image

Hoeveelheid Mac-malware blijft zeer beperkt

zondag 4 oktober 2015, 15:56 door Redactie, 10 reacties

Al jaren waarschuwen anti-virusbedrijven voor Mac-malware, maar het aantal exemplaren dat Apple-gebruikers aanvalt is nog altijd zeer beperkt. Dat blijkt uit een overzicht van beveiligingsbedrijf Webroot. Jaarlijks verschijnen er zo'n twee nieuwe dreigingen voor de Mac.

Vaak gaat het om Trojaanse paarden die zich voordoen als een applicatie maar in werkelijkheid malware zijn. De meest succesvolle Mac-malware tot nu toe was Flash-back, die voor het eerst in 2011 verscheen en in 2012 zo'n 700.000 Macs wist te infecteren. De afgelopen jaren zijn zulke grote infecties uitgebleven en in 2015 zijn er volgens Webroot nog helemaal geen grote dreiging voor de Mac verschenen. Volgens sommige experts is adware dan ook de grootste dreiging voor Mac-gebruikers.

Ondanks het kleine aantal exemplaren dat Webroot in het eigen overzicht geeft is Mac-malware volgens het beveiligingsbedrijf wel degelijk een serieuze dreiging die alleen maar groter zal worden. "Zelfs na het noemen van al deze malware zullen er mensen zijn die weigeren te geloven dat hun Mac kwetsbaar voor aanvallen is, maar vertrouw me. Het zal vanaf nu alleen maar erger worden. Apple vergroot het marktaandeel en daarmee komen er ook kansen voor malwaremakers om geld te verdienen", aldus analist Devin Byrd.

Volgens sommige experts ligt de dreiging vooral in het gedrag van gebruikers. Macs zouden vooral geïnfecteerd raken omdat gebruikers software buiten de website van de leverancier om downloaden of illegale software gebruiken. Recentelijk liet het Oostenrijkse testlab voor anti-virusprogramma's AV-Comparatives weten dat ervaren Mac-gebruikers dan ook best zonder virusscanner kunnen.

Reacties (10)
04-10-2015, 17:27 door Anoniem
Tja, whats new?

maar vertrouw me. Het zal vanaf nu alleen maar erger worden. Apple vergroot het marktaandeel en daarmee komen er ook kansen voor malwaremakers om geld te verdienen"
You should trust us! (sure)
... by the way... did we say that we ... (let me guess)

Ah,..
http://www.webroot.com/us/en/
Internet Security for Home

Simple and affordable, Webroot’s award-winning internet security protects PCs, Macs, tablets and smartphones while providing safe browsing, system optimization, and secure online backup.

SHOP NOW
Blahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,

Same old ongegeneerde commerciele-verkoop-klets-praat-blues.
Gecopycatte Mac malware history als nieuwsberichtje nr 10.000-zoveel ter excuus dienend als gratis promotie via 'nieuws'rubrieken.

Weer een av af van het Mac-Av-'optie'-lijstje.
Als straf voor het fantasieloze glazen bollen gezwam en het niet serieus nemen van je doelgroep.
What are you guys thinking?

Flush
05-10-2015, 10:32 door Anoniem
Het gaat ook niet om de hoeveelheid maar hoe goed de malware is.
een bankrekening-leegtrek-malware op apple doet het net zo goed als op windows...
dat er maar 20 zijn (fictief) ipv 200000 is niet relevant.
goede marketing weer.
05-10-2015, 10:49 door Anoniem
Gisteren, 17:27 uur door anoniem...en nu alles bondig samengevat in volwaardig Nederlands vergroot de leesbaarheid aanmerkelijk.
05-10-2015, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem: Gisteren, 17:27 uur door anoniem...en nu alles bondig samengevat in volwaardig Nederlands vergroot de leesbaarheid aanmerkelijk.
Ik dacht precies hetzelfde, wat een raar verhaal was dat.. alsof iemand gewoon hardop nadenkt en alles maar neerkwakt in een invoerveld. Jammer..
05-10-2015, 13:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-10-2015, 14:35 door PietdeVries
Ik vermoed dat criminelen net zo denken als een zakenman. Waarom software ontwikkelen voor een platform dat nauwelijks gebruikt wordt? Apple verkoopt honderden miljoenen iPhones, maar het aantal Macbooks is relatief beperkt. Windows is een veel mooier platform om je malware voor te schrijven omdat er gewoon 100 keer zoveel devices van zijn.

Aanbod schept vraag - ook hier. Tot niet zo lang geleden ging de 'geen malware' mythe ook op voor Apples' iPhone, maar die is doorgeprikt. Dat de Macbooks nog min of meer vrij zijn van schadelijke software komt meer door hun aantallen...
05-10-2015, 15:54 door Anoniem
Door MAC-user: Beetje gevaarlijke gedachte van genoemd persoon in het hoofdartikel.

De crimineel zit inderdaad niet stil, maar Apple natuurlijk ook niet.
Bij de laatste grote upgrade (OSX El Capitan) is nota bene een extra beveiligingslaag aangelegd, waardoor systeembestanden niet kunnen worden aangepast ook al heeft men root rechten.

1. Herstart mac met CMD+R
2. Open terminal in Utilities
3. Type 'csrutil disable'
4. Druk op enter
Poof, weg zogenaamde beveiliging. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook als root te runnen zijn in een live omgeving of in een gesimuleerde recover-omgeving. Schijnveiligheid, gewoon weer een 1 in een 0 laten veranderen door de malware.
05-10-2015, 16:36 door Anoniem
....pÔÔf....?


ohohohoh wat een permanent tranendal
voor de schuddenbuiker
05-10-2015, 17:09 door Anoniem
The mac fan boys are out in full force lol!
05-10-2015, 22:53 door burne101 - Bijgewerkt: 05-10-2015, 22:53
Door Anoniem:
Poof, weg zogenaamde beveiliging. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook als root te runnen zijn in een live omgeving of in een gesimuleerde recover-omgeving. Schijnveiligheid, gewoon weer een 1 in een 0 laten veranderen door de malware.

Die claim verdient een betrouwbare bron of veel hoon.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.