image

Avast lichtste virusscanner voor Windows 8.1

vrijdag 3 juli 2015, 13:33 door Redactie, 8 reacties

Het trager worden van de computer na installatie van een virusscanner of internet security suite is de grootste ergernis van gebruikers als het om beveiligingssoftware gaat. Reden voor sommige gebruikers om de virusscanner al dan niet tijdelijk uit te schakelen, wat weer risico's met zich meebrengt.

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives kijkt daarom naast de effectiviteit van anti-virussoftware bij het vinden en verwijderen van malware regelmatig ook naar de systeembelasting. Via een aparte test wordt de systeembelasting van een groot aantal beveiligingsproducten berekend. De test werd uitgevoerd op een 64-bit versie van Windows 8.1 en bestond uit twee onderdelen.

Tijdens het eerste onderdeel werd de impact van de beveiligingssoftware getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en starten van applicaties. Hierbij kon een maximale score van 175 punten worden gehaald. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 8 gedraaid. Als basis werd een computer zonder virusscanner genomen die 100 punten bij PC Mark 8 scoort.

Zowel bij het eerste onderdeel als de test met PC Mark 8 zet Avast de beste prestaties neer, op de voet gevolgd door Emsisoft. Hierbij berekent AV-Comparatives ook een impactscore. In het geval van Avast en Emsisoft is die respectievelijk 4,1 en 4,2. Van de bekende anti-virusbedrijven blijkt dat Trend Micro de grootste impact heeft, met een impact score van 20,3. De producten van QuickHeal en ThreatTrack hebben met een impactscore van 25,3 de grootste invloed op de werking van een computer.

Computerkennis

Hoewel gebruikers vaak de virusscanner de schuld van een trage computer geven, is dat niet altijd het geval, aldus AV-Comparatives. Oude hardware is vaak ook een reden. Gebruikers krijgen dan ook het advies om meer geheugen te installeren, alle software up-to-date te houden, ongebruikte software te verwijderen, 20% van de harde schijf vrij te houden en programma's uit de Start-up map in Windows te verwijderen.

Ook wordt het advies gegeven om regelmatig de harde schijf te defragmenteren en als de computer volstaat met ongebruikte bestanden en registervermeldingen van allerlei geïnstalleerde en verwijdere software een volledige herinstallatie te doen. Als laatste kan ook een beetje geduld geen kwaad merkt het testlab op. "Een vertraging van een paar seconden vanwege beveiligingssoftware is niet per definitie een groot probleem."

Image

Reacties (8)
03-07-2015, 18:34 door Anoniem
Kaspersky Lab Internet Security 2015 heeft bij mij niet zo zeer een zware impact op mijn systeem dan wel mijn netwerkverbinding.

Doordat de firewall al het verkeer nakijkt is mijn snelheid zo'n 40% - 55% lager dan waneer ik 'm op pauze zet.
04-07-2015, 13:03 door Anoniem
Licht zegt niets over de kwaliteit, dus eingelijk zou dit samen met de kwaliteit vergeleken moeten worden.
04-07-2015, 23:31 door Anoniem
Leuk qua snelheid, maar had laatst zelf een laptop met Avast erop waar ik toch hevig over twijfelde wat er mis was. Na vervangen door AVG gingen alle lampen op rood, Hitman pro kwam met nog grotere hoeveelheid PUPs aan en MBAM was ook al heftig aan het roepen.
Ik weet dat niet elke scanner alles ziet, maar bleef dit opvallend vinden (nog fullscan gedaan na update). Mogelijk net een stukje malware te pakken dat dus om Avast heen wist te komen. Uiteindelijk hele pc maar even format gegeven overigens.

Dus graag zie ik ipv snelheid ook kwaliteit in de meting verwerkt worden.
05-07-2015, 07:29 door Anoniem
Wat ik nog steeds mis is een test die de security-software test op het zelf bestand zijn tegen hackers/malware die het op de security-software zelf hebben voorzien.Wat de antivirusproviders ook zouden moeten doen is om het opsporen van lekken in hun security-software te belonen,net als bijv.google dat doet voor haar software.
05-07-2015, 16:00 door waaromdan
Norton Symantec dus niet getest.
05-07-2015, 19:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-07-2015, 08:29 door Anoniem
Maar goed dat ze Norton niet getest hebben; dit zou niemand nog moeten installeren. je bent meteen 50 % van je resouorces kwijt. Vroeger (15 jaar geleden) had je nog niet veel goede anti-virussoftware, maar het woord 'goed' is bij Norton ook al jaren niet meer terug te vinden.
07-07-2015, 17:46 door Eric-Jan H te D
MSSE staat er niet bij. Heeft volgens mij verreweg de minste impact ...... Maar doet dan ook bijna niets.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.