image

Van der Valk-hotel genomineerd voor Big Brother Award

woensdag 21 oktober 2015, 09:53 door Redactie, 6 reacties

Het Van der Valk-hotel in Hengelo langs de A1 is één van de genomineerden voor de Big Brother Award Expertprijs dit jaar, zo heeft burgerrechtenbeweging Bits of Freedom bekendgemaakt. Het hotel blijkt namelijk vrijwillig en structureel de gastenlijst aan de politie te verstrekken.

De politie heeft de bevoegdheid om in een concreet onderzoek een hotelier gegevens over zijn gasten te vorderen, maar in het geval van dit Van der Valk-hotel gebeurt het vrijwillig. Het is daarbij onduidelijk wat de politie precies met de gastenlijsten doet. Ook kan de politie niet zeggen hoe lang de gastenlijsten worden bewaard. De hotelketen zegt gestopt te zijn met het aanleveren van gastenlijsten, maar dat wordt door de politie ontkend. "Het hotel ziet dus al zijn klanten als potentiële hoerenlopers en criminelen", aldus journalist en expert Bart de Koning.

De Big Brother Award is de prijs voor de grootste privacyschender van Nederland. Er zal een award door experts en het publiek worden uitgereikt. Het publiek nomineerde eerder al Achmea, Microsoft en Plasterk. Voor de expertprijs komt naast het Van der Valk-hotel ook de korpschef van de Nationale Politie in aanmerking. De derde nominatie wordt morgen bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 28 oktober in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

Reacties (6)
21-10-2015, 11:42 door Anoniem
Is dit zo vreemd? Toen wij in de jaren zeventig kamers verhuurden in het zomerseizoen, moesten we elke gast een logiesbon laten invullen (naam, adres, paspoortnummer en dergelijke). Die bon hoorde je dezelfde dag nog op het politiebureau in te leveren. Zo'n "gastenlijst" lijkt me net zoiets.
21-10-2015, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit zo vreemd? Toen wij in de jaren zeventig kamers verhuurden in het zomerseizoen, moesten we elke gast een logiesbon laten invullen (naam, adres, paspoortnummer en dergelijke). Die bon hoorde je dezelfde dag nog op het politiebureau in te leveren. Zo'n "gastenlijst" lijkt me net zoiets.


Ja en dat soort handelingen zouden mensen zich voor moeten schamen.
Dat er gegevens bekend moeten zijn bij een hotelketen vind ik prima, maar dat deze gegevens zoals jij aangeeft dezelfde dag nog worden ingeleverd slaat in mijn ogen helemaal nergens op.
21-10-2015, 14:14 door Anoniem
Rare toekenning van deze prijs. Immers sturen heel veel hotels in Twente hun gastenlijst dagelijks naar de politie. Van der Valk is daarin slechts een voorbeeld.

Hotelletje pakken? Portiers mailen je naam naar politie

Alle hotels in Twente, en waarschijnlijk ook elders in Nederland, sturen de gastenlijst rond 4 uur 's nachts door naar de politie.

Bij een Van der Valk-hotel in Hengelo heeft een portier al jarenlang de taak om rond 04.00 de gehele gastenlijst, inclusief voor- en achternaam - dat met een identiteitskaart wordt gecheckt - door te sturen naar de politie van Twente. Dat blijkt uit documenten van een rechtszaak in Almelo. Volgens de politie Twente is het al jarenlang de normaalste zaak van de wereld.

Steekproeven

De lijst met hotelgasten wordt altijd doorgestuurd, ook als de politie niet specifiek op zoek is naar een persoon. "We doen er ook niets mee, tenzij er een gericht onderzoek loopt", zo verklaart de politie Twente tegenover Tubantia. Volgens de politie kon vorig jaar een "vuurwapengevaarlijk persoon" worden aangehouden omdat een Van der Valk-hotel de gastenlijst naar de politie had gestuurd.

Toch blijft het voor de politie de normaalste zaak van de wereld om al deze lijsten ook te ontvangen als er geen onderzoek in de regio loopt. "We controleren de lijsten steekproefgewijs", aldus de politie Twente. "De lijsten worden niet lang bewaard. Hooguit enkele maanden."
21-10-2015, 16:31 door Anoniem
@14:14 Dus omdat het al gebeurt is het normaal?
Het zijn echter allen gegevens die precies interessant zijn voor de CBP, dát zou juist mogen kenmerken dat dit allang niet meer (in die vorm) hoort te gebeuren. Áls al een handeling als deze plaatsvindt hoort het ook op een forward-lookup-wijze plaats te vinden; dwz: als de politie op zoek is mag zij mbv een API vragen of een specifiek persoon (naam, BSN) bij hun ingeschreven is, of de hotelier bellen om dit te vragen, zoniet dan is er ook geen 'result'. Als er een opsporingsbevel is geloof ik dat de hoteliers dit toch wel weten, en dan werkt het andersom net-zogoed.

Moeilijk hoor, datamodellen opstellen die misbruikongevoelig (of minstens minder gevoelig) zijn... tsjongejongejonge.
21-10-2015, 19:23 door Anoniem
Nou wat een drukte. Dat heten toch hotelkaarten.
Dat gebeurd al sinds mensenheugenis. Volgens mij moeten ze dat ook inleveren.
Je kan dan aardig in kaart brengen wie er onderdak heeft en niet in een eigen woning verblijft.
Toerist, te lang verblijvende toerist, Mensen zonder eigen verblijfplaats door omstandigheden of expres.
Niet eens zo bijzonder lijkt me. De gemeente/ overheid houdt toch ook bij waar iemand is gehuisvest.
Daar moet je, je toch ook in en uit laten schrijven. Dat is ook verplicht.
Je kan wel over problemen over zoeken.
23-10-2015, 11:20 door Anoniem
Geen probleem als ze dit bij de reservering vermelden, kun je altijd nog naar een ander hotel. Wanneer ze dit doen en het niet melden is het schandalig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.