image

NCSC trekt waarschuwing voor WinRAR-lek in

maandag 12 oktober 2015, 12:08 door Redactie, 2 reacties

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid heeft besloten een waarschuwing voor een kwetsbaarheid in het populaire archiveringsprorgramma WinRAR in te trekken, aangezien het beveiligingslek zich niet in WinRAR maar in Windows bevindt en daar vorig jaar al is gepatcht.

Eind september demonstreerde een onderzoeker hoe hij via een kwaadaardig SFX-archief Windowsgebruikers kon aanvallen. WinRAR is een zeer populair programma voor het in- en uitpakken van bestanden. Naast het standaard RAR-archief kan de software ook een Self Extractable (SFX) archief maken. In dit geval wordt het archiefbestand automatisch uitgepakt als de gebruiker het bestand opent, ongeacht of hij WinRAR geïnstalleerd heeft of niet. Door gebruikers een kwaadaardig SFX-archief te laten openen kan een aanvaller willekeurige code met de rechten van de ingelogde gebruiker uitvoeren, aldus de onderzoeker.

Daarop kwam het NCSC met een waarschuwing. Daarin werd de kwetsbaarheid als "gemiddeld" omschreven. De aanval van de onderzoeker blijkt echter alleen te werken als de computer een beveiligingsupdate voor Windows mist die vorig jaar november door Microsoft werd uitgegeven. Iets wat RARLAB, de ontwikkelaar van WinRAR, recentelijk via de eigen website bekendmaakte. Vanwege deze aanvullende informatie besloot anti-malwarebedrijf Malwarebytes al een blogposting over de vermeende kwetsbaarheid te verwijderen en nu heeft ook het NCSC het beveiligingsadvies vandaag ingetrokken.

Reacties (2)
12-10-2015, 18:17 door Anoniem
Kunnen ze niet beter professionals aannemen @NCSC in plaats van overbetaalde vertalers van willekeurige waarschuwingen?
13-10-2015, 08:00 door karma4
Door Anoniem: Kunnen ze niet beter professionals aannemen @NCSC in plaats van overbetaalde vertalers van willekeurige waarschuwingen?
Het is tenminste een rectificatie. In de fud met Windows bashing zitten wel meer zaken die niet correct zijn. Het is veel van horen van dat een ander gezegd heeft dat. Is de wereld rond of plat?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.