image

Onderzoek: 21% gratis proxyservers staat HTTPS toe

maandag 22 juni 2015, 13:55 door Redactie, 2 reacties

Op internet zijn allerlei gratis proxyservers te vinden, maar in veel gevallen zijn die dubieus, zo stelt een onderzoeker aan de hand van onderzoek naar 443 gratis proxies. Via een proxyserver kan een internetgebruiker andere websites en diensten bezoeken, om zo bijvoorbeeld zijn IP-adres te verbergen.

Dit houdt in dat het verkeer van de gebruiker via deze server zal lopen. Een kwaadwillende proxy-eigenaar kan proberen om het verkeer te manipuleren. Bij een kwart van de 443 onderzochte proxyservers bleek het verkeer ook daadwerkelijk te worden gemanipuleerd. Dit wil echter niet zeggen dat de resterende 75% van de proxyservers veilig is, aldus onderzoeker Christian Haschek. Hij deed in 2013 al onderzoek waarom er op internet gratis proxies worden aangeboden. De reden was volgens Haschek dat het een eenvoudige manier is om gebruikers te infecteren en hun gegevens te verzamelen.

Het gebruik van gratis proxydiensten is dan ook niet zonder risico. "De enige manier om een gratis proxy te gebruiken en enigszins veilig te zijn is als er HTTPS wordt ondersteund en je alleen naar HTTPS-sites gaat", aldus de onderzoeker. Slechts 21% van de proxies bleek echter HTTPS-verkeer toe te staan. Gebruikers die gratis proxies moeten gebruiken krijgen dan ook het advies dit alleen te doen als het plan is om HTTPS-sites te bezoeken en dit via de proxy ook mogelijk is. Verder heeft Haschek een Proxy Checker online gezet waarmee gebruikers de veiligheid van proxyservers kunnen controleren.

Reacties (2)
23-06-2015, 09:33 door Anoniem
"De enige manier om een gratis proxy te gebruiken en enigszins veilig te zijn is als er HTTPS wordt ondersteund en je alleen naar HTTPS-sites gaat".

Enigzins? Een prima scenario voor een MitM attack lijkt mij....
23-06-2015, 12:10 door Anoniem
Het geldt niet alleen voor gratis proxies dat je bij voorkeur https-verbindingen gebruikt. Ook de commerciële variant "kan proberen om het verkeer te manipuleren".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.