image

Testlab: ervaren Mac-gebruiker kan zonder virusscanner

donderdag 23 juli 2015, 11:39 door Redactie, 19 reacties

Ervaren Mac-gebruikers die opletten met wat ze downloaden kunnen zonder virusscanner, zo stelt het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives. Het testlab besloot tien virusscanners voor Mac OS X te testen op de detectie van malware. Daarbij werden zowel exemplaren voor Mac als Windows genomen, aangezien de Mac-virusscanners aangeven dat ze ook Windows-malware kunnen detecteren.

De reden is dat Mac-computers ook in aanraking met Windows-malware kunnen komen, bijvoorbeeld in het geval van e-mailbijlagen of USB-sticks. Wat aan de test opvalt is de hoeveelheid malware waarmee is getest. In het geval van de Mac-malware gaat het om 105 recent ontdekte exemplaren, terwijl voor Windows de meestvoorkomende malware-exemplaren werden gebruikt. Bij andere tests van AV-Comparatives voor Windows worden duizenden malware-exemplaren gebruikt, maar het aantal voor Mac is dermate laag dat de teller op 105 blijft steken.

Van de tien virusscanners weten zeven pakketten 100% van alle Mac-malware te detecteren, terwijl een zelfde aantal dit bij de Windows-malware doet. Avast, AVG, ESET, Kaspersky en Sophos zijn de scanners die op beide gebieden alle malware detecteren. Als het gaat om Windows-malware zijn het alleen F-Secure (28%) en Intego (50%) die bij de detectie van Windows-malware steken laten vallen. Inmiddels hebben alle anti-virusbedrijven hun signatures bijgewerkt zodat de gemiste malware ook wordt gedetecteerd.

De vraag blijft echter of Mac-gebruikers nu een virusscanner nodig hebben. "Ervaren en verantwoordelijke Mac-gebruikers die voorzichtig zijn met de programma's die ze installeren en waar ze die vandaan halen, kunnen redelijkerwijs stellen dat ze geen risico op Mac-malware lopen", aldus AV-Comparatives. Het testlab stelt dat gebruikers die geen expert zijn, kinderen en gebruikers die regelmatig met software experimenteren er wel van kunnen profiteren om een Mac-virusscanner te gebruiken.

Reacties (19)
23-07-2015, 11:41 door Anoniem
Testlab: Ervaren Windows gebruikers kunnen ook zonder een virusscanner.
23-07-2015, 11:53 door Anoniem
AV-comparatives is te vaak slecht in het nieuws.
Ik geloof er niets meer van.

Bribes en je bent top, niet meespelen op hun manier en je bent crap.
23-07-2015, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Testlab: Ervaren Windows gebruikers kunnen ook zonder een virusscanner.

Iedereen die een beetje uitkijkt kan zonder virusscanner.
23-07-2015, 11:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-07-2015, 12:01
[Verwijderd]
23-07-2015, 12:18 door golem
Ervaren gebruiker kan zonder voor de hand liggende conclusies.
23-07-2015, 15:36 door Anoniem
Er zijn zoveel virussen voor MAC's ..

Ik vind het ok als ze stoppen met antivirus.. weer genoeg potentiele victims

conclusie: kling klare onzin


toevoeging:

Ze hebben zeker ook nooit software updates, omdat apple software geen vulnerabilities bevat.
23-07-2015, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Testlab: Ervaren Windows gebruikers kunnen ook zonder een virusscanner.

Iedereen die een beetje uitkijkt kan zonder virusscanner.

Niet mee eens. Deze gedacht is juist de valkuil.
Maar goed, reacties van lezers op dit forum van eerdere artikelen hebben uitgewezen dat het zinloos is om dit uit te leggen.
Sterker nog, deze onnozele mensen fikken verstandige mensen af.

Maar goed, nu begin ik me tot hun niveau te verlagen. Dus daar stop ik mee.
Val je wel onder de categorie verstandig? Dan hoop ik dat je mij wilt steunen.
Laat ook weten dat dit niet de juiste gedachtegang is. Zodat mensen die dit lezen in iedergeval het niet kwakkeloos voor waar aannemen.
23-07-2015, 16:43 door Anoniem
"Ervaren en verantwoordelijke Mac-gebruikers die voorzichtig zijn met de programma's die ze installeren en waar ze die vandaan halen, kunnen redelijkerwijs stellen dat ze geen risico op Mac-malware lopen"

Ik kan de quote die de redactie aanhaalt niet vinden.
Wel weer ongelofelijke fud bagger in de inleiding onder de link.
Man man man, wat een gezwam weer (met uitzondering van de algemene opmerking over het gevaar van phishing die daar weer wat verdwaald is).
Jammer zo'n papagaaienlariekoek-inleiding, want op het rapport hebben ze hun best gedaan.

Nu jullie nog, kom eerdere regaeerdertjes, al de moeite genomen dit rapport zelf door te nemen, o,nee 'hoeft niet' want geen Mac gebruiker, geen redactielinkjes lezer en in het 'engeles' (het is geen windows topic mocht je dat nog niet door hebben, wanneer beginnen de scholen weer?).

Voor de Mac gebruikers, zelfs MacKeeper is meegenomen in de test (?!).
De AV scanner in Mackeeper is volgens mij van een andere av boer, dat was ooit zo en zal nog steeds wel zo zijn, de overige onzin in dat programma wordt wederom bestraft : oa het verspreiden van FUD en je laten betalen voor een licentie op basis van bangmakerij in de gratis versie.

De algemene security tips voorif het pdf snijden hout waardoor je alweer makkelijk een 'ervaren' en oplettende gebruiker kunt worden.

Dat die virusscanner op de Mac een luizenleventje heeft wisten we natuurlijk al.
Als die scanners nu ook 100% gaan scoren op het volledig detecteren en volledig verwijderen van Adware dan wordt het weer wat interessanter.

Maar goed, knal er een scannertje op, op die Mac maar ga er geen 90 euro (MacKeeper !) voor neerleggen of 40 euro per jaar. Kan wel maar beetje zonde van je geld misschien.

Remember this one?
https://www.security.nl/posting/431803/Mac+%27Malware%27+%26+AV-pers-hysterie+downsizen

;)


Niet commerciële vergelijking
http://securityspread.com/detection-rate-results/

Mogelijk gemist : ClamXav is trouwens sinds eind juni een betaalde scanner geworden (na 10 jaar donationware te zijn geweest)
23-07-2015, 17:12 door Anoniem
In het geval van de Mac-malware gaat het om 105 recent ontdekte exemplaren

Die men om wat voor reden weer heeel geheim moet houden !

Ik geloof er geen snars van, kom maar op met de namen van die exemplaren.
Goede kans dat het variatietjes en deeldefinitietjes betreft van al langer bestaande paar malware families en dat die nieuwigheid nogal mee valt.

Zelfs de geheimzinnige suggestie van die 105 is waarschijnlijk veel spannender dan het ecchie : kom op met de geteste malware-exemplaren.
Doe je dat niet dan geloof ik je test niet omdat het niet te controleren valt en de keuze ook niet beoordeeld kan worden.

Een dergelijke geheimzinnigheid doet vermoeden dat het bijna helemaal nergens meer over gaat.
En het was allemaal al zo (afkloppen) weinig.
23-07-2015, 17:59 door madrayman
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Testlab: Ervaren Windows gebruikers kunnen ook zonder een virusscanner.

Iedereen die een beetje uitkijkt kan zonder virusscanner.

Niet mee eens. Deze gedacht is juist de valkuil.
Maar goed, reacties van lezers op dit forum van eerdere artikelen hebben uitgewezen dat het zinloos is om dit uit te leggen.
Sterker nog, deze onnozele mensen fikken verstandige mensen af.

Maar goed, nu begin ik me tot hun niveau te verlagen. Dus daar stop ik mee.
Val je wel onder de categorie verstandig? Dan hoop ik dat je mij wilt steunen.
Laat ook weten dat dit niet de juiste gedachtegang is. Zodat mensen die dit lezen in iedergeval het niet kwakkeloos voor waar aannemen.

Bij deze reageer ik.

Ik ben het met je eens anoniem. Het geeft een totaal verkeerd beeld wanneer je aangeeft dat een virusscanner niet nodig is. Beveiliging bestaat naar mijn idee niet uit één ding.

Een goede virusscanner is er naar mijn beleving één van. Uiteraard zijn er nog zat andere zaken die hier aan toegevoegd kunnen en moeten worden. Maar ik zal zeker nooit tegen iemand zeggen dat je best zonder virusscanner kan als je maar weet wat je doet of als je maar oppast wat je doet.

Zeer slecht advies dan wel opmerking van de andere annoniempjes.
23-07-2015, 18:41 door Anoniem
Waarom lees ik vaak dat kwetsbaarheden gevonden zijn door Trend Micro maar vind ik van die onderneming geen enkele vermelding in het rapport van AV-comparatives?
23-07-2015, 21:21 door Anoniem
Door Anak Krakatau: wie de software alleen uit de apple store haalt, loopt vrijwel geen risico (indien je beveiligingsconfiguratie okee is)

het wordt wat anders als je de veiligheidsinstellingen verandert (via systeenvoorkeuren>beveiliging&privacy) en elke willekeurige bron uitkiest om iets te downloaden en te installeren. ja, dan moet je wel oppassen, en het beste is dan altijd om de software aan een virustotal inspectie te laten onderwerpen. want ook voor de mac bestaat er rotzooi.

En daar ben ik het helemaal mee eens!
Je vliegreis in een klein vliegtuigje kan veiliger worden met een parachute; maar dat wil niet zeggen dat je reis in een klein autootje ook veiliger kan worden met een parachute.
Windows wordt veiliger met een virusscanner, kijk maar naar de honderdduizenden Windows virussen, maar dat wil niet zeggen dat een Mac ook veiliger wordt met een virusscanner.
Ik wil niet zeggen dat een Mac volledig beschermd is.., maar kom a.u.b. niet met een Windows oplossing aan om een Mac veiliger te maken!
23-07-2015, 22:01 door Anoniem
Haha, ik moest toch even lachen over kwakkeloos en kling klare onzin.

Verder +1 voor 11:41 door Anoniem

Er is een groot probleem met de huidige scanners, die door downloader malware gedownloade andere malware onvoldoende detecteren. Opruimen van malware met behulp van een scanner is daarom vaak niet betrouwbaar. Het werkt beter je verstand en kennis te gebruiken, maar daarover beschikt niet iedereen (minder dan 1% van de gebruikers schat ik in). Daarbij komt dat de mensen die wel over deze kennis beschikken meestal niet besmet raken. De doelgroep van de malware schijvers heeft dus een slecht vooruitzicht.
24-07-2015, 07:50 door Anoniem
Laatst had ik AppleCare aan de lijn. En die vertelde mij zeer duidelijk in klare bewoording: "je hebt eigenlijk geen virusscanner nodig".

Tja.... ik blijf er eentje draaien, al is het maar om niet perongeluk eentje door te sturen naar m'n mede wereldbewoners met windows.
24-07-2015, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem: Laatst had ik AppleCare aan de lijn. En die vertelde mij zeer duidelijk in klare bewoording: "je hebt eigenlijk geen virusscanner nodig".

Tja.... ik blijf er eentje draaien, al is het maar om niet perongeluk eentje door te sturen naar m'n mede wereldbewoners met windows.

Dat klinkt als de Mac gebruiker die ik onderussen al meer dan 10 jaar geleden al niet al zijn verstand gepeuterd kreeg dat zijn Microsoft Word toch echt wel besmet was met een macro virus en dat hij zijn besmette documenten via onze mail server naar binnen probeerde te sturen. Hij had er toch geen last van, vond hij. (hamer-op-kop smiley hier) Het fabeltje van de virusvrije Mac blijft zo wel erg hardnekkig.
25-07-2015, 21:13 door karma4
Laten we linkes nalopen.
http://www.digitaltrends.com/computing/can-macs-get-viruses/
http://uk.businessinsider.com/apple-mac-osx-hacking-patch?r=US&IR=T
http://www.techlicious.com/guide/mac-antivirus-internet-security-programs-solutions-apps/
http://thehackernews.com/2015/06/mac-osx-rootkit-malware.html?m=1
Zal weinig helpen om degenen die te ver heen zijn nog het kritisch nadenken te activeren. Ik zag ook eens een post dat de goede Apple hackers incalculeren om de macs zo'n elke paar maanden te laten herinstalleren wegens opgelopen malware. Dat is in die kringen die exploits etc publiceren. Die vind ik niet zo maar terug.
26-07-2015, 19:53 door Anoniem
Door karma4: Laten we linkes nalopen.
http://www.digitaltrends. com/computing/can-macs-get-viruses/
http://uk.businessinsider. com/apple-mac-osx-hacking-patch?r=US&IR=T
http://www.techlicious. com/guide/mac-antivirus-internet-security-programs-solutions-apps/
http://thehackernews. com/2015/06/mac-osx-rootkit-malware.html?m=1
Zal weinig helpen om degenen die te ver heen zijn nog het kritisch nadenken te activeren. Ik zag ook eens een post dat de goede Apple hackers incalculeren om de macs zo'n elke paar maanden te laten herinstalleren wegens opgelopen malware. Dat is in die kringen die exploits etc publiceren. Die vind ik niet zo maar terug.

Het leek er op dat je je als Windows gebruiker eindelijk niet een keer ging roeren in Mac topics en lopen trollen zoals je dat op die andere WW site gewend bent te doen.
Dat leek in aanvang erg positief want waarom zou je deelnemen aan discussies als je er de ballen verstand van hebt en niets zinnigs te melden hebt.

Jammer dat je het op de valreep alsnog niet kon weerstaan dit soort onzin, waar niemand op zit te wachten, te verkopen.
Laten we linkes nalopen? Kritisch nadenken? Loop jij vooral je eigen teksten na en wees een stuk kritischer.
Scheelt iedereen verloren tijd, is beter voor de sfeer en komt zowel de kwaliteit op security.nl ten goede als je eigen imago.
Nu boor je dat gewenste 'slimme' imago zelf de grond met dit soort rare vage verhalen.

2 hamer op kop reageerders die de strekking van het artikel kennelijk volstrekt niet belangrijk vonden. Laat staan de moeite hebben genomen naar het onderzoek zelf te kijken.

Oude liedje dus weer, Windows mannetjes die zich via onnavolgbare omkeerlogica op hun kleine manneke getrapt voelen.
Heertjes, het is nergens voor nodig, het is geen Windows topic maar een Mac topic.
Iets waar jullie dus geen kaas van hebben gegeten en kennelijk ook niets zinnigs over kunnen zeggen. Echt niets beters te doen?

Slappe hap weer en gaat weer helemaal nergens over.
Het niet ter zake doende linkjesspelletje ga je maar lekker samen met je eigen mannetje spelen.
27-07-2015, 09:28 door Anoniem
Windows mannetjes die zich via onnavolgbare omkeerlogica op hun kleine manneke getrapt voelen.
Heertjes, het is nergens voor nodig, het is geen Windows topic maar een Mac topic.
Iets waar jullie dus geen kaas van hebben gegeten en kennelijk ook niets zinnigs over kunnen zeggen. Echt niets beters te doen?

Heb je ook een inhoudelijke reactie, of is dit schieten vanuit de heup het beste wat we van je kunnen verwachten? Probeer het eens met argumenten in plaats van een ad hominem aanval.

(24-07-2015, 17:24 door Anoniem)
27-07-2015, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Windows mannetjes die zich via onnavolgbare omkeerlogica op hun kleine manneke getrapt voelen.
Heertjes, het is nergens voor nodig, het is geen Windows topic maar een Mac topic.
Iets waar jullie dus geen kaas van hebben gegeten en kennelijk ook niets zinnigs over kunnen zeggen. Echt niets beters te doen?

Heb je ook een inhoudelijke reactie, of is dit schieten vanuit de heup het beste wat we van je kunnen verwachten? Probeer het eens met argumenten in plaats van een ad hominem aanval.

(24-07-2015, 17:24 door Anoniem)


Dat is ook wat, nou je kan hem krijgen hoor.
Ik had namelijk al een niet geplaatste reactie klaarliggen voordat de andere nog minder relevante reactie werd geplaatst.

In het kader van het lustig rondstrooien van luxe voedsel in de ijdele hoop dat dit dan ook gaat leiden tot culinair trollgenot op het bijbehorende niveau.

Alsjeblieft, exclusief op aanvraag


>>>>

24-07-2015, 17:24 door Anoniem

Het fabeltje van de virusvrije Mac blijft zo wel erg hardnekkig.

Alsjeblieft een reactie met pareltjesvoer, zelfs en speciaal voor jou ...

Even daargelaten dat je kennelijk de strekking van het artikel niet begrepen hebt en dat er niemand beweerde dat er geen malware voor de Mac bestaat (virussen als subcategorie is een discussiepunt maar doet er niet heel veel toe), moeten we je eigenlijk even bedanken voor de impliciete wellicht onbedoelde onderschrijving van de vrijwel dreigingsvrije praktijk voor de Mac.

Omdat je moest zoeken naar een voorbeeld van 10 jaar terug!
Eens per 10 jaar een Mac voorval binnen het bedrijf, heerlijke frequentie niet?
Ik snap de smiley dus heel goed, de religieus aandoende zelfkastijding om vooral maar de verleiding van de comfort en luxe van zo weinig dreiging aan vira te weerstaan weer niet, ze is .. tja, is best ontluisterend. Jij liever dan ik, ik zou er chronische koppijn van krijgen.

voor de enkeling die dit nog leest en ook denkt 'waar heeft die gast het over?'.
Ja, dat is wel de vraag bij zoveel vaagheid.

Zeker de combinatie. Mac èn Office programma besmet èn zich gedragen als een virus èn 10 jaar geleden?

Weet je zeker dat het niet 20 jaar geleden was?
In de jaren 90 waren Macro virussen enorm in. Begon eigenlijk met een onbedoelde distributie op cd van Microsoft zelf uitmondend in een hoogtepunt tussen 1996 en 1998.

Let wel, dat was voor Mac OS 9, dat was een heel ander systeem dan het rond 2000 geïntroduceerde Mac OS 10 !
Had onze man in het veld dan met een Mac gebruiker te maken die nog OS 9 draaide? We weten het niet.

Na de introductie van Mac OS X was het dus stil aan het malware/virusfront.
Jarenlang dood en doodstil.
In 2004 begon het een beetje te komen met een pee ooo ceetje hier en daar, gebaseerd op een scriptje dat je dan moest aanklikken.

Voormalig onafhankelijk Mac blogger TheSafeMac (nu opgekocht door Windows AV MBAM) heeft wel nog iets te melden over één of ander scriptje uit 2004 dat de pretentie had zich voor te doen als een MS Word 2004 installer.
Lees het zelf maar
http://www.thesafemac.com/mmg-catalog/
Indrukwekkend, niet erg. Was dit het dan waar anoniem het over had?

Microsoft zelf heeft er ergens ook nog een verhaaltje aan besteed, helaas zonder ook maar een enkele verwijzing om welke malware het dan zou gaan?
Vermoedelijk een vbs script dat de settings van je office programma kon wijzigen.
En verder.....?
Nieuwsgierig geworden Microsoft in de feedback gevraagd om opheldering en te verwijzen naar concrete malware omdat anders niemand weet waar het over gaat.

https://support.microsoft.com/en-us/kb/291824Å

Of MS dat ook gaat doen? Waarschijnlijk niet, de Office versies die het zou betreffen zijn al lang niet meer supported en in het echt is er kennelijk niemand die er last van heeft of het heeft gedetecteerd in die 10 jaar na dato.

Mysterieus, brrrrrr.

Moeten we het dan niet serieus nemen?
Jawel, want omdat het kennelijk te moeilijk is om Mac's rechtstreeks te besmetten zoeken malware makers naar eenvoudiger wegen via third party software.
Denk maar aan Java, Flashplugin, Video codecs, gedownloade software anders dan vanuit de bron van de originele maker en ja ook het gebruik van Macro functionaliteit.

Het aardige is wel het volgende. Het zijn vooral mogelijkheden die niet of spaarzaam worden benut.
In 2012 was de eerste klap een daalder waard, listig misbruik van een kwetsbaarheid in Java werd gebruik voor relatief onschuldige clickfraude, maar toch : Bam! 600 tot 800.000 Mac besmet. Tegenwoordig staat Java niet meer op Mac's (je zal een aanvullend deel via Oracle moeten downloaden).

De laatste jaren laten zich vooral kenmerken door het zwaar leunen op social engineering, het aanbieden van software dat pretendeert het ene te zijn maar eigenlijk iets anders is wat eigenlijk in eerste instantie ook met de Java malware aan de hand was; een fake flashplugin, fake video codec's, misbruik van ontbrekende extensie weergave waarbij een muziekbestand, foto of filmpje eigenlijk een app betrof, misschien nog wel een aangepaste pdf, aangepaste gedownloade software en ja misschien ook wel een office document dat activatie van een macro script vereist.

Wat betreft die macro scripts voor office voor Mac.
Het kan maar het gebeurt eigenlijk niet, je komt het niet tegen en hoort er niets over. Dat laatste lijkt geen valide argument maar is het wel voor Mac.
Waarom?
Omdat Mac malware nieuws is.

Waarom?
Omdat het uitzonderlijk is en met name AV bedrijven daar allemaal als een gek bovenop duiken opdat het gebruik kan worden als persmomentje het eigen product vooral te promoten.

Want dat is het meer dan een beetje.
De AV producten voor de openliggende markt waar nog veel klanten zijn te werven liggen smachtend klaar.

Er is wel een probleempje voor die AV industrie.
De boeven werken niet mee, ze produceren niets tot weinig waardoor de relevantie laag blijft zoals dit artikel aansnijdt.

Gelukkig hebben we dan nog de legale boeven.
Die zijn, met uitzondering van de Flashback clickfraude malware, het meest succesvol gebleken in het maken van echte rotzooi voor de Mac.
Malware gemaakt door bekend veronderstelde usual suspects en voornamelijk ingezet tegen politieke dissidenten.

Voor die malware geldt ook weer dat die heel kleinschalig voorkomt en dat die ook eigenlijk weer niet door anderen wordt misbruikt.

Nu stop ik weer even met dit 'college'.
Doe er je voordeel mee.
Mocht je ooit de zelfkastijding, het gehamer op je eigen kop voorgoed beu zijn, dan is er niemand die je raar zal aankijken als je besluit Mac OS X te gaan gebruiken.
Nou, ja, de andere zelfkastijdenaars dan.
Lekker laten gaan.

Ik zou het wel weten.
Sterker nog, ik weet het al!
Best prettig hoor geen malware gezeik.

Je bent welkom hoor.
See you!

:)


>>>>>>


Met je er was eens tien jaar geleden ..... sprookjes
Dag adje,

volgende keer wat beter voorbereiden als je maar wat in het rondte gaat lopen praatjesschieten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.