image

Internationaal politie-onderzoek naar Androidmalware

woensdag 28 oktober 2015, 17:28 door Redactie, 4 reacties

Tijdens een internationaal politie-onderzoek naar gebruikers van de DroidJack-malware zijn verschillende verdachten aangehouden. Via de Androidmalware kregen criminelen volledige controle over de smartphone van hun slachtoffers, zonder dat die dit doorhadden, zo meldt Europol.

Vervolgens konden gesprekken worden afgeluisterd, foto's gemaakt en dataverkeer bekeken. Het onderzoek werd geleid door Duitsland en gesteund door Europol en Eurojust. Gisteren hebben politiekorpsen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Zwitserland en de Verenigde Staten verschillende huiszoekingen uitgevoerd en verdachten aangehouden.

DroidJack

DroidJack verscheen een jaar geleden en werd voor een bedrag van 210 dollar op internet aangeboden. Eenmaal actief kan de malware bestanden stelen, WhatsApp-berichten lezen, gesprekken en de microfoon afluisteren, het adresboek inzien, de camera bedienen en de laatste gps-locatie van het toestel opvragen en die in Google Maps weergeven. In juni van dit jaar bleek dat ING-klanten via de DroidJack waren aangevallen. De malware deed zich voor als een app genaamd "ING Protect Service" die gebruikers zouden moeten installeren.

Image

Reacties (4)
28-10-2015, 20:23 door Anoniem
Gelukkig heb ik een iPhone.
Ik snap niet dat mensen nog steeds Android kopen..
28-10-2015, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig heb ik een iPhone.
Ik snap niet dat mensen nog steeds Android kopen..

Ga me nou niet zeggen dat jij je niet kan inleven in de gemiddelde consument... Je snapt het wel, je wilt gewoon een statement maken. Ik snap je.

Mij lijkt een uitontwikkelde Ubuntu phone met een qhd/4k 6.5" scherm met een Wacom-stylus met de "beste" hardware leuk. Natuurlijk met genoeg apps en dat je gewoon x11 applicaties kan draaien. Inc. dock.
Nog meer natuurlijk, maar ik laat het hier maar bij.
29-10-2015, 08:02 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig heb ik een iPhone.
Ik snap niet dat mensen nog steeds Android kopen..

Ik wel. Ik snap niet dat mensen hun bankzaken op een telefoon doen. Laat staan een telefoon met een gesloten OS vol spyware die een cloud gebruikt die zo lek als een mandje is.
29-10-2015, 09:53 door User2048
Volgens het plaatje vraagt de app de gebruiker om toegang tot de camera, microfoon, SMS, etcetera. Er wordt dus niets gekraakt, de argeloze gebruiker veroorzaakt zelf het probleem door de toestemming te verlenen.

En dat kan net zo goed met een iPhone als met een Android apparaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.