image

NSA stopt met gebruik verzamelde telefoongegevens

dinsdag 28 juli 2015, 10:49 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse geheime dienst NSA zal op 29 november stoppen met het gebruik van de telefoongegevens die het de afgelopen jaren via massasurveillance in de Verenigde Staten verzamelde. Onlangs besloot de Amerikaanse Senaat Sectie 215 van de Patriot Act niet te verlengen. Via deze wetgeving was de NSA bevoegd om massaal gespreksgegevens van Amerikaanse burgers op te slaan en te bewaren.

In een verklaring heeft de Director of National Intelligence nu aangekondigd dat de gegevens vanaf 29 november niet meer zullen worden gebruikt. Wel zal technisch personeel van de NSA nog drie maanden lang toegang tot de gegevens hebben. Dit zou nodig zijn om gegevens die onder de nieuwe USA Freedom wetgeving mogen worden verzameld te verifiëren.

Daarnaast zou de NSA wettelijk verplicht zijn om het grootste deel van de verzamelde telefoongegevens te bewaren, totdat civiele procedures met betrekking tot het afluisterprogramma zijn afgehandeld of dat de rechter stelt dat de NSA de gegevens niet meer hoeft te bewaren. Volgens de NSA worden de gegevens alleen vanwege de civiele procedures bewaard en zullen ze niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De gegevens zullen uiteindelijk dan ook worden vernietigd, zo laat de geheime dienst weten.

Reacties (1)
29-07-2015, 00:04 door Anoniem
Even ter verduidelijking. Het gaat dus alleen om de telefoongegevens van Amerikaanse burgers. De rest van de wereld is en blijft vogelvrij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.