image

Voortaan hogere straffen voor computercriminaliteit

woensdag 1 juli 2015, 16:09 door Redactie, 12 reacties

Vanaf vandaag zijn er hogere straffen voor computercriminaliteit van kracht geworden. Zo kunnen criminelen die computergegevens vernielen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. Dat was eerder nog één jaar. Aanleiding voor de hogere straffen is de implementatie van een Europese richtlijn over aanvallen op informatiesystemen die op 1 juli in werking is getreden.

De richtlijn geldt voor verschillende vormen van computercriminaliteit. Naast de gevangenisstraf voor het vernielen van computergegevens kunnen personen die computersystemen ontoegankelijk maken ook een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. "Bijvoorbeeld als ze aan wachtwoorden sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt", zo laat de overheid weten.

Computercriminelen die delicten plegen met behulp van een zogeheten botnet, kunnen maximaal drie jaar achter de tralies verdwijnen. Op computerdelicten die ernstige schade toebrengen of gericht zijn tegen de vitale infrastructuur, zoals overheidsnetwerken of energiecentrales, staat een maximale gevangenisstraf van 5 jaar.

Reacties (12)
01-07-2015, 16:23 door Anoniem
Vanmorgen aangifte gedaan van computervredebreuk; de aangifte werd ons ten stelligste afgeraden, motivatie "... Er wordt toch niets mee gedaan!...". Vervolgens een klacht ingediend over deze handelswijze; reactie: "Verbalisant handelt volgens instructie...".
Lang leve onze overheid! (Sarcasme)
Wat is het nut van straffen als de politie ten stelligste onraad aangifte te doen van dusdanig handelen?
Hebben meer ICT-ers deze ervaring?
01-07-2015, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Vanmorgen aangifte gedaan van computervredebreuk; de aangifte werd ons ten stelligste afgeraden, motivatie "... Er wordt toch niets mee gedaan!...". Vervolgens een klacht ingediend over deze handelswijze; reactie: "Verbalisant handelt volgens instructie...".
Lang leve onze overheid! (Sarcasme)
Wat is het nut van straffen als de politie ten stelligste onraad aangifte te doen van dusdanig handelen?
Hebben meer ICT-ers deze ervaring?

Dit verhaal is natuurlijk niet waar, maar louter en alleen bedoelt om een discussie uit te lokken.
01-07-2015, 17:11 door Anoniem
Oh ja, "harder straffen" maar alleen als je gepakt wordt, en een pakkans van nul komma weinig, te beginnen met werkinstructie "we willen het niet horen meneer". Zeg maar de nalatenschap van opa ivo o. en plucheklever fredje t. door kasteelheer ard van der s. opgeknapt en publiekelijk opgesteld.
01-07-2015, 17:20 door Anoniem
Ik heb die ervaring in ieder geval niet. Ik heb al meerdere keren aangifte gedaan en dat is steeds netjes opgenomen. Zelfs toen ik aangaf dat de aangifte eigenlijk alleen maar was om mijzelf te vrijwaren van problemen voor het geval dat ik aansprakelijk werd gesteld voor zaken die door de aanvaller waren gedaan.

Ik heb het voordeel dat ik al vroeg contact heb opgenomen, zelfs voor enige aangifte, met de wijkagent en met hem gezellig aan tafel heb zitten kletsen over problemen die mogelijk zouden kunnen zijn. Hij heeft ook op mijn advies vroegtijdig contact gezocht met de digitale rechercheurs en zij hebben ook een goede band opgebouwd.

Dat betekent dat als ik een mail stuur dat ik overweeg aangifte te doen, dat veel al opgelijnd is. Ze hebben wel graag dat je zelf zo veel mogelijk informatie aanlevert.

In dat kader heb ik ook een mooie ervaring met een andere aangifte. Daar kon ik persoonlijk bewijsmateriaal opvragen, dat door de politie middels vorderingen en zelfs internationale hulpverzoeken opgevraagd zou moeten worden. Als je hen helpt om het onderzoek te vereenvoudigen, zijn ze heel blij.

Peter
01-07-2015, 17:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-07-2015, 17:56
[Verwijderd]
01-07-2015, 18:36 door Anoniem
Make my day, slachtoffer is bereid te getuigen...
01-07-2015, 18:58 door Anoniem
Door Anoniem: Vanmorgen aangifte gedaan van computervredebreuk; de aangifte werd ons ten stelligste afgeraden, motivatie "... Er wordt toch niets mee gedaan!...". Vervolgens een klacht ingediend over deze handelswijze; reactie: "Verbalisant handelt volgens instructie...".
Als je vanmorgen die aangifte hebt gedaan en de klachtenprocedure is nu al afgerond dan ben ik diep onder de indruk van hoe gestroomlijnd de klachtenprocedure is, dat gaat nog sneller dan post wordt bezorgd. Of heb je het misschien niet over een formele klacht maar heb je op hoge poten een superieur te spreken gevraagd die zo heeft gereageerd?

Ik zou nog even een echte klacht indienen, een formele, ik vind namelijk wel dat een aangifte opgenomen moet worden. Zelfs als de capaciteit om die af te handelen is wegbezuinigd door ons slagvaardige kabinet wil je wel dat die in de statistieken opduikt als aangifte waar geen donder mee is gedaan. Een instructie om dat maar niet te doen riekt naar gesjoemel met statistieken.
Wat is het nut van straffen als de politie ten stelligste onraad aangifte te doen van dusdanig handelen?
Er is nog een straf net verdubbeld: de boete voor zwartrijden in het OV. Als je een economenpet opzet en doet of zwartrijders een kosten/batenanalyse maken dan maakt het niet uit of de boete of de pakkans verdubbeld wordt. Als je een psychologen- of neurologenpet opzet dan zal je snappen dat de boete verdubbelen waarschijnlijk amper effect heeft terwijl de pakkans verdubbelen een veel grotere impact heeft.

Ik vrees dat de dominante regeringspartij hevig gelooft in een zo klein mogelijke overheid, wat een lage pakkans impliceert, en ook hevig de economenpet opheeft en wellicht daarom denkt dat je dat met hogere straffen kan compenseren.

Deze strafverdubbeling in combinatie met het weigeren van aangiftes zou wel eens in hetzelfde patroon kunnen passen. Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom men in VVD-kringen zo dol lijkt te zijn op hard straffen. Misschien is dit wel de verklaring.
01-07-2015, 20:03 door Anoniem
@ Alle reacties:

Bedankt voor jullie input!
Voor alle duidelijkheid: De aangifte is op op mijn uitdrukkelijke aandringen in behandeling genomen. De klacht die ik telefonisch heb gedaan is terzijde geschoven. In een telefoontje nadat dat ik de klacht gemeld had werd gesteld dat ik de klacht ALLEEN schriftelijk kon indienen bij de korpsleiding... (hierover heb ik vervolgens weer een klacht ingediend (volgens de politie-site kan een klacht telefonisch ingediend worden)).
02-07-2015, 10:37 door johanw
De politie is wettelijk verplicht een aangifte op te nemen. Ze zijn niet verplicht er iets mee te doen.
02-07-2015, 13:08 door Anoniem
De aangifte wordt opgenomen en verdwijnt in de bureau-lade.En niet alleen bij computer-hacking,ook bij andere misdrijven.Dus waarom zouden we dan nog aangifte doen? En de politie elk jaar trots melden: het aantal aangiftes in dit jaar wederom gedaald.Dit betekend vast dat het land weer wat veiliger is geworden. Ja ja zo lusten we er ook nog wel een.
02-07-2015, 13:21 door superglitched - Bijgewerkt: 02-07-2015, 13:25
Door Anoniem: De aangifte wordt opgenomen en verdwijnt in de bureau-lade.En niet alleen bij computer-hacking,ook bij andere misdrijven.Dus waarom zouden we dan nog aangifte doen? En de politie elk jaar trots melden: het aantal aangiftes in dit jaar wederom gedaald.Dit betekend vast dat het land weer wat veiliger is geworden. Ja ja zo lusten we er ook nog wel een.
Beetje vreemde redenering houden sommigen er op na. U geeft zelf al het antwoord op het probleem, het is niet slim om geen aangifte te doen, want dan gaan de criminaliteitscijfers omlaag en oplospercentages omhoog. Waarom zou u dus aangifte doen? Zodat de misdaadcijfers representatief zijn.

Neemt niet weg dat politie die op voorhand al zegt dat geen zin heeft om aangifte te doen gestraft zal moeten worden. Ze moeten aangiftes serieus in behandeling nemen, en daar geven ze hier geen blijk van, sterker nog een sterke blijk van cijfers poetsen zodat de misdaadcijfers omlaag gaan. De agent doet klaarblijkelijk niet waarvoor deze is aangenomen. Daarom zijn wij nu genoodzaakt om het hoger op te zoeken.
02-07-2015, 21:16 door Anoniem
Rechtstreeks van de overheidssite:
"Bijvoorbeeld al zij aan wachtwoorden sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt."

Heeft een stagiair aan deze tekst mogen knutselen of is dit het taal- en kennisniveau van rijksambtenaren tegenwoordig?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.