image

PvdA heeft kritiek op aftapwetgeving Plasterk

vrijdag 11 september 2015, 16:34 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-09-2015, 21:47

De PvdA heeft kritiek op de aftapwetgeving die de eigen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil doorvoeren en de bevoegdheden van de geheime diensten verruimt. De partij wil dat de rechter bepaalt of de AIVD en MIVD ongericht verkeer van de kabel mogen aftappen, zo meldt Nieuwsuur vandaag.

Op dit moment mogen de geheime diensten alleen het verkeer dat via de satelliet loopt ongericht aftappen. Plasterk wil de wet aanpassen zodat ook het verkeer dat via de kabel gaat ongericht mag worden afgetapt. "We willen een wet die terreur aanpakt maar privacy beschermt. Dus het mag niet zo zijn dat ongericht informatie binnen wordt gehaald", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "De voornaamste zorg is dat er geen onafhankelijk rechter meekijkt bij de toetsing." Recourt wil dan ook dat het wetsvoorstel wordt aangepast, zodat dit straks niet alleen de bevoegdheid van de minister, politiek of diensten is.

Onlangs liet Plasterk weten dat hij ondanks de kritiek op de aftapwetgeving hier toch mee zal doorgaan. De kritiek kwam vooral binnen via een website van de overheid waar iedereen op het wetsvoorstel mocht reageren. In totaal werden er 557 reacties van allerlei organisaties, bedrijven en experts geplaatst. Ook Microsoft hekelde de plannen en laat zich ook nu negatief uit. Het softwarebedrijf maakt zich vooral zorgen over de aantasting van de privacy. "Als je een groep vissen al per definitie wilt gaan vangen om te kijken of die ene haring er tussen zit die je nodig hebt, dan is dat eigenlijk een aantasting van de privacy van die hele school", zegt Jochem de Groot, Government Affairs Manager Microsoft Benelux.

Reacties (3)
11-09-2015, 22:11 door Anoniem
Een rechter is wel het minste dat er bij aan te pas zou moeten komen (al heb er eigenlijk totaal geen vertrouwen in dat deze 1. voldoende technische kennis heeft 2. voldoende objectief is 3. het überhaupt verstandig is om aan één persoon toe te vertrouwen).
Dit soort ingrijpende wetgeving zou gewoon in de grondwet verankerd moeten worden en pas mogen worden aangenomen via een referendum na uitgebreide debatten voorzien van objectieve gegevens (hint, het komt er dan nooit door want men wil dit niet, mits voldoende geïnformeerd).
Verder lijkt het me een beter idee om gewoon eens goed naar het buitenlandbeleid en de efficiëntie van de diensten te kijken in plaats van het invoeren van deze onzin (als het men daadwerkelijk om terrorisme te doen is).
Als je dit nu invoert dan kom je er bijna niet meer vanaf. Wat is de volgende stap? Profielen bouwen van alle burgers voorzien van zoveel mogelijk informatie, zowel afkomstig uit overheidsdatabanken als commerciële diensten en dan iedereen gevangen zetten die statistisch gevaarlijk is want statisch gevaarlijk? (Of gaat het stiekem meer om het buigen voor Amerika, het gemakkelijk opsporen van criminaliteit zoals belastingfraude, het dichthouden van overheidsdoofpotten en het onder de duim houden van de bevolking?)
12-09-2015, 11:53 door SPlid
Die slappe hap (PvdA dus) waar Plasterk (of is het Plassterk) lid van is, gromt maar doet nooit iets. Het is ongelovelijk hoe deze partij in hun coalitie met de VVD hun idealen verraad.
14-09-2015, 11:30 door Profeet - Bijgewerkt: 14-09-2015, 11:31
Dit soort ingrijpende wetgeving zou gewoon in de grondwet verankerd moeten worden en pas mogen worden aangenomen via een referendum na uitgebreide debatten voorzien van objectieve gegevens (hint, het komt er dan nooit door want men wil dit niet, mits voldoende geïnformeerd).

Ja dat dacht ik vroeger ook tot ik me realiseerde dat DenHaag hun kont afveegt met de grondwet. Zoveel van onze wetten (en door den haag toegestane uitzonderingen) zijn gewoon in strijd met onze grondwet. Er vindt in Nederland ook helemaal geen toetsing plaats aan de grondwet. Deels ook vanwege wat je zelf zegt, erg lastig allemaal. De grondwet is eigenlijk al jaren dood.

Zie ook http://www.mr-online.nl/juridisch-nieuws/26521-brenninkmeijer-grondwet-zo-dood-als-een-pier
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.