image

Zero day-lek in nieuwste Flash Player actief aangevallen

woensdag 14 oktober 2015, 13:18 door Redactie, 5 reacties

In de meest recente versie van Adobe Flash Player die gisteren uitkwam zit een zero day-lek waarvoor nog geen update beschikbaar is en dat actief wordt aangevallen. Dat meldt het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro. Verschillende ministeries van Buitenlandse Zaken zouden via het lek zijn aangevallen.

Slachtoffers ontvangen een spear phishingmail die een link naar een website bevat. Deze website laadt een exploit die van het Flash Player-lek gebruik maakt om malware op de computer te installeren. De e-mails hebben onderwerpen als: "Suicide car bomb targets NATO troop convoy Kabul", "Syrian troops make gains as Putin defends air strikes", "Israel launches airstrikes on targets in Gaza", "Russia warns of response to reported US nuke buildup in Turkey, Europe" en "US military reports 75 US-trained rebels return Syria". Het bezoeken van een dergelijke kwaadaardige pagina met een kwetsbare Flash Player is voldoende om besmet te raken. Er is geen verdere interactie vereist.

Volgens Trend Micro is de groep achter deze aanval ook verantwoordelijk voor een aanval waarbij een zero day-lek in Java werd gebruikt. Ook zou de groep achter aanvallen op de NAVO, het Witte Huis, het Duitse parlement en buitenlandse ministeries zitten. De melding van het anti-virusbedrijf valt samen met de patchdinsdag van Adobe. Gisteren verscheen er een nieuwe versie van Adobe Flash Player waarin 13 kwetsbaarheden waren gepatcht. Toch is ook Flash Player 19.0.0.207, de meest recente versie, kwetsbaar voor de nu waargenomen aanvallen. Adobe zou over het nieuwe lek zijn ingelicht, maar heeft zelf nog geen waarschuwing gegeven.

Reacties (5)
14-10-2015, 16:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-10-2015, 00:08 door Anoniem
Door Ageless: Zou liever zonder Flash doen.
Dat kan toch? Gewoon de plugin verwijderen, dan wel uitschakelen. Gebruik een browser waarmee je, net als bij Chrome en Opera (en FIrefox?), de player selectief en handmatig inschakelt. Eventueel als tweede browser waarbij je de plugin in je primaire browser gewoon definitief verwijdert.
15-10-2015, 01:16 door [Account Verwijderd]
Door Ageless: Ik zit met mijn browser nog op Flash 13 NPAPI, ...

Zonder het "op de man te spelen" denk ik dat je niet goed bij je hoofd bent.
17-10-2015, 16:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-10-2015, 16:20
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.