Privacy - Wat niemand over je mag weten

Privacy vragen

10-11-2015, 19:17 door Ad6922, 10 reacties
Sinds een paar weken zorg ik ervoor dat de diensten van mijn kerk op internet beschikbaar komen. Werkt prima, maar terecht dat er nu vragen komen over hoe om te gaan met privacy.

De dienst wordt opgenomen en na een dag op internet beschikbaar gesteld. Dus voor de hele wereld beschikbaar om af te luisteren.

Rondom privacy zijn er de volgende vragen:
1 we hebben geen vaste predikant, waardoor er elke week iemand nieuw voorbij komt. Ik zou aannemen dat als iemand in de kerk een verhaal vertelt dat er rondom privacy voor de predikant geen issues zijn als dat zelfde verhaal nu breder wordt gedeeld via internet. Klopt dat?
2 elke dienst wordt een zieke in de bloemetjes gezet. Dat gaat in de trant van: bloemen zijn voor meneer Jansen, wonende aan rivierstraat 31 te Arnhem. De bloemen gaan hierheen ter bemoediging. Oftewel: we zeggen niet wat iemand heeft maar ze weten wel over wie het gaat. Mag dat vanuit de bril van privacy gezien?
3 indien van toepassing gaan er ook bloemen naar stellen die 25, 40 of 50 jaar getrouwd zijn. We vertellen dan de namen en vertellen dat ze op datum X zoveel jaar getrouwd waren. Ook hier weer de vraag, mag dat?
4 voor wat betreft punt 2 en 3 geldt dat deze informatie ook te lezen is in een weekblad die enkel verspreid wordt onder leden. Ik zou zeggen dat de antwoorden die je geeft voor 2 en 3 gelijk zijn voor wat in het weekblad staat?
5 maakt het vanuit privacy overwegingen nog uit dat de dienst nu niet alleen meer in de kerk en voor een paar personen via een cd te beluisteren zijn maar dat het nu via internet voor iedereen te beluisteren is? Ik zou zeggen van niet, maar ben benieuwd of daar onderscheid in is.
Reacties (10)
10-11-2015, 19:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-11-2015, 19:46 door karma4
Alles wat persoonsgegevens moet je zeer voorzichtige mee zijn. https://cbpweb.nl/nl/over-privacy/persoonsgegevens/wat-zijn-persoonsgegevens
10-11-2015, 20:11 door Anoniem

De dienst wordt opgenomen en na een dag op internet beschikbaar gesteld. Dus voor de hele wereld beschikbaar om af te luisteren.

Als u al in de hemel toegelaten wordt, is het nog maar de vraag of er niet een hele grote groep mensen klaarstaan u er weer uit te gooien omdat het u aan respect van privacy totaal ontbreekt.

Nu serieus, voordat je je gaat afvragen of het mag zou ik toch echt even goed nadenkend je dit echt moet willen. Een Kerk is nog een van de weinige plekken waar mensen met rust gelaten worden zonder een big brother in digitale zin, waar ze een moment van bezinning kunnen hebben zonder stiekem gefilmd te worden en tot in de eeuwigheid op het internet rond te cirkelen.

Iets wat je op internet achterlaat kun je nooit meer helemaal verwijderen. Wil je vrijgewaard zijn van vervelende rechtzaken, dat zul je aan elke bezoeker toestemming moeten vragen of ze de toegang tot de Kerk moeten weigeren. Dit geld uiteraard helemaal voor de spreker, omdat hiermee ook auteursrecht geschonden wordt.

Verder is de website van College Bescherming Persoonsgegevens een prima beginpunt voor dit soort vragen.

Het is nogal een gebrek aan respect om in een dergelijke omgeving te filmen en dit via een zeer chaotisch medium te verspreiden.
10-11-2015, 22:36 door Anoniem
Het belangrijkste is dat je aan de mensen om wie het gaat toestemming vraagt. Zeker waar het om medische gegevens gaat. Het feit dàt iemand ziek is, is ook al een medisch gegevens volgens de Wet bescherming persoonsgegevens.

Als je mensen in de kerk duidelijk informeert dat de uitzending wordt opgenomen en later uitgezonden, kan ieder voor zich besluiten of ze de kerkdienst op die voorwaarden willen bijwonen.

Als je de mensen die je bij naam wilt noemen om ondubbelzinnige toestemming vraagt voordat je de dienst begint, kan men ervoor kiezen om niet genoemd te worden. Toestemming vragen betekent ook dat je de mensen vooraf goed informeert over wat je met de opnames gaat doen lavorens ze ja of nee zeggen.

Overigens hebben mensen het recht om die toestemming op een later tijdstip weer in te trekken, dus je moet vooraf bedenken hoe je daarmee omgaat en of je dan (een deel van) de uitzending weer van internet haalt.

Op die voorwaarden blijf je binnen de kaders van de wet. Of je kerkgangers het leuk vinden, is weer wat anders natuurlijk. ;-)
11-11-2015, 08:44 door Erik van Straten
Het lijkt hier om een geluidsopname te gaan, maar dan is de stap naar beeld en geluid snel gezet.

Het probleem hierbij is dat waarschijnlijk een minderheid van de kerkgangers (mogelijk incl. voorganger) dit onwenselijk vindt. En, als ze bezwaar maken, zij (zoals gebruikelijk in dit soort situaties) als wereldvreemde paranoïde idioten worden weggezet.

Voor mij zou dit een reden kunnen zijn om deze kerk niet meer te bezoeken.
11-11-2015, 09:28 door Anoniem
Deze vraag is ook al eens door Arnoud (gedeeltelijk) beantwoord hier: https://www.security.nl/posting/399921/Juridische+vraag%3A+mag+je+een+kerkdienst+filmen+en+verspreiden%3F

Voor de mensen die denken dat dit modern of iets nieuws is, dat is het dus zeker niet. Ik schat dat 50-75% van de kerken al jaren hun diensten uitzenden, eerst via de 'kerktelefoon' en/of radio en de laatste 10-15 jaar via internet. Via internet zit er bij de helft van deze kerken ook beeld bij.

@topicstarter: ik zou zoals Solaris al aangaf uitkijken met adresgegevens te melden, je kunt je afvragen of het meerwaarde heeft voor de kerkgangers dat het volledige adres genoemd wordt, misschien volstaat het ook met meneer Jansen aan de rivierstraat, dus zonder nr. toevoeging.
Aan de andere kant zullen er vaker mededelingen gedaan worden waarin een naam en adres genoemd worden, bv als er een nieuw iemand 'binnen gekomen' is.

En zoals ook in topic van Arnoud gezegd wordt geef duidelijk aan dat er video opnames worden gemaakt, als je echt vind dat niet alleen de voorganger in beeld moet worden gebracht maar ook andere delen van de kerk, wijs dan een vak aan waar geen opnames worden gemaakt en geef dit duidelijk aan, zodat mensen er voor kunnen kiezen daar te gaan zitten.
11-11-2015, 11:30 door Anoniem
Ik zou aannemen dat als iemand in de kerk een verhaal vertelt dat er rondom privacy voor de predikant geen issues zijn als dat zelfde verhaal nu breder wordt gedeeld via internet. Klopt dat?

Je stelt deze vraag niet aan de juiste personen; het gaat om de privacy van de gastspreker en overige aanwezigen, en je zal deze toestemming moeten vragen voor publicatie. Onze mening hierover is irrelevant. Naast de vraag of het mag, moet je ook de vraag stellen of men het op prijs stelt wat mij betreft (tenzij je je enkel door formele regels laat leiden).
11-11-2015, 15:05 door Anoniem
Vroeger was er voor zieken enzo de Kerk telefoon.
Dat werd live uitgezonden via de de staats telefoonie.
Door Anoniem:
Ik zou aannemen dat als iemand in de kerk een verhaal vertelt dat er rondom privacy voor de predikant geen issues zijn als dat zelfde verhaal nu breder wordt gedeeld via internet. Klopt dat?

Je stelt deze vraag niet aan de juiste personen; het gaat om de privacy van de gastspreker en overige aanwezigen, en je zal deze toestemming moeten vragen voor publicatie. Onze mening hierover is irrelevant. Naast de vraag of het mag, moet je ook de vraag stellen of men het op prijs stelt wat mij betreft (tenzij je je enkel door formele regels laat leiden).

http://www.kerkomroep.nl/#prov.php?pr=beeld bestaat al
11-11-2015, 20:48 door Ron625
Los van het privacy verhaal:
Kijk ook uit met patenten voor het maken van geluidsopnames.
MP3 heeft een patent en voor het bedrijfsmatig gebruik van de compressie methode is een licentie vereist.
Werk met OGG, of AAC systemen en je hebt daar geen problemen (meer) mee.
11-11-2015, 21:46 door Anoniem
En.. de predikant heeft auteursrecht op zijn preken, dus die zou je ook om uitdrukkelijke toestemming moeten vragen voor het verspreiden van zijn werk!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.