image

Kritiek Joomla-lek binnen 4 uur na patch aangevallen

dinsdag 27 oktober 2015, 11:18 door Redactie, 1 reacties

Een kritieke kwetsbaarheid in het contentmanagentsysteem Joomla waar vorige week een patch voor verscheen is vier uur na het uitkomen van de update al aangevallen. De makers van Joomla hadden beheerders en webmasters al van te voren voor de beveiligingsupdate gewaarschuwd.

In het advies werd gesteld dat beheerders klaar moesten staan om de update meteen uit te rollen. Volgens beveiligingsbedrijf Sucuri is het via de kwetsbaarheid zeer eenvoudig om volledige beheerderstoegang te krijgen. Sucuri zegt dat het binnen vier uur na het uitkomen van de update directe aanvallen tegen twee populaire Joomla-sites zag. Daarbij werd geprobeerd om de sessie van ingelogde beheerders te stelen Beide websites waren op het moment van de aanvallen niet gepatcht. En dit geldt waarschijnlijk voor nog veel meer websites.

De update werd namelijk uitgerold op donderdagmiddag, waarbij veel beheerders waarschijnlijk al vrij waren. Inmiddels vinden er op heel internet scans plaats waarbij allerlei willekeurige Joomla-sites worden gescand. In het geval gescande websites kwetsbaar zijn wordt de aanval uitgevoerd. Inmiddels zegt Sucuri tienduizenden aanvallen te hebben waargenomen. Volgens het beveiligingsbedrijf laten de aanvallen zien dat webmasters en beheerders minder dan 24 uur hebben om een update voor dit soort ernstige problemen uit te rollen.

Reacties (1)
27-10-2015, 12:23 door Anoniem
Dit zal weer massaal misbruikt worden om onze mailboxen te vullen met spam...

Op het moment dat je een website online zet, moet je de verantwoordelijkheid nemen dit te onderhouden OF sites moeten zichzelf offline kunnen zetten bij het checken van een security update, totdat die wordt uitgevoerd. Dat zal menig systeem beheerder dwingen actie te ondernemen en is er beperkt kwaad geschied.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.