image

Toename fraude geldautomaten door lowtechcriminelen

woensdag 14 oktober 2015, 15:14 door Redactie, 1 reacties

Fraude met geldautomaten in de Europese Unie is door lowtechcriminelen in de eerste helft van dit jaar met 15% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat laat het European ATM Security Team (EAST) weten. De organisatie baseert zich op cijfers van 20 landen, waaronder Nederland.

In de 20 landen staan naar schatting zo'n 370.000 geldautomaten. In de eerste helft van dit jaar werden er 8400 fraude-aanvallen op geldautomaten waargenomen, zo'n 15% meer dan de 7300 in 2014. De schade steeg van 132 miljoen euro naar 156 miljoen euro. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door 'card trapping', waarbij de kaart van de consument fysiek wordt vastgehouden en zijn pincode opgeslagen. Zodra de klant wegloopt halen de criminelen de kaart uit de geldautomaat en nemen hier geld mee op. Het aantal incidenten van card trapping steeg van bijna 2600 naar ruim 3.000.

Daarnaast was er ook een sterke stijging van 'Transaction Reversal Fraud' (TRF). In dit geval wordt er een foutsituatie binnen de geldautomaat veroorzaakt waardoor het lijkt alsof het geld niet is uitgegeven. Hierdoor wordt het opgenomen bedrag terug op de rekening van de houder gestort, terwijl de crimineel in werkelijkheid het geld toch heeft opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld via een klauw of handmatige manipulatie van het uitgiftekanaal van de automaat. Het aantal incidenten van TRF nam met 985% toe, van 117 naar 1270.

Deze lowtechmethodes blijken populairder dan het gebruik van hightechmethodes. In de eerste helft van 2015 werden er 5 incidenten gemeld waarbij er geldautomaten-malware was ingezet. Dit is malware waarmee criminelen via een speciale toetsencombinatie de inhoud van de geldcassettes van de automaat kunnen legen. In totaal werd er bij de 5 incidenten 140.000 euro gestolen. Om de dreiging van geldautomaten-malware tegen te gaan hebben EAST en Europol in juni een speciaal document met aanbevelingen voor geldautomaten gepubliceerd.

Naast de frauduleuze aanvallen waren er ook nog fysieke aanvallen op geldautomaten. Ook hier nam het aantal aanvallen toe en verdubbelde de schade. Wisten criminelen bij zo'n 1.000 aanvallen in de eerste helft van 2014 nog 13 miljoen euro te stelen, in de eerste helft van dit jaar ging het om iets meer dan 1200 aanvallen en bedroeg de schade 26 miljoen euro.

Image

Reacties (1)
14-10-2015, 15:22 door Anoniem
In dit geval wordt er een foutsituatie binnen de geldautomaat veroorzaakt waardoor het lijkt alsof het geld niet is uitgegeven. Hierdoor wordt het opgenomen bedrag terug op de rekening van de houder gestort, terwijl de crimineel in werkelijkheid het geld toch heeft opgenomen.

Dit was al mogelijk sinds de introductie van de ATM in 1968 (Nederland). Schandelijk dat dit nog niet verholpen is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.