image

Geen straf voor Belgische gebruiker Blackshades-malware

donderdag 3 december 2015, 10:50 door Redactie, 2 reacties

Een 23-jarige Belg die vorig jaar was aangehouden wegens het gebruik van de Blackshades-malware heeft gisteren 'opschorting van straf' gekregen. De rechtbank achtte de man wel schuldig, maar legde hem geen straf op. Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam.

Daarnaast was het mogelijk om via de malware foto's te bekijken, toetsaanslagen op te slaan en wachtwoorden te stelen. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast. Wereldwijd zouden meer dan 500.000 computers in meer dan 100 landen met de malware besmet zijn geraakt. Vorig jaar vond er een grote operatie tegen gebruikers van de malware plaats. Zowel in België als Nederland vonden er huiszoekingen plaats.

Hierbij werd de 23-jarige Belg wegens het bezit en gebruik van de malware aangeklaagd. De man verklaarde dat hij niet wist dat het bezit van het programma strafbaar was. “Ik heb het voor 25 euro gekocht. Nieuwsgierig als ik ben en omdat ik meer over cybersecurity wil weten, had ik er grote interesse in." Bij het vonnis hield de rechtbank rekening met het blanco strafblad en de leeftijd van de man. Wel moet hij de proceskosten van 300 euro betalen, zo meldt Het Nieuwsblad. De maker van Blackshades werd eerder dit jaar tot een gevangenisstraf van 5 jaar veroordeeld.

Reacties (2)
03-12-2015, 15:55 door Anoniem
Is dat zaak nog steeds niet gesloten ?
15-12-2015, 09:18 door Anoniem
"Nieuwsgierig als ik ben..."
HAHAHAHA, ja, hoor...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.