image

Plasterk gaat door met omstreden aftapwetgeving

maandag 7 september 2015, 16:37 door Redactie, 19 reacties

Ondanks grote kritiek van telecomproviders als KPN en Tele2, mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, softwarebedrijven als Microsoft en tal van andere partijen gaat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken door met zijn plan om de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uit te breiden.

Daardoor mogen de geheime diensten straks ook ongericht verkeer van de kabel aftappen. Onlangs sloot de mogelijkheid om via een website van de overheid op het wetsvoorstel te reageren. In totaal kwamen er 557 reacties binnen, voornamelijk negatief. Toch wil Plasterk de nieuwe wetgeving invoeren. "We moeten door, want het kan niet zo zijn dat de diensten met de handen op hun rug geboden het werk doen", zo laat de minister weten. "Je ziet het ook bij de recente dreiging bij de Thalys. Dan is meteen de vraag: hebben we die dreigingen goed in beeld. En de nieuwe wet biedt mogelijkheden om daar wat aan te doen."

Volgens Plasterk zijn er misverstanden over de nieuwe wet. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de veiligheidsdiensten straks alle telefoongesprekken van Nederlanders mogen afluisteren of hun internetgedrag mogen bekijken. "Daar zou ik dan mordicus tegen zijn", aldus de minister. Toch sluit hij niet uit dat de wetgeving vanwege alle kritiek op onderdelen wordt aangepast, zo meldt RTL Nieuws.

Reacties (19)
07-09-2015, 16:56 door Overcome
Hij sluit het niet uit. Maar garantie tot aan de voordeur. net zoals de laatste alinea van het artikel op RTL Nieuws:

Volgens het College voor de Rechten van de Mens zou het beter zijn als een rechter vooraf controleert of het geven van meer bevoegdheden wel nodig is. Plasterk benadrukt dat een toezichthouder in elke zaak kan beoordelen of dat het geval is.

Het is vooral die controle achteraf die later natuurlijk hopeloos faalt. En wat een onechte argumentatie gebruikt Plasterk met "We moeten door, want het kan niet zo zijn dat de diensten met de handen op hun rug geboden het werk doen". Alsof de diensten nu met gebonden handen werken. We tappen ons suf in dit land. En als uitsmijter "Je ziet het ook bij de recente dreiging bij de Thalys. Dan is meteen de vraag: hebben we die dreigingen goed in beeld." Ja, de man was goed in beeld, zoals alle daders van terreuraanslagen keer op keer in beeld blijken te zijn. Maar goed joh, nog meer tappen, we moeten verder.

Beetje off-topic: ik denk dat Mark Rutte die stroom asielzoekers eigenlijk wel kan gebruiken. Hierdoor zullen partijen als de VVD en PVV groeien (je ziet het nu al in de peilingen), en zal de bevolking bij de verkiezingen wat vaker op rechtse partijen stemmen. En welke politieke partijen treden keer op keer de privacy van de Nederlandse bevolking met voeten? Juist, de partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Rutte kan zich achter het Brusselse decreet verschuilen en met wat geluk kan hij na de volgende verkiezingen doorgaan met waar hij de afgelopen jaren bezig is geweest. Gaat goed!
07-09-2015, 17:06 door Anoniem
Grappig, de Thalys schutter was volgens mij niet in Nederland. Hij nam in Brussel de trein dus pas als de AIVD de belgen aftapt hebben ze de dreiging misschien ooit in beeld. Of loopt de kaartjes automaat via een nederlandse server?

Volgens mij leveren de spoorwegen deze gegevens toch al aan net zoals de luchtvaartmaatschappijen en hotels dat "vrijwillg" doen.
07-09-2015, 17:17 door Anoniem
Alsof je hiermee de echte terroristen gaat pakken, die weten wel betere manieren dan vrijuit bellen met een Nederlands telefoonnummer of e-mailen met hun Ziggo account. Het enige wat overblijft is een enorm grote database met alle details van doodnormale burgers.
07-09-2015, 17:19 door Anoniem
> Volgens Plasterk zijn er misverstanden over de nieuwe wet. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de veiligheidsdiensten straks alle telefoongesprekken van Nederlanders mogen afluisteren of hun internetgedrag mogen bekijken. "Daar zou ik dan mordicus tegen zijn", aldus de minister.

Hoezo niet dan? De AIVD mag straks toch ongericht aftappen?
07-09-2015, 17:21 door Anoniem
Volgens mij heeft Plasterk de BigBrother Award dubbel en dwars verdiend.
07-09-2015, 17:41 door Anoniem
Die man heeft echt een bord voor zijn kop. We gaan alles aftappen, maar niet alles gebruiken.... Yeah right....

Er is nog nooit iets of iemand geweest die heeft kunnen aantonen dat het massaal aftappen werkt om terroristen te pakken. Aangezien die niet land gebonden zijn, en deze diensten niets willen delen, heeft het totaal geen zin.

Ik zeg malieveld!

TheYOSH
07-09-2015, 18:29 door karma4
Dit is het echte grote gevaar voor privacy. Helaas zijn de OS flamers veel meer bezig met hun speeltje dan hierop te letten.
07-09-2015, 18:51 door Anoniem
Beetje vreemde reactie; diensten zijn nu niet echt met handen en voeten gebonden(wat in het voorstel staat kunnen ze al door samen te werken met buitenlandse diensten); hun effectiviteit is ernstig beperkt door een gebrek aan personeel (uiteraard dankzij bezuinigingen), niet een wet die zaken legaliseert welke van nature in een grijs gebied plaatsvinden. Daarom weten ze wel van een doorgedraaide vent in een trein af, maar doen ze er weer eens niets mee... Wat zouden ze ook moeten doen vanaf hun kantoor pc; hem de trein uithacken??? Als ze personeel hadden wat dit soort figuren kon volgen, konden ze ingrijpen als deze wapens aan het kopen is.

Plasterk heeft waarschijnlijk drugs gebruikt, was stomdronken of weet helemaal niet wat er allemaal in zijn wetsvoorstel staat. Zou hij wel alle reacties inhoudelijk gaan doorlezen?

Straks krijgen we corrupte of incompetetente politieagenten die op servers van kleine en grote bedrijven gaan inbreken omdat dat een springplank naar een of andere vaag geïdentificeerde verdachte zou kunnen zijn. En omdat dit in het geheim gebeurd blijven die systemen wagenwijd openstaan voor criminelen. Dat is echt goed voor de Nederlandse kenniseconomie hoor. En o ja, een dienst die met vergaande bevoegdheden kan anticiperen op politiek laat zich die bevoegdheden natuurlijk niet meer afpakken. Laten we maar hopen dat onze diensten met al deze macht nooit in verkeerde handen vallen, want dan is het potentieel drama ongekend. We vergeten wat de Nederlandse verzameldrang de bezetter van ons land tijdens WO 2 opleverde. Nederland leverde het echter alleen vele doden op.

En off-topic die stroom vluchtelingen maakt mogelijk direct rechtsomkeer als ze erachter komen wat Nederland allemaal aan wetten en regels kent. Bij de dictators in hun eigen land kunnen ze zich waarschijnlijk nog veel vrijer voelen dan in deze ambitieuze controlestaat.

Als je echt levens van Nederlanders wil redden, pak dan het gebruik van zout in voedingsmiddelen aan.
07-09-2015, 19:01 door Anoniem
Vijand van de staat.
07-09-2015, 21:14 door Anoniem
Onbekwame staatsgevaarlijke gek is het die Plasterk; die man kraamt meer onzin uit uit dan de gemiddelde roddelpagina van de Televaag; levensgevaarlijk ! Volgende stap is zeker encryptie verbieden nietwaar ?
08-09-2015, 02:01 door Anoniem
Plasterk had allang moeten aftreden,met de fouten die hij maakte
in het verleden in dit kabinet en bij nieuwsuur (het beroemde briefje).
We zijn niet het schoot-hondje van de usa,en we tappen niet af en niet dit en niet dat,blablabla.

Google data center en microsoft data center worden gewoon in nederland gebouwd,en ISP ziggo die alles bijna in handen heeft en gewoon 2 euro verhoging op abonnementen door drukt,boeven zijn het.
Vergeet dit niet het zijn alle drie USA bedrijven.

Dit kabinet drukt alles door,het nl volk ach wat zou dat?
Positief blijven en een glimlach op het gezicht van rutte,intussen worden
er stevige wetten geschreven mede door pvda,op sociaal vlak en zeker je privacy.

Zolang mensen op de pvda en vvd blijven stemmen veranderd er niets,
en dat geld zeker voor de niet-stemmers,dus wil je verandering,zodat deze wetten en regels worden
versoepelt of aangepast,wees wijs en stem,op een sociaal en privacy vriendelijker toekomstig kabinet.
08-09-2015, 07:26 door Anoniem
We vergeten wat de Nederlandse verzameldrang de bezetter van ons land tijdens WO 2 opleverde. Nederland leverde het echter alleen vele doden op.
Ja ze waren daar beter in dan de duitsers ze wisten precies waar b.v de joden en roma's woonden.
Goed om daar eens over na te denken.
08-09-2015, 08:12 door Anoniem
Door karma4: Dit is het echte grote gevaar voor privacy. Helaas zijn de OS flamers veel meer bezig met hun speeltje dan hierop te letten.
Wat een onzinreactie. Hou dit soort aanname's graag voor jezelf of spui het ergens anders.
08-09-2015, 09:00 door johanw
Door Anoniem: Die man heeft echt een bord voor zijn kop.
Dat, of de inlichtingendiensten weten door voorgaande uitgebreide taps iets van hem zodat hij mooi doet wat de inlichtingendiensten willen.
08-09-2015, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem: We vergeten wat de Nederlandse verzameldrang de bezetter van ons land tijdens WO 2 opleverde. Nederland leverde het echter alleen vele doden op.
Ja ze waren daar beter in dan de duitsers ze wisten precies waar b.v de joden en roma's woonden.
Goed om daar eens over na te denken.

Inderdaad, moderne massasurveilance kan men nog veel specifieker inzetten tegen minderheden in dit land. In het begin zullen ze er misschien alleen klokkeluiders de mond mee snoeren.

Maar wat als straks iedereen die cristen is en meer dan x maal per jaar een kerk bezoekt verdacht wordt, of mensen die PvdA stemmen? Of mensen die een hoed dragen verdacht worden omdat ze niet door slimme camera's gevolgd kunnen worden? Of wat als mensen die kritiek hebben op de staat gaan verdwijnen of uit de maatschappij geweerd worden?

Dat lijkt nu misschien ver gezocht, maar met dit instrument kan het wel. Of het zal gebeuren hangt volledig af van de ethiek binnen de top van de diensten. Daar heeft niemand zicht op en ook al zou die nu goed zijn, met de verkeerden achter het stuur kan het zomaar finaal misgaan. Bovendien blijft de uitbreiding niet exclusief beperkt tot inlichtingendiensten, en DAT maakt een politiestaat wel erg dichtbij.

Overigens, als je een dergelijke wet gaat aannemen simpelweg vanwege terroristen, dan hebben deze zonder slag of stoot gewonnen; het is ze dan namelijk gelukt de digitale maatschappij te ontwrichten. Ipv van altijd maar de FUD kaart te spelen zouden ze ook gewoon eens eerlijk (ofwel transparant) kunnen zijn over de noodzaak van deze omstreden wetten. Het lijkt wel een kleuterschool nu.
08-09-2015, 18:36 door Anoniem
Plasterk ...kunnen we die nare man geen ape-pakje en een kooi geven ? dan geloof ik zijn broodje aap verhaal bijna ook nog :S sjonge jonge...waar gaat het heen met Nederland....
08-09-2015, 20:45 door Anoniem
Een harde dobber voor Tapsterk. Het Europees Parlement is tegen.

van nu.nl:

Het Europese Parlement (EP) heeft zich dinsdag achter een rapport geschaard dat privacy- en encryptietools verdedigt en beargumenteert dat de nationale veiligheid niet genoeg reden is voor overheden om hun eigen burgers massaal af te luisteren.
10-09-2015, 07:44 door Anoniem
Ik ben niet verbaasd over deze zet van het ministerie (De heer Plasterk is tot op zekere hoogte maar een woordvoerder). Voor de goede orde, stemmen is belangrijk, maar laten we niet vergeten dat de ambtenaren van het ministerie die momenteel grotendeels het beleid maken en bepalen niet gekozen worden. Even afgezien van dat er nog een beetje groei van de tegenkrachten nodig is om een meerderheid te bereiken betekent dat effect dat we op dit moment geen middelen in handen te hebben om consequenties voor dit soort zetten persoonlijk, onmiddellijk en zeker (niet: groot) te laten zijn. Daar zit de kern van het probleem.
11-09-2015, 11:51 door Anoniem
op aanvulling van 07-09-2015, 17:21 door Anoniem :

https://bigbrotherawards.nl/nl_NL/nominaties/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.