image

Britse overheid zou end-to-end-encryptie willen verbieden

dinsdag 3 november 2015, 15:37 door Redactie, 10 reacties

De Britse overheid zou IT-bedrijven willen verplichten om geen encryptiediensten meer aan te bieden waarbij zelfs zij geen toegang meer tot de data hebben. Het wetsvoorstel wordt morgen gepresenteerd, zo claimt de Daily Telegraph. Volgens de Britse krant mogen bedrijven als Apple en Google straks geen geavanceerde encryptie meer aanbieden die zelfs zij niet kunnen ontsleutelen.

De Britse overheid is niet van plan om encryptie in z'n geheel te verbieden, omdat het een belangrijke rol speelt bij het beschermen van gegevens. Het is vooral end-to-end-encryptie, waar alleen de afzender en ontvanger het bericht kunnen inzien, dat de autoriteiten zorgen baart. Het wetsvoorstel zou IT-bedrijven straks verplichten om altijd in staat te zijn de data van klanten te kunnen benaderen.

"De overheid is duidelijk dat we een manier moeten vinden om met de industrie samen te werken en ervoor te zorgen dat met duidelijk toezicht en een robuust juridisch raamwerk, de politie en inlichtingendiensten toegang tot de inhoud van de communicatie van terroristen en criminelen kunnen krijgen, om zo politiezaken op te lossen en misdrijven te voorkomen", aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij laat weten dat dit inhoudt dat de bedrijven zelf de communicatie op hun netwerken moeten kunnen benaderen als ze een bevel krijgen.

Reacties (10)
03-11-2015, 15:48 door Erik van Straten
Met https://www.security.nl/posting/449629/Britse+overheid+wil+geen+encryptieverbod+invoeren van gisteren erbij is het mij volkomen duidelijk (not).
03-11-2015, 15:51 door Anoniem
Wederom houdt men geen rekening met Stego die absoluut gebruikt zal worden door criminelen en terroristen... De gewone burger en bedrijfsleven zijn weer het slachtoffer van deze onkunde en incompetentie....
03-11-2015, 15:59 door [Account Verwijderd]
"De overheid is duidelijk dat we een manier moeten vinden om met de industrie samen te werken en ervoor te zorgen dat met duidelijk toezicht en een robuust juridisch raamwerk, de politie en inlichtingendiensten toegang tot de inhoud van de communicatie van terroristen en criminelen kunnen krijgen, om zo politiezaken op te lossen en misdrijven te voorkomen",

Het is mij OOK duidelijk, ze willen alleen het gebruik van encryptie door terroristen en criminelen verbieden. ;-)
03-11-2015, 16:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-11-2015, 16:08
[Verwijderd]
03-11-2015, 16:11 door Anoniem
Alles om criminelen, terroristen en pedofielen aan te pakken. Ben je tegen afschaffing van encryptie en wil je privacy? Dan ben je vast ook een crimineel en/of terrorist en/of pedofiel -- aldus de Britse overheid.
03-11-2015, 16:45 door johanw
Hij laat weten dat dit inhoudt dat de bedrijven zelf de communicatie op hun netwerken moeten kunnen benaderen als ze een bevel krijgen.
Weer zo'n kapitalist die denkt dat communicatie altijd via software van bedrijven loopt. Er is zat open source software waar mensen hun eigen sleutels beheren, hoe willen ze daarmee omgaan? Blokkeren ze straks de servers van Whatsapp, Signal en worden alle pgp versleutelde mails gefilterd of zo?
03-11-2015, 16:49 door Anoniem
Laten we dan ook maar de beveiligde telefoons die door de politicie (echte criminelen) worden gebruikt gaan verbieden ;-)
03-11-2015, 23:40 door Anoniem
Leuk een-tweetje. Bedrijven willen graag al die privacy gevoelige data naar eigen believen ten gelde maken, maar ja, die vervelende regeltjes. En publieke opinie ook nog. Mensen willen niet dat jan en alleman is hun privacy zitten te neuzen.
Dus dan maar "privacy veilige" producten en diensten verkopen.

Toevallig zijn er dan politici (die over x jaar in riant betaalde stoelen gaan zetelen) die van die bedrijven gaan eisen dat meer en meer opgeslagen moet worden. Langer bewaard moet worden (Wat voor significant nut heeft dat vanuit het oogpunt van misdaadpreventie? Langer bewaren doe je toch voor statistische analyse? Long term trending enzovoorts?). En makkelijker beschikbaar gemaakt moet worden voor opsporingsdiensten, want terrorisme, pedo's en marsmannetjes.

Die arme bedrijven zijn dan verplicht allerlei dure investeringen te doen (die de consument indirect mag betalen) om al die politieke/wettelijke eisen mogelijk te maken.

Nou, daar zitten ze dan straks met een enorme berg aan data. Op hun eigen servers. Wettelijk verplicht is alles door hunzelf te ontsleutelen ook nog. Indirect betaald door anderen.

Tjonge jonge, waar zou zo'n bedrijf dan toe verleid kunnen worden? Wat niet weet, wat niet deert, toch?

Je zou kunnen denken dat die bedrijven precies krijgen wat ze willen. En gratis ook nog. Lobbyisten iemand?

Het blijft namelijk opmerkelijk dat zo'n beetje ieder land in de wereld, waar commercieel betaalde lobbyisten actief zijn, allemaal meer willen data graaien, meer bevoegdheden willen, minder verantwoording willen afleggen, alles langer willen bewaren, en al die data niet in overheidsbeheer willen bewaren.

Wat hebben al die landen gemeenschappelijk? Behoudens politici, lobbyisten, multinationals en stemvee?
04-11-2015, 12:30 door Anoniem
Het is "juist" die end-to-end encryptie die het internet veilig maakt, die het mogelijk maakt om een veilige verbinding op te zetten tussen twee partijen.
Als je een bewust "gat" in deze benadering maakt dan zal juist dat gat op zeker moment niet alleen door overheid, maar ook door criminelen gebruikt worden, in het laatste geval misbruikt, immers het meest belangrijke dat we hebben in de virtuele wereld zijn onze persoonlijke gegevens, waar we ons bevinden, wat onze betaalrekening bevat, etc.
De politici hebben zo weinig verstand van technologie dat zij een gat willen graven voor een ander, het is te hopen dat ze er op zeker moment zelf in vallen, zodat ze gaan begrijpen dat het anders moet.

Waar nog bij komt dat de overgrote meerderheid van de burgers, geen fraudeur, pedofiel, crimineel, en dergelijke is. De grootste criminaliteit en fraude zien we regelmatig in de krant en die komt overduidelijk niet voor bij de gemiddelde burger die veilig wil facetimen met zijn familie in Engeland.
Ik ben benieuwd wat er allemaal tevoorschijn komt als we intensief David's doopceel gaan lichten.
04-11-2015, 14:03 door Anoniem
Als ze dit verbieden ga ik echt moven naar een ander land. Het kan niet gekker worden in deze westerse maatschappij.
Mij zie je binnenkort naar China of Rusland verhuizen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.