De manier waarop Windows 10 met DNS-verzoeken omgaat zorgt ervoor dat de internetprovider of de aanbieder van een wifi-netwerk kan zien welke websites er worden bezocht, ook al wordt er van een VPN (Virtual Private Network) gebruik gemaakt. Daarvoor waarschuwt een Russische onderzoeker.
Windows 10 stuurt DNS-verzoeken naar alle beschikbare netwerkinterfaces. Deze verzoeken worden bijvoorbeeld gebruikt om de locatie van een website te vinden. De functionaliteit om de verzoeken naar alle interfaces te sturen is al sinds Windows 8 in Windows aanwezig. Volgens de onderzoeker met het alias "ValdikSS" heeft Microsoft dit waarschijnlijk gedaan om het proces te versnellen, bijvoorbeeld als één DNS-server onbereikbaar is. In dit geval wordt het antwoord van een tweede DNS-server gebruikt. Dit zorgt er echter voor dat alle DNS-verzoeken via de netwerkinterface lekken, waardoor de internetprovider of aanbieder van het wifi-netwerk alle bezochte websites kan monitoren.
In het geval van Windows 8 kan de functie die hiervoor zorgt via het Windows Register worden uitgeschakeld. Ook al stuurden Windows 8 en 8.1 alle DNS-verzoeken via de publiek interface, DNS-spoofing zou bij gebruik van een VPN echter lastig zijn. Bij DNS-spoofing wordt een verkeerd antwoord op het DNS-verzoek van de gebruiker gegeven, zodat die bijvoorbeeld naar een kwaadaardige website wordt doorgestuurd. In het geval van Windows 8 en 8.1 zou het gespoofte DNS-verzoek alleen worden geaccepteerd als de primaire DNS-server, die via een versleutelde VPN-verbinding gaat, geen antwoord geeft.
Met Windows 10 is dit veranderd, aldus de onderzoeker. Niet alleen stuurt Windows 10 de DNS-verzoeken naar alle interfaces, het gebruikt vervolgens het snelste antwoord dat binnenkomt. Hierdoor kan de internetprovider of aanbieder van het wifi-netwerk het DNS "zeer eenvoudig en betrouwbaar" kapen, zo waarschuwt de onderzoeker. Daarnaast is de optie in Windows 10 die hiervoor zorgt niet meer via het Windows Register uit te schakelen. De enige oplossing, die volgens de onderzoeker niet volledig betrouwbaar is, is het instellen van de DNS-servers op de netwerkinterface.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.