image

Facebook gaat slachtoffers staatshackers waarschuwen

maandag 19 oktober 2015, 11:36 door Redactie, 8 reacties

Facebookgebruikers van wie het account door staatsgesponsorde hackers is gehackt of hiervan het doelwit zijn zullen voortaan door Facebook worden gewaarschuwd. Dat heeft Chief Security Officer Alex Stamos van Facebook vorige week bekendgemaakt.

In het geval Facebook een sterk vermoeden heeft dat al dan niet succesvolle aanvallen op een Facebookaccount het werk van hackers zijn die voor een staat werken, krijgen gebruikers een aparte melding. "We doen dit omdat dit soort aanvallen geavanceerder en gevaarlijker zijn dan andere aanvallen, en we de getroffen gebruikers aanmoedigen om de noodzakelijke acties te ondernemen om al hun online accounts te beveiligen", aldus Stamos. Hij merkt op dat de waarschuwing niet inhoudt dat Facebook zelf is gehackt.

Volgens de CSO wordt de waarschuwing getoond als de computer of telefoon van de gebruiker mogelijk met malware besmet is geraakt, waardoor de aanvallers vervolgens het account hebben kunnen kapen. In de waarschuwing krijgen getroffen Facebookgebruikers dan ook het advies om "Login Approvals" in te schakelen, zodat anderen niet op het Facebookaccount kunnen inloggen. In het geval er wordt geprobeerd om vanaf een ander account of ander apparaat in te loggen wordt er een beveiligingscode naar de mobiele telefoon van de gebruiker gestuurd, zodat alleen die kan inloggen. Eerder besloot ook Google al gebruikers voor staatshackers te waarschuwen.

Image

Reacties (8)
19-10-2015, 13:41 door Anoniem
19-10-2015, 14:07 door User2048
Ik ben benieuwd hoe Facebook weet dat je device is gehackt en door wie.
19-10-2015, 14:49 door Anoniem
Door User2048: Ik ben benieuwd hoe Facebook weet dat je device is gehackt en door wie.

Ik vraag me af of ze dat ook doen als de NSA de club is die de hack heeft gezet.

Peter
19-10-2015, 15:40 door Anoniem
Precies, je krijgt dus elke dag een melding dat je account gebackupped is naar NSA bv
19-10-2015, 19:13 door Anoniem
Aan de reacties op de aankondiging van Facebook te zien snapt het grootste deel van de gebruikers van Facebook nog niet eens wat het verschil is tussen phishing, malware op hun systeem of een gehijacked account.

Wat is dan de toegevoegde waarde om als Facebook publiek te gaan verkondigen dat je extra gaat waarschuwen bij aanvallen van een 'state sponsored' crimineel ? Facebook die niet op die informatie blijft zitten en daarvoor dus niet aangeklaagd kan worden?

Gaat Facebook ook aan die gebruikers uitleggen wat er precies aan de hand is en wat haar klanten kunnen doen? Anders is het niet meer dan een melding "U bent mogelijk slachtoffer van een staatshacker, veel succes met de afhandeling."
19-10-2015, 19:38 door Anoniem
Door User2048: Ik ben benieuwd hoe Facebook weet dat je device is gehackt en door wie.

we constantly monitor for potentially malicious activity and offer many options to proactively secure your account. Starting today, we will notify you if we believe your account has been targeted or compromised

Als ze vermoeden hebben, dan gaan ze waarschuwen.
Een vermoeden dat je account mogelijk door iemand anders in gebruik is valt op te maken in afwijkingen van 'gewoon' gedrag. Facebook waarschuwt al enkele jaren als je account plotseling in gebruik is vanuit een ander land. En door wie doet er kennelijk niet toe, Facebook neemt genoegen met het labeltje 'staatshacker'. Over sommige 'staatshackers' bestaan genoeg publieke marketingrapporten die zouden aangeven wie welk ip adres zou gebruiken.

Ik ben benieuwd wat gebruikers met een melding van Facebook gaan doen. Naar de politie? Student inhuren om de Apple schoon te maken? Vrolijk verder surfen?
19-10-2015, 23:44 door Anoniem
Reclame geblaat om terug lopende inkomsten op te peppen. That's all.
20-10-2015, 11:02 door Profeet
Door Anoniem:
Door User2048: Ik ben benieuwd hoe Facebook weet dat je device is gehackt en door wie.

Ik vraag me af of ze dat ook doen als de NSA de club is die de hack heeft gezet.

Peter
Dat vraag ik me ook af. Of wordt dit gewoon weer ordinair rusland/china meppen zoals meestal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.