image

CIA-directeur hekelt berichtgeving over e-mailhack

woensdag 28 oktober 2015, 14:37 door Redactie, 6 reacties

CIA-directeur John Brennan, van wie onlangs een oud en niet meer gebruikt privémailaccount werd gehackt, hekelt de berichtgeving hierover in de media, omdat criminele activiteiten op deze manier een platform hebben kregen. Dat liet Brennan onlangs tijdens een conferentie in Washington weten.

Een tiener wist met twee anderen een oud AOL-account van Brennan via social engineering te kapen. Daarbij werden verschillende documenten gevonden, die WikiLeaks vervolgens openbaar maakte. Het ging om contactlijsten, aanbevelingen over Afghanistan en Pakistan, adresgegevens en telefoonnummers. Volgens Brennan hebben sommige media het incident opgeblazen en ten onrechte beweerd dat hij iets had fout gedaan.

"Criminele activiteiten een platform geven en het verspreiden van informatie was ongepast", zo liet de CIA-directeur weten. Brennan zegt zich zorgen te maken over wat mensen met de gepubliceerde gegevens zullen doen. Hij ziet in het incident ook de noodzaak dat de autoriteiten over voldoende mogelijkheden en bevoegdheden beschikken om onderzoeken uit te voeren. Het gehackte AOL-account zou al sinds 2008 niet meer door Brennan worden gebruikt, aldus AFP.

Reacties (6)
28-10-2015, 14:45 door softwaregeek - Bijgewerkt: 28-10-2015, 14:45
Als John Brennan het account had gesloten dan had hij kunnen voorkomen dat zoiets gebeurt; hij is er zelf dus ook schuldig aan. Kijk eerst naar je zelf John Brennan; voordat je anderen wijst op hun fouten!
28-10-2015, 14:51 door User2048
Een heel belangrijke fout die John Brennan heeft gemaakt is om gevoelige informatie naar zijn privéaccount te sturen. Daarmee gaf hij de controle over de beveiliging van de informatie uit handen.
28-10-2015, 19:15 door Anoniem
Laten we eerlijk zijn, de berichtgeving hierover was in de meeste kranten ook wel erg karig. In sommige kranten werd bijvoorbeeld niet eens verteld hoe het precies gebeurde, namelijk dat AOL en Verizon erbij betrokken waren. Nu blijkt dus ook nog dat het account niet meer sinds 2008 gebruikt werd. Meneer Brennan had misschien iets voorzichter kunnen zijn, maar dit hele incident is gewoon compleet opgeblazen door de media (is ook logisch, "tiener hackt CIA" trekt natuurlijk veel lezers). Bovendien vind ik dat hij gelijk heeft dat die hackers die hier achter zitten hard aangepakt moeten worden, je gaat toch niet zomer informatie waarvan je weet dat die vertrouwelijk is zomaar publiek maken?
29-10-2015, 07:44 door Anoniem
Heel eenvoudig, "hoge bomen vangen veel wind".

Zonder het 'hacken' van emailaccounts van een ander goed te praten, indien deze man zijn oude emailaccount netjes had opgeruimd was er niets gebeurd.
Eigen schuld, dikke bult dus!

En over het publiek maken van 'vertrouwelijke' informatie: Die informatie is van een overheid, dus van iedereen.
Door op informatie een stempel 'vertrouwelijk' te plakken creëer je een niet-transparante overheid.
Overheidsinformatie moet gewoon beschikbaar zijn voor iedereen!
29-10-2015, 10:49 door Anoniem
Het is toch een beetje dubbel: als de informatie op dat prive account zo kritiek was, dan zou hij het niet op een persoonlijk email account hebben moeten laten rondslingeren. We zagen soortgelijke krampachtige reacties bij de Snowden lekken: Snowden zou mensen in gevaar hebben gebracht, tegelijkertijd werd het lek gebagatelliseerd.
29-10-2015, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem:

...

En over het publiek maken van 'vertrouwelijke' informatie: Die informatie is van een overheid, dus van iedereen.
Door op informatie een stempel 'vertrouwelijk' te plakken creëer je een niet-transparante overheid.
Overheidsinformatie moet gewoon beschikbaar zijn voor iedereen!

Dit klopt niet. Operationele informatie moet niet beschikbaar zijn voor iedereen.
Maar ook andere informatie die de overheid heeft moet vertrouwelijk blijven. Hoe zou jij het vinden als iemand jouw gegevens vind en die online zet? Of je BSN, dat is ook informatie van de overheid, maar daar heeft ook bijna niemand iets mee nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.