image

Onderzoek: 13% consumenten logt in via openbare wifi

donderdag 27 augustus 2015, 13:53 door Redactie, 8 reacties

Dertien procent van de consumenten gebruikt openbare wifi-netwerken om op websites en accounts in te loggen, en acht procent gebruikt het voor internetbankieren en online shopping, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek van Kaspersky Lab en B2B International onder ruim 12.000 mensen in 26 landen.

Een kwart (26%) pas het surfgedrag aan bij het gebruik van openbare draadloze netwerken en houdt zich met alleen veiligere zaken bezig. Achttien procent zegt de veiligheid van het wifi-netwerk te controleren en slechts vijf procent gebruikt een VPN om zich op het wifi-netwerk te beschermen. Consumenten maken vooral (37%) gebruik van openbare wifi in cafe's en restaurants en een kwart (24%) maakt verbinding tijdens het winkelen. Volgens Kaspersky Lab is het zorgwekkend hoeveel mensen onbeschermd een openbaar wifi-netwerk gebruiken.

Reacties (8)
27-08-2015, 15:25 door Anoniem
Als het maar GRATIS!! is, dan connecten ze er wel op. Zie het nog zo vaak in mijn omgeving ook, ja maar ik kan nu gratis internetten. Dan verdien je het eigenlijk om een MITM aanval te krijgen en je shit gekaapt te worden.

Wanneer ik mensen wijs op het gevaar van WIFI (die de labielere uitspreken als WIEVIE), dan kijken ze je aan of je gek ben of krijg je ja maar ik ben niet zo technisch, en wat is de kans dat dit kan gebeuren??

Maak me er niet eens druk meer of, zonde van mijn tijd.
27-08-2015, 15:32 door Anoniem
Ook Ik maak veel gebruik van onbeveiligde openbare netwerken, trein, restaurant, hotel, camping enz. in beginsel voor alles behalve voor zaken waarbij een wachtwoord nodig is.

Ik gebruik hiervoor een Acer laptop (188 €) met 32 Gb intern geheugen en Windows 8.1 in een "Sandbox".
Updates en (virus)scans doe ik niet aan omdat er toch niets te halen valt en ik de computer kan opschonen door een herstart.
Voor het bewaren van gegevens van het internet gebruik ik een USB-stick.

Als het echt nodig is zaken met een wachtwoord uit te voeren (liever niet) dan neem ik het risico als volgt:

- computer opschonen (kost +/- 30").
- direct (URL) naar de betreffende site.
- afbreken als er geen slotje en de letters https zichtbaar zijn.
- na uitvoeren computer opschonen om e.v.t. sporen te wissen

Voor overige werkzaamheden waar geen internet bij nodig is gebruik ik een extra USB-stick die ik alleen plaats als de computer is opgeschoond en het internet uit staat.
27-08-2015, 18:51 door SPlid
Nou ja, mitigatie : Gebruik VPN
27-08-2015, 22:18 door [Account Verwijderd]
Maak nooit gebruik van opebaar WiFi netwerk. Heb hier een kpn prepaid telefoon als ik zelf handmaatig €7.50 betaal kan ik weer een maand vooruit met internet via de dataverbinding
28-08-2015, 09:54 door Anoniem
Ben ik nou de enige die het probleem niet echt ziet? Ff controleren:
- dat je op de juiste site zit
- dat je https gebruikt
- dat het certificaat klopt
en dan gewoon lekker inloggen.
28-08-2015, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Als het maar GRATIS!! is, dan connecten ze er wel op. Zie het nog zo vaak in mijn omgeving ook, ja maar ik kan nu gratis internetten. Dan verdien je het eigenlijk om een MITM aanval te krijgen en je shit gekaapt te worden.

Naar mijn mening een trieste houding wanneer j evindt dat je dan een MitM verdient. Ben ik het totaal niet mee eens. In openbare gelegen heden moet je veiligen vrij kunnen bewegen, zonder dat je van alles (volgenssommigen verdient) over je afroept. Tenslotte is het te vergelijken met een openbare oprit naar het openbare internet. Waar je het dan ook verdient om ge-MitMd of geHackt te worden?
Triest.
28-08-2015, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ben ik nou de enige die het probleem niet echt ziet? Ff controleren:
- dat je op de juiste site zit
- dat je https gebruikt
- dat het certificaat klopt
en dan gewoon lekker inloggen.

Volgens mij zit je dan inderdaad wel safe! Maar misschien mis ik wat...
29-08-2015, 11:30 door Briolet
Maar misschien mis ik wat...
Je kunt niet altijd het certificaat controleren. Alleen bij browsers gaat dat vaak gemakkelijk.
Als ik b.v. op een WiFi inlog, gaat ook mijn mail programma automatisch alle mailaccounts af. Idem voor agenda (CallDav) en adresboek (CardDav) Daar heb ik echter geen controle over het gebruikte certificaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.