image

Firefox stopt Java-support, maar blijft Flash ondersteunen

vrijdag 9 oktober 2015, 10:44 door Redactie, 5 reacties

Net als Google en Microsoft gaat ook Mozilla de ondersteuning van op NPAPI-gebaseerde plug-ins stoppen, maar voor Adobe Flash Player wordt een uitzondering gemaakt. Volgens Mozilla zijn plug-ins die de oude Netscape Plug-in API (NPAPI) gebruiken verantwoordelijk voor prestatieproblemen, crashes en beveiligingsincidenten.

Eind 2016 wil Mozilla dan ook de ondersteuning voor de meeste NPAPI-plug-ins binnen Firefox stoppen. Een proces dat al enkele jaren geleden werd ingezet, door gebruikers deze plug-ins handmatig te laten activeren. Daarnaast zal het nieuwe 64-bit Firefox-platform voor Windows geheel zonder ondersteuning van plug-ins worden gelanceerd, omdat dit volgens de browserontwikkelaar niet meer nodig is.

Omdat Adobe Flash Player op nog zoveel websites wordt gebruikt blijft Mozilla deze plug-in, als uitzondering op de regel, wel ondersteunen. "Mozilla en Adobe zullen blijven samenwerken om verbeteringen aan de Flash-ervaring binnen Firefox door te voeren, onder andere op het gebied van stabiliteit en prestaties, features en beveiliging", zegt Mozilla's Benjamin Smedberg.

Java

Hij adviseert websites die plug-ins zoals Silverlight of Oracle Java gebruiken om op webtechnologieën over te stappen. Deze plug-ins worden eind volgend jaar namelijk niet meer ondersteund. In het geval websites niet zonder bijvoorbeeld Java kunnen worden geadviseerd om de vereiste features als een Firefox-extensie te ontwikkelen. Om het einde van Java binnen Firefox goed te laten verlopen wordt er met Oracle samengewerkt. Zo adviseert Oracle inmiddels aan websites om in plaats van Java-applets een plug-in-vrije oplossing zoals Java Web Start te gebruiken.

Reacties (5)
09-10-2015, 11:43 door Anoniem
Waarom is er eigenlijk nog geen losse Flash plugin voor de nieuwe PPAPI?
09-10-2015, 12:17 door Anoniem
Dus de hele wereld wil af van Flash, maar daarvoor blijft er wel support...

Ik snap het wel: als je niks aan boord hebt wat flash kan spelen, dan lig je snel uit de markt. Aan de andere kant: ik heb flash 'uit' staan en gebruik het zelden - zo spannend is het blijkbaar niet meer...
09-10-2015, 14:17 door Briolet
Door Anoniem: Waarom is er eigenlijk nog geen losse Flash plugin voor de nieuwe PPAPI?

Volgens mij kun je die al tijden hier ophalen: https://get.adobe.com/nl/flashplayer/otherversions/
09-10-2015, 15:18 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Waarom is er eigenlijk nog geen losse Flash plugin voor de nieuwe PPAPI?

Volgens mij kun je die al tijden hier ophalen: https://get.adobe.com/nl/flashplayer/otherversions/

Niet voor Firefox. En ook niet voor Linux.
10-10-2015, 20:00 door Anoniem
Ik snap het wel. Je kan niet ineens support voor Java en ook Flash staken. Dan wordt je browser gedumpt door de massa. Geleidelijk uitfaseren is dan een beter idee. Aleen maar goed nieuws mits Flash snel zal volgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.