image

Nieuwe Europol-eenheid zoekt op social media naar IS

maandag 22 juni 2015, 11:32 door Redactie, 2 reacties

Een nieuwe Europees-brede politie-eenheid geleid door Europol zal op social media naar accounts en propaganda van terreurorganisatie IS gaan zoeken. De terreurorganisatie is erg actief op websites als Twitter, waar 45.000 tot 50.000 accounts aan IS zijn gelieerd, zo lieten onderzoekers begin dit jaar weten.

Dagelijks zouden er zo 100.000 tweets via deze accounts worden verstuurd. Het gaat dan om nieuws en propaganda dat naar buiten wordt gebracht, alsmede berichten waarmee de terreurorganisatie nieuwe strijders wil rekruteren. Ook zal de Europol-eenheid, die vanaf 1 juli operationeel wordt, zich richten op mensen die mogelijk kwetsbaar voor de online berichten en propaganda van IS zijn.

De politieteams zullen met social mediabedrijven gaan samenwerken om zo de belangrijkste accounts te kunnen identificeren en geïdentificeerde accounts binnen twee uur uit te schakelen. Voor deze identificatie wordt netwerkanalyse ingezet. Aan de hand van bijvoorbeeld de hoeveelheid verstuurde berichten worden de belangrijkste accounts in kaart gebracht. Welke social mediabedrijven met Europol gaan samenwerken wil de opsporingsdienst niet vertellen, zo meldt de Guardian.

Reacties (2)
23-06-2015, 00:20 door johanw
Zo, dus dat is westerse vrijheid van meningsuiting tegenwoordig: als je iets zegt dat de regering niet aanstaat wordt je binnen 2 uur de mogelijkheid je mening te uiten ontnomen. Vroeger zouden we dat als USSR methoden afdoen.
23-06-2015, 09:44 door Anoniem
Door johanw: Zo, dus dat is westerse vrijheid van meningsuiting tegenwoordig: als je iets zegt dat de regering niet aanstaat wordt je binnen 2 uur de mogelijkheid je mening te uiten ontnomen. Vroeger zouden we dat als USSR methoden afdoen.

Het begrip vrijheid van meningsuiting en de juiste definitie daarvan, is vooral in ideologisch gestuurde bewegingen alleen maar acceptabel als het henzelf uitkomt. Het is terreur voor de goede zaak en dat valt onder deze definitie, schreef Meindert Fennema al eens naar aanleiding van acties van de Antifascisten in het blad Contrast 18 Juni 2004
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.