image

Plasterk en korpschef Politie winnen Big Brother Awards

woensdag 28 oktober 2015, 19:59 door Redactie, 13 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en de korpschef van de Nationale Politie hebben vanavond de Big Brother Awards gewonnen en zijn daarmee uitgeroepen tot de grootste privacyschenders van Nederland. Zowel experts als het publiek konden de afgelopen weken nominaties indienen.

Plasterk was zowel door het publiek als de experts genomineerd, maar de experts kozen de korpschef van de Nationale Politie als winnaar wegens de inzet op 'predictive policing'. Predictive policing is het gebruik van (big) data om crimineel gedrag te voorspellen en als het kan in te grijpen nog voordat de misdaad is gepleegd. "Hierdoor wordt 'afwijkend gedrag' het criterium voor optreden van de politie, in plaats van 'strafbaar gedrag'", aldus Bits of Freedom dat de Big Brother Awards elk jaar organiseert om aandacht voor privacy te vragen.

De minister won wel de Publieksprijs vanwege zijn wetsvoorstel om de bevoegdheden van de geheime diensten uit te breiden zodat die de communicatie massaal en ongericht kunnen afluisteren. Plasterk wist met 57% van de stemmen Microsoft en zorgverzekeraar Achmea voor te blijven. "De minister van Binnenlandse Zaken beschouwt alle burgers als verdacht en ondermijnt daarmee de rechtsstaat. Verder wordt het als een dreiging gezien dat Plasterk het zwaartepunt van de toezicht op de geheime diensten naar de Tweede Kamer haalt", zo liet Bits of Freedom bij de nominatie weten. Vorig jaar gingen de Big Brother Awards naar voormalig Justitieminister Ivo Opstelten en de Nederlandse scholen.

Reacties (13)
28-10-2015, 22:25 door Anoniem
Plasterk en korpschef Politie winnen Big Brother Awards. Nou en. Maakt het wat uit, verbetert er iets? Ik denk het niet. Zolang alle europeanen onder het dictaat vanuit Brussel ( = Duitsland ) zitten wordt het alleen maar erger. https://www.youtube.com/watch?v=feY-TYmmgLM Sterkte toegewenst.
28-10-2015, 22:29 door [Account Verwijderd]
Nou gefelie hoor. De mensen die wij betalen om ons te beschermen blijken wederom weer onze grootste vijanden te zijn.
28-10-2015, 22:45 door Anoniem
Speciaal voor minister Tapsterk:

Jules De Corte - Hallo Koning Onbenul - YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=zsGu0mMTmhM
29-10-2015, 05:53 door Anoniem
Kijk eens aan, de gasten die ons zouden moeten beschermen verdienen de prijs waarmee juist wordt aangetoond dat ze
hun reet met onze rechten afvegen...

Gelukkig is Den Haag te vertrouwen...
29-10-2015, 07:26 door Anoniem
In een rechtsstaat is dit heel normaal in een RECHTSTAAT NIET.
29-10-2015, 08:07 door PietdeVries
Alleen al het feit dat je deze nominaties gewoon zonder problemen kan uitreiken geeft aan dat het zo slecht nog niet is hier...

Ik vraag me af of Bits of Freedom dit ook durft in Jemen, Syrië, Rusland, China, Turkije, Iran etc...
29-10-2015, 09:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-10-2015, 09:30 door Anoniem
Door PietdeVries: Alleen al het feit dat je deze nominaties gewoon zonder problemen kan uitreiken geeft aan dat het zo slecht nog niet is hier...

Ik vraag me af of Bits of Freedom dit ook durft in Jemen, Syrië, Rusland, China, Turkije, Iran etc...

Inderdaad. En het effect gaat er ook TOTAAL VAN AF als je dit soort dingen ieder jaar herhaalt!
Dit werkt 1 keer leuk, daarna word je alleen nog gezien als zeikerd.
29-10-2015, 10:07 door Anoniem
Wat mij nu echt bezig houdt is of Plasterk nu z'n dom filmpje gaat maken zoals zijn voorganger
29-10-2015, 13:59 door Anoniem
Gefeliciteerd Plasterk en Politie, jullie hebben het dubbel en dwars verdient. Al het afwijkende gedrag van onze burgers voorspellen en nog kunnen corrigeren voordat we de fout in gaan. Wij gewone Nederlandse burgers zijn veel te dom maar gelukkig hebben wij een overheid die ons corrigeert en de juiste weg wijst.

Natuurlijk ook mijn felicitaties naar Microsoft en Achmea, jullie hebben zeker een troostprijs verdient. Met jullie ideeën bouwen we aan een echte dystopische wereld, waar de rijken nog rijker worden en de gewone burger slechts een onbetaalde boer is in de data-mining-akkertjes.
30-10-2015, 10:02 door Anoniem
hahaha...normaal is het reagerende publiek op deze site tech georiënteerd.
maar aan het niveau van deze reacties lijkt het erop dat het publiek van nu.nl en telegraaf.nl zijn weg heeft gevonden naar security.nl.

overigens is afwijkend gedrag nog steeds geen rechtvaardiging voor een strafrechtelijke vervolging (art. 27 WvSr). het is wat het is.....afwijkend gedrag. als het afwijkend gedrag van dusdanige aard is dat verder onderzoek gerechtvaardigd is, zal dat de veiligheid van NL ten goede komen. niet meteen in de stress schieten door referenties aan Hollywood-achtige taferelen, zoals minority report.
31-10-2015, 15:47 door Anoniem
En op het winnen van die prijs zijn Plasterk en die korpschef waarschijnlijk trots op .Dat betekend dat wij ons werk goed doen zullen ze zeggen.We hebben alles under control. En dat is goed voor de veiligheid van de burgers.Zo denken die 2 gasten daarover.
31-10-2015, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: In een rechtsstaat is dit heel normaal in een RECHTSTAAT NIET.
In een rechtse staat is dit normaal,in een rechtstaat niet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.