image

Vodafone-werknemer las sms-berichten onderzoeksjournalist

dinsdag 15 september 2015, 11:54 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-09-2015, 13:09

Een werknemer van Vodafone Australië heeft illegaal de sms-berichten en gespreksgegevens van een onderzoeksjournalist bekeken, zo heeft de telecomaanbieder laten weten. Onderzoeksjournalist Natalie O'Brien had in januari 2011 een artikel over een groot datalek bij Vodafone gepubliceerd.

De gegevens van miljoenen klanten bleken op straat te liggen. Wachtwoorden van het klantenportaal zouden onder verschillende personen circuleren en zouden zelfs door criminele bendes worden gebruikt. Hierop besloot Vodafone een aantal werknemers te ontslaan. Nu blijkt dat in januari 2011 een werknemer de telefoongegevens van O'Brien heeft opgevraagd om de bron van de journalist te achterhalen.

In een e-mail die in 2012 door het hoofd fraudebestrijding van Vodafone werd geschreven staat dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat de telefoongegevens van O'Brien zijn benaderd en dat het bedrijf een groot risico loopt als de informatie openbaar wordt, zo meldt de Sydney Morning Herald. Ook dit weekend ontkende Vodafone de aantijgingen in de Australische media (pdf), maar vandaag maakt de telecomprovider excuses wegens het "onacceptabele en mogelijk criminele gedrag van een ex-werknemer" (pdf).

Schokkend

De Australische vakbond voor mediapersoneel MEAA heeft inmiddels de overheid gevraagd om het incident te onderzoeken. "Dit is een schokkende schending van de privacy. Het is absoluut schandalig gedrag namens Vodafone", zegt Paul Murphy, CEO van de MEAA. Volgens Murphy lijkt het erop dat Vodafone het incident in de doofpot heeft geprobeerd te stoppen. "Journalisten begrijpen dat als ze in vertrouwen informatie ontvangen, ze verplicht zijn om dat vertrouwelijk te houden. Dat een telecombedrijf zich met dit soort praktijken bezighoudt is onvergeeflijk", merkt Murphy op.

Reacties (1)
15-09-2015, 13:23 door Anoniem
"Dat een telecombedrijf zich met dit soort praktijken bezighoudt is onvergeeflijk", merkt Murphy op."

Ach, en als Vodafone een extern bedrijf als Hacking Team zou inschakelen om het vuile werk op te knappen, dan is er geen haan die er naar kraait. Bij de Hacking Team breach bleek dat ze onder meer voor tal van commerciele organisaties bezig waren, en toch lijkt er geen sprake te zijn van vervolging. Overigens komen grote bedrijven met bijna alles weg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.