image

Zeker 150 Nederlanders slachtoffer Zeus- en SpyEye-malware

vrijdag 26 juni 2015, 09:58 door Redactie, 2 reacties

Zeker 150 Nederlanders zijn slachtoffer van een groep cybercriminelen geworden die de Zeus- en SpyEye-malware gebruikte om geld van online bankrekeningen te stelen. Het gaat zowel om particulieren als bedrijven, zo laat de politie weten. Gisteren maakte Europol bekend dat er een internationale operatie tegen de groep had plaatsgevonden, waarbij 60 mensen werden gearresteerd.

In Nederland zijn zo’n 40 verdachten aangehouden, nog vier verdachten zitten vast. Volgens de politie werd de malware steeds door de criminelen aangepast, zodat ze de verdediging van banken konden omzeilen. Het geld dat de groep via de "banking Trojans" wist te stelen, een bedrag van minimaal 2 miljoen euro, werd via geldezels witgewassen. "Dat zijn mensen, vaak naïeve jongeren of mensen met schulden, die hun bankrekening en pincode tegen een geringe betaling laten misbruiken door criminelen", aldus de politie.

Bij de operatie werkten Nederland, Oostenrijk, België, Finland, Groot Brittanië en Noorwegen samen. Europol bracht de landen bij elkaar waar mogelijk daders of slachtoffers waren. Die vormden het Joint investigation team. De afgelopen twee jaar zijn dankzij het team in verschillende landen onderzoeken en invallen gedaan. Ook met de VS en de Oekraïne is samengewerkt. Vorige week werden in de Oekraïne zes mensen aangehouden en acht huizen doorzocht. Computerapparatuur die daarbij in beslag is genomen, wordt nog onderzocht.

Reacties (2)
26-06-2015, 10:42 door Anoniem
SpyEye komt haast niet meer voor in het wild, dus waarom dat telkens weer vernoemen? Men heeft massaal voor de Zeus-variant gekozen in de cybercrime-wereld, www.abuse.ch heeft zijn SpyEye tracker zelfs offline gehaald omdat er geen C&C-activiteiten meer te bespeuren zijn.
26-06-2015, 14:05 door Anoniem
Men heeft massaal voor de Zeus-variant gekozen in de cybercrime-wereld, www.abuse.ch heeft zijn SpyEye tracker zelfs offline gehaald omdat er geen C&C-activiteiten meer te bespeuren zijn.

Dan kan je net zo goed ook Zeus weg laten, aangezien de meeste Russische criminelen inmiddels kiezen voor Dridex of Dyreza (in combinatie met Upatre, wat de banking trojan dropt op je computer).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.