes, die nota bene vaak zelf een half Joodse achtergrond hebben (wat zal hun familie wel niet denken !) van NL juist een nog grotere politiestaat maken. Geschiedenis herhaalt zich, 1984 is ingehaald door de werkelijkheid en de meest psychodelische trips uit de bijbel worden zelfs waarheid als het aan NEDERLANDSE politici ligt; mensen chippen / DNA afnemen bij geboorte.

Welk recht - of drogreden - heeft de overheid om haar eigen grondwet en/of de Universele Rechten van de Mensch te verkrachten behalve financieel prive-gewin ??? Dergelijke voorstellen alleen zijn een bedreiging voor de democratie en die corrupte lapzwansen zouden gewoon voor terrorisme en landverraad afgezet & aangeklaagd moeten worden m.i...
06-06-2015, 17:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-06-2015, 12:07 door Vandy
Twee jaar geleden alweer, en nog steeds wordt Snowden vooral als landverrader gezien in de good ole' USA.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.