image

FBI ontkent betaaladvies aan ransomware-slachtoffers

woensdag 28 oktober 2015, 14:59 door Redactie, 0 reacties

De FBI geeft slachtoffers van ransomware geen advies om het gevraagde losgeld te betalen, zo heeft de Amerikaanse opsporingsdienst laten weten. Vorige week kwam een FBI-agent in het nieuws die liet weten dat de FBI ransomware-slachtoffers regelmatig adviseert te betalen.

"Ransomware is zo goed", aldus FBI-agent Joseph Bonavolonta. "Om eerlijk te zijn, we adviseren mensen vaak om het losgeld te betalen." Een woordvoerder van de FBI laat tegenover anti-virusbedrijf Sophos weten dat de opsporingsdienst geen aanbevelingen doet aan bedrijven. Wel legt de FBI de mogelijkheden aan getroffen bedrijven uit. "Het is vervolgens aan de bedrijven om te bepalen wat voor hen de beste oplossing is. Dat is of om back-ups terug te plaatsen, een security professional te benaderen of te betalen."

Deze week worden er op de Nederlandse radio spotjes van de overheid uitgezonden over ransomware. Daarin wordt ook de vraag gesteld of slachtoffers moeten betalen of niet. In dit geval wordt er naar een website gewezen die adviseert niet te betalen. De Nederlandse politie waarschuwde vorige maand ook al aan slachtoffers om het losgeld niet te betalen, aangezien er geen garantie is dat mensen hun bestanden ook daadwerkelijk terugkrijgen. Volgens Paul Ducklin van Sophos hebben mensen en opsporingsdiensten eenvoudig praten als het niet om hun gegevens gaat. Hij stelt dan ook dat betalen best oké is, maar dat voorkomen de voorkeur heeft.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.